Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο Τ.Τ.: Εντός τριμήνου το business plan

Την υποχρέωση να συντάξει και να υποβάλει το επόμενο τρίμηνο επιχειρησιακό σχέδιο αναλαμβάνει το νέο Τ.Τ. Στα 500 εκατ. ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο, στα 4,1 δισ. το funding gap. Η "προίκα" της "καλής" τράπεζας.

Νέο Τ.Τ.: Εντός τριμήνου το business plan
Την υποχρέωση να συντάξει και να υποβάλει μέσα στο επόμενο τρίμηνο επιχειρησιακό σχέδιο αναλαμβάνει το νέο Τ.Τ., το οποίο ιδρύθηκε και επίσημα.

Με βάση την απόφαση του υπουργού Οικονομικών, δεν μεταβιβάζονται στο νέο Τ.Τ. οι υφιστάμενες συμβάσεις εργασίας, οι οποίες λύονται, όπως συνέβη και στην περίπτωση της ΑΤΕ. Οι εργαζόμενοι στο Τ.Τ. θα κληθούν να υπογράψουν νέες συμβάσεις εργασίας στη νέα τράπεζα, με μισθούς κατά 30% μειωμένους μεσοσταθμικά, όπως έχει γράψει το Euro2day, σε σχέση με τους υφιστάμενους, βάσει της συμφωνίας μεταξύ διοίκησης και συλλόγου που επήλθε τη Δευτέρα το πρωί.

Με δεδομένο δε ότι το νέο Τ.Τ. θα πρέπει να υποβάλει business plan ως τις 18/3/2013, εκτιμάται ότι στο διάστημα αυτό θα αξιολογηθεί το προσωπικό και θα ακολουθήσει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Το νέο Τ.Τ. έχει μετοχικό κεφάλαιο ύψους 500 εκατ. ευρώ, το οποίο καταβάλλεται ολοσχερώς από το ΤΧΣ, το οποίο ελέγχει και το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας τράπεζας. Το μετοχικό κεφάλαιο διαιρείται σε 500 εκατ. κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές, αξίας 1 ευρώ έκαστη.

Στο νέο Τ.Τ. μεταβιβάζονται όλες οι συμβατικές σχέσεις του παλαιού ενιαίου Τ.Τ. καθώς και το σύνολο του ενεργητικού και παθητικού, καταθέσεις, ενήμερα δάνεια, τιτλοποιήσεις δανείων, σύμβαση με ΕΛΤΑ και Hellenic Post Credit, κρατικά ομόλογα που έλαβε έναντι προνομιούχων μετοχών, χαρτοφυλάκιο επενδύσεων, συμβάσεις repos και reverse repos, εκτός των εξής στοιχείων:

- Οι έννομες σχέσεις του Τ.Τ. με τρίτους που πηγάζουν ή σχετίζονται με συμβάσεις εργασίας που έχει καταρτίσει το Τ.Τ., περιλαμβανομένων των προκαταβολών μισθών.
- Οι υποχρεώσεις για καταβολή αποζημίωσης στους εργαζόμενους του Τ.Τ.
- Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του Τ.Τ. έναντι των μετόχων του.
- Οι μετοχές της Post Insurance Brokerage Μεσίτες Ασφαλίσεων καθώς και των εταιριών ΤΤΕΙ Ανώνυμη Εταιρεία Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάληψης Οικονομικών Πρωτοβουλιών, Τ. Μεσιτείας Ασφαλίσεων Ανώνυμη Εταιρεία, Τα Στεγαστικά Α.Ε. και T Funds ΑΕΔΑΚ.
- Οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.
- Οι υποχρεώσεις του Τ.Τ. προς την Εθνική Ασφαλιστική για την παροχή πρόσθετης ασφάλισης των υπαλλήλων του Ταμιευτηρίου.
- Οι απαιτήσεις έναντι της υπό ειδική εκκαθάριση T Bank ATE.
- Οι απαιτήσεις από τον επενδυτικό λογαριασμό για την κάλυψη παροχών του προγράμματος Στεγαστικό Ταμιευτήριο.
- Ποσό 16 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του Τ.Τ.

Ως μέλη του Δ.Σ. του μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος ορίστηκαν οι κ. Χ. Σιγανός, Γ. Ξυφαράς, Δ. Κυπαρίσης, Δ. Βλάχος και Ε. Αθανασίου. Ως τις 18/2 θα πρέπει να συγκληθεί γενική συνέλευση για την εκλογή νέου Δ.Σ.


Στα 4,1 δισ. ευρώ το funding gap

Με βάση την προσωρινή αποτίμηση που διενεργήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος στο νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (good bank) μεταβιβάστηκε ενεργητικό ύψους 10,8 δισ. ευρώ και παθητικό αξίας 14,9 δισ. ευρώ. Το funding gap, με βάση την απόφαση της Επιτροπής Μέτρων Εξυγίανσης, ανέρχεται σε 4,09 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από το ΤΧΣ.


Προβλέψεις πάνω από 620 εκατ. ευρώ

Η αύξηση του funding gap επήλθε για τους εξής λόγους:

* Σχηματίστηκαν επιπλέον προβλέψεις 589,3 εκατ. ευρώ για την προσαρμογή της αξίας του δανειακού χαρτοφυλακίου του υγιούς Τ.Τ., σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ

* Απομειώθηκε η αξία συμμετοχής του Τ.Τ. στη Hellenic Post Credit ΑΕΠΠ κατά 100%.

* Απομειώθηκε κατά 33,38 εκατ. ευρώ η αξία λοιπών στοιχείων παθητικού και ειδικότερα αυξήθηκε η σωρευμένη ζημία της σύμβασης ανταλλαγής επιτοκίων (swap) μεταξύ της εταιρείας ειδικού σκοπού Byzantium II Finance και της Royal Bank of Scotland plc.

Η οριστική αποτίμηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί μετά την υποβολή σχετικής έκθεσης αποτίμησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v