Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Το στοίχημα της επιστροφής στις αγορές

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να κλείσει το βιβλίο προσφορών για το νέο ομολογιακό δάνειο του ΟΤΕ, με το οποίο ο Οργανισμός επιδιώκει την αναχρηματοδότηση των δανειακών του υποχρεώσεων για το τρέχον και το επόμενο έτος.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Το στοίχημα της επιστροφής στις αγορές
Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να κλείσει το βιβλίο προσφορών για το νέο ομολογιακό δάνειο του ΟΤΕ, με το οποίο ο Οργανισμός επιδιώκει την αναχρηματοδότηση των δανειακών του υποχρεώσεων για το τρέχον και το επόμενο έτος. Ο ΟΤΕ στοχεύει να αντλήσει, ανάλογα με τις προσφορές, ποσό έως 700 εκατ. ευρώ. Ως βάση έχει τοποθετηθεί το ποσό των 500 εκατ. ευρώ.

Το βιβλίο για τη δημοπρασία προσφορών άνοιξε χθες το πρωί με την Deutsche Bank, την BNP και την HSBC να λειτουργούν ως επικεφαλής των αναδόχων. Πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Dow Jones αναφέρουν ότι το επιτόκιο κινείται στο 8 - 8,25%.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται να αποτελέσει ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο για τον ΟΤΕ αλλά και για άλλες ελληνικές επιχειρήσεις, που λόγω των σοβαρών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με σοβαρές δυσκολίες πρόσβασης σε τραπεζικά κεφάλαια. Η διοίκηση του Οργανισμού, που δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επιτυχή αναχρηματοδότηση του δανεισμού, εκτιμά ότι στην παρούσα φάση υπάρχουν οι δυνατότητες ο ΟΤΕ να εξασφαλίσει πρόσβαση σε τραπεζικά κεφάλαια με συμφέροντες όρους.

Η έκδοση του ομολογιακού δανείου βάζει τέλος στην περίοδο η οποία χαρακτηρίστηκε από τη δύσκολη πρόσβαση σε τραπεζικά κεφάλαια για το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων μεταξύ αυτών και του ΟΤΕ. Η προηγούμενη έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ είχε γίνει από τον ΟΤΕ τον Απρίλιο του 2011.

Κινήσεις

Η εν λόγω έκδοση έρχεται ως αποκορύφωμα μιας σειράς επιτυχημένων ενεργειών της διοίκησης του ΟΤΕ στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού του. Είχε προηγηθεί, στα μέσα του μήνα, η σύμβαση ανταλλαγής ομολόγων, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, βάσει της οποίας 187 εκατ. ευρώ, από το ομόλογο λήξης του ερχόμενου Αυγούστου, θα ανταλλαχθούν με νέα έκδοση ομολόγων ποσού 187,7 εκατ. ευρώ με λήξη τον Αύγουστο του 2015.

Λίγο πριν από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς η Globul, θυγατρική του ομίλου στη Βουλγαρία, άντλησε 153 εκατ. ευρώ από κοινοπρακτικό δάνειο, ενώ τον Νοέμβριο ο οργανισμός άσκησε το δικαίωμα παράτασης της λήξης του δανείου για ποσό 500 εκατ. από το δάνειο των 900 εκατ. ευρώ που λήγει στις 11 Φεβρουαρίου.

Οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα του δανεισμού θα καθορίσουν, εν πολλοίς, και τις επόμενες κινήσεις του ΟΤΕ σχετικά με ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις πωλήσεις των θυγατρικών του. Μέσα στον επόμενο μήνα θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις στην υπόθεση του Hellas Sat, ενώ εξαιρετικά πιθανή θεωρείται η αλλαγή στρατηγικής στην περίπτωση της Globul.

Ψήφος εμπιστοσύνης και από την D.T.

Επιτυχίες όμως είχε ΟΤΕ και στο εσωτερικό μέτωπο καθώς ψήφος εμπιστοσύνης προς τον όμιλο είναι η ανάθεση έργων από τη μητρική για ολόκληρο το Group της Deutsche Telekom.

Όπως ανακοινώθηκε σε επίσκεψη που έκανε η επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη και την τεχνολογία και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του OTE, Κλόντια Νέματ, στο πλαίσιο του καταμερισμού εργασίας στις εταιρίες του ομίλου:
 
• Ανατέθηκε στα εργαστήρια νέων τεχνολογιών του ΟΤΕ η αξιολόγηση και οι δοκιμές της νέας ευρυζωνικής τεχνολογίας Vectoring για λογαριασμό ολόκληρου του ομίλου της Deutsche Telekom.

• Ανατέθηκαν στην Cosmote οι υπηρεσίες και τα συστήματα τιμολόγησης της T-Mobile Ολλανδίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v