ΤΤ: Συμφωνία διοίκησης-εργαζομένων

Συμφωνία μεταξύ διοίκησης- εργαζομένων για μείωση μισθών αλλά διατήρηση του συνόλου των θέσεων εργασίας. Προβλέπεται η διατήρηση των 3.200 θέσεων εργασίας με αντάλλαγμα μείωση αμοιβών κατά μέσο όρο 30%.

ΤΤ: Συμφωνία διοίκησης-εργαζομένων
Ολοκληρώθηκαν με συμφωνία οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ της νέας διοίκησης του ΤΤ και του σωματείου των εργαζομένων. Προβλέπεται η διατήρηση των 3.200 θέσεων εργασίας με αντάλλαγμα την μείωση των αμοιβών κατά μέσο όρο 30%. Επίσης θα προταθεί αρμοδίως πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης υπαλλήλων διαμέσου προγράμματος εθελουσίας εξόδου.

Είχαν προηγηθεί έντονες πιέσεις του ΥΠΟΙΚ, της ΤτΕ και γενικότερα της ελληνικής πλευράς μετά από τις οποίες η τρόικα για πρώτη φορά αποδέχθηκε τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, ενώ έως πρότινος ουσιαστικά απαιτούσε την αποχώρηση έως και 1.200 εργαζομένων.

Προκειμένου όμως να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας προϋπόθεση ήταν να γίνουν αποδεκτές μεσοσταθμικές μειώσεις απολαβών της τάξεως του 30%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για τα χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια οι μειώσεις θα είναι της τάξεως του 10% και θα ανεβαίνουν κλιμακωτά έως και το 50%, στην περίπτωση υψηλά αμειβομένων ανωτέρων στελεχών.

Πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων διοίκησης-εργαζόμενων είχαν εκφραστεί φόβοι ότι εάν τυχόν το σωματείο των εργαζομένων επιμείνει σε μαξιμαλιστικά αιτήματα η όλη προσπάθεια θα τινάζονταν στον αέρα με απρόβλεπτες συνέπειες και για την τράπεζα και για τους εργαζόμενους. Κάτι τέτοιο όμως, δεν έγινε.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση του ΤΤ η τρόικα φαινόταν από την αρχή αποφασισμένη να επιβάλλει συγκεκριμένους όρους απαιτώντας τη διάσπασή του αλλά και επιβάλλοντας λεπτομερείς όρους τόσο στο ενδεχόμενο μεταφοράς του σε άλλη τράπεζα όσο και στην τελικώς προκύπτουσα διάσπασή του σε "καλή" και "κακή"΄τράπεζα.

Παρόλα αυτά η ελληνική πλευρά (ΥΠΟΙΚ, ΤΧΣ, ΤτΕ) κατόρθωσε να παρακάμψει το θέμα των απολύσεων έναντι του σχεδίου μείωσης αποδοχών.

Στα 4,1 δισ. ευρώ το funding gap

Με βάση την προσωρινή αποτίμηση που διενεργήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος στο νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (good bank) μεταβιβάσθηκε, ενεργητικό ύψους 10,8 δισ. ευρώ και παθητικό αξίας 14,9 δισ. ευρώ. Το funding gap, με βάση την απόφαση της Επιτροπής Μέτρων Εξυγίανσης, ανέρχεται σε 4,09 δισ. ευρώ το οποίο θα καλυφθεί από το Τ.Χ.Σ.

Προβλέψεις πάνω από 620 εκατ. ευρώ

Η αύξηση του funding gap επήλθε για τους εξής λόγους:

-Σχηματίστηκαν επιπλέον προβλέψεις 589,3 εκατ. ευρώ για την προσαρμογή της αξίας του δανειακού χαρτοφυλακίου του υγιούς Τ.Τ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ

-Απομειώθηκε η αξία συμμετοχής του Τ.Τ. στην Hellenic Post Credit ΑΕΠΠ κατά 100%

-Απομειώθηκε κατά 33,38 εκατ. ευρώ η αξία λοιπών στοιχείων παθητικού και ειδικότερα αυξήθηκε η σωρευμένη ζημιά της σύμβασης ανταλλαγής επιτοκίων (swap) μεταξύ της εταιρείας ειδικού σκοπού «Byzantium II Finance» και της Royal Bank of Scotland plc.

Η οριστική αποτίμηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί μετά την υποβολή σχετικής έκθεσης αποτίμησης

Σημειώνεται ότι το υπουργείο οικονομικών ανακοίνωσε την Παρασκευή την απόφαση για την ίδρυση μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος με την επωνυμία "Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο".


H ανακοίνωση του "Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου"

Συναντήθηκε σήμερα η Διοίκηση της «ΝΕΟ Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος Α.Τ.Ε» με τους εκπροσώπους των εργαζομένων της εταιρείας «Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος Α.Τ.Ε».

Μετά από επίμονο και ουσιαστικό διάλογο οι δύο πλευρές κατέληξαν στα ακόλουθα:

? Διασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας και όλο το προσωπικό θα προσληφθεί από την εταιρεία «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος Α.Τ.Ε».

? Το συνολικό μισθολογικό κόστος θα μειωθεί σε ποσοστό 30% και κατά την υλοποίηση της ενέργειας αυτής θα εφαρμοσθεί ως βάση η κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ, θα ληφθεί πρόνοια να προστατευτούν οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι και πριν την υλοποίηση θα προηγηθεί διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

? Θα προταθεί αρμοδίως πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης υπαλλήλων διαμέσου προγράμματος εθελουσίας εξόδου. Το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα του προγράμματος αυτού θα συνδιαμορφώσει τη τελική μεταβολή του μισθολογικού κόστους.

Στόχος και των δύο πλευρών είναι η εύρυθμη και επιτυχής λειτουργία του «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ελλάδος Α.Τ.Ε».


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v