Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EGBA: Πώς σχολιάζει την απόφαση για ΟΠΑΠ

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαιώνει ότι το ελληνικό μονοπώλιο στα τυχερά παιχνίδια παραβιάζει τον νόμο της Ε.Ε., αναφέρει σε ανακοίνωσή της η European Gaming and Betting Association (EGBA).

EGBA: Πώς σχολιάζει την απόφαση για ΟΠΑΠ
Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβεβαιώνει ότι το ελληνικό μονοπώλιο στα τυχερά παιχνίδια παραβιάζει τον νόμο της ΕΕ, αναφέρει σε ανακοίνωση της η European Gaming and Betting Association (EGBA). 

Σύμφωνα με την EGBA, η σημερινή απόφαση προσφέρει περαιτέρω στήριξη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάληψη άμεσης νομικής δράσης εναντίον εκείνων των κρατών μελών που δεν συμμορφώνονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Aναλυτικά, η EGBA εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΠ) εξέδωσε σήμερα απόφαση, με την οποία επιβεβαιώνει ότι το ελληνικό μονοπώλιο στα τυχερά παιχνίδια παραβιάζει τον νόμο της ΕΕ. Η σημερινή απόφαση προσφέρει περαιτέρω στήριξη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάληψη άμεσης νομικής δράσης εναντίον εκείνων των κρατών μελών που δεν συμμορφώνονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Η Ελλάδα έχει μακρά ιστορία μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της ΕΕ και το μονοπώλιο της στα τυχερά παιχνίδια, ο ΟΠΑΠ, έχει παραμείνει μια ιδιωτική εταιρεία προσανατολισμένη στην παραγωγή κερδών: Ο ΟΠΑΠ είναι εισηγμένος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ το ελληνικό δημόσιο διαθέτει μόλις το 31% των μετοχών.

Η διαφημιστική προβολή και επέκταση της εταιρείας, αποτελούν επιπρόσθετες αποδείξεις για τον επιφανειακό έλεγχο που ασκούν οι ελληνικές αρχές. Ούτε η αιτιολογημένη γνωμοδότηση που εξέδωσε το 2008 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε οι συνεχιζόμενες αντιδικίες, απέτρεψαν την Ελλάδα από τη συνέχιση της παραβίασης του νόμου της ΕΕ. Οι τελευταίες καλλωπιστικές μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία για τα τυχερά παιχνίδια, πυροδότησαν νέο γύρο διαμαρτυριών - και από την EGBA - σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Sigrid Ligne, Γενικός Γραμματέας της EGBA, σχολίασε : "Καλωσορίζουμε την απόφαση του ΔΕΠ, η οποία επιβεβαιώνει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να συμμορφώνονται στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Δεδομένης της φύσης του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ, που αποτυγχάνει ξεκάθαρα να ικανοποιήσει τα κριτήρια του ΔΕΠ, δεν αναμένουμε να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος στο μέλλον. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει την συμβουλή του Δικαστηρίου και να απελευθερώσει την αγορά. Η απόφαση έχει μεγάλη βαρύτητα και δίνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεγαλύτερη δικαιοδοσία να βάλει τέλος στις πολιτικές μη συμμόρφωσης στην ΕΕ".

"Η απόφαση προσφέρει περισσότερη στήριξη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον έλεγχο των κρατών μελών που παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Στο στάδιο αυτό, μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως ο Φύλακας των Συνθηκών, μπορεί να αποκαταστήσει την νομική ασφάλεια, ενεργώντας άμεσα επί τη βάση των αγωγών που έχει λάβει, όχι μόνο εναντίον της Ελλάδας, αλλά και πολλών άλλων κρατών μελών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί τώρα να αναλάβει αποφασιστική δράση σε όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις παραβιάσεων, έτσι ώστε να διασφαλίσει την πλήρη συμμόρφωση των κρατών μελών" πρόσθεσε ο κ. Linge.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v