Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ικτίνος: Μέρισμα 0,07 ευρώ για 2004

Αύξηση 31% παρουσίασε ο κύκλος εργασιών της Ικτίνος στο 2004, με τα κέρδη προ φόρων να ενισχύονται κατά 11%. Κατά 26% ενισχύθηκαν οι ενοποιημένες πωλήσεις και κατά 10% τα ενοποιημένα κέρδη. Μέρισμα 0,07 ευρώ θα προτείνει η διοίκηση για 2004.

Ικτίνος: Μέρισμα 0,07 ευρώ για 2004
Ανοδικά κινήθηκαν τα μεγέθη της Ικτίνος, τόσο σε επίπεδο μητρικής όσο και σε επίπεδο ομίλου στο 2004.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 31% και ανήλθε σε 16,79 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 12,85 εκατ. ευρώ του 2003.

Τα κέρδη προ φόρων ενισχύθηκαν κατά περίπου 11%, στα 1,58 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, τα κέρδη προ φόρων ανά μετοχή (EPS) διαμορφώθηκαν σε 0,17 ευρώ, συγκριτικά με 0,15 ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Σημειώνεται πως σε αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση της Ικτίνος θα προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί στο δεύτερο 15θημερο του Ιουνίου του 2005, θα προτείνει στους μετόχους της τη διανομή μερίσματος 0,07 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 75% σε σχέση με το μέρισμα της προηγούμενης περιόδου.

Σε ό,τι αφορά τον όμιλο, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 16,15 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 26% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγουμένου έτους, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν σε 1,57 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του περίπου 10%.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως εξίσου θετική ήταν και η χρηματοοικονομική εικόνα της εταιρίας κατά τη χρήση 2004 δεδομένου ότι βασικοί αριθμοδείκτες βελτιώθηκαν σημαντικά.

Πιο συγκεκριμένα, σημειώνεται πως εντός της χρήσης 2004, έγινε αναπροσαρμογή της αξίας των γηπέδων, καθώς και της αναπόσβεστης αξίας των κτιρίων, στην εύλογη αξία τους, σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα με αποτέλεσμα τα Ίδια Κεφάλαια της εταιρείας να αυξηθούν κατά 33% και να ανέλθουν σε 21,85 εκατ. ευρώ.

Η σημαντική αύξηση των Ιδίων Κεφαλαίων είχε σαν αποτέλεσμα την βελτίωση του δείκτη δανειακής επιβάρυνσης, ”Ξένα προς Ίδια Κεφάλαια” ο οποίος διαμορφώθηκε στις 31.12.2004 σε 0,78 από 0,98 που ήταν στην προηγούμενη χρήση.

Επίσης, αναφέρεται πως στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού με στόχο την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού και την μείωση του κόστους εξυπηρέτησης ολοκληρώθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2005 η εκταμίευση του ομολογιακού δανείου πενταετούς διάρκειας ύψους 9.000.000 ευρώ, ενώ επισημαίνεται πως το εν λόγω γεγονός θα συμβάλει ουσιαστικά στην βελτίωση του κεφαλαίου κίνησης αλλά και στην μείωση των χρεωστικών τόκων.

Επίσης, σημειώνεται πως η πολιτική της εταιρίας που εφαρμόστηκε κατά τη χρήση 2004 με σκοπό την μείωση του ύψους των αποθεμάτων απέδωσε σημαντικά αποτελέσματα δεδομένου ότι παρά την κατά 31% περίπου αύξηση των πωλήσεων, το ύψος του συνόλου των αποθεμάτων μειώθηκε σε απόλυτα μεγέθη με αποτέλεσμα ο δείκτης κυκλοφοριακής ταχύτητας αποθεμάτων να διαμορφωθεί για το 2004 σε 290 ημέρες από 415 ημέρες την προηγούμενη χρήση.

Η πολιτική της εταιρίας για αποτελεσματικότερη διαχείριση των αποθεμάτων θα εφαρμοσθεί και το 2005 με στόχο την περαιτέρω μείωση και την απελευθέρωση επιχειρησιακών πόρων.

Το 2005 η Εταιρία συνεχίζει την αναπτυξιακή πολιτική της δίνοντας έμφαση στην ανάληψη μεγάλων έργων όπου η τεχνογνωσία και η κατάρτιση της εταιρείας είναι σημαντική, αναφέρει η ίδια πάντα ανακοίνωση.

Εξάλλου, στο πλαίσιο διαφοροποίησης της εταιρίας από τον ανταγωνισμό υλοποιούνται επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, γεγονός που θα επιτρέψει τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της παραγωγικής δραστηριότητας προσφέροντας προϊόντα προστιθέμενης αξίας με στόχο την διεύρυνση του πελατολογίου της Εταιρείας.

Επίσης, η διείσδυση στην αγορά των μονοπωλιακών και καινοτόμων υλικών που παράγει και εμπορεύεται η Ικτίνος είναι θετικότατη και ακολουθεί συνεχώς αυξητικούς ρυθμούς.

Πιο συγκεκριμένα, σημειώνεται πως η αυξανόμενη διάδοση του μονοπωλιακού μαρμάρου με την ονομασία Golden Spider αναμένεται στα επόμενα έτη να συνεισφέρει σημαντικά στην κερδοφορία της εταιρίας δεδομένου ότι μέσος ρυθμός της ετήσιας αύξησης πωλήσεων του μαρμάρου Golden Spider σε τετραγωνικά μέτρα ξεπερνά το 46% την τελευταία τετραετία.

Τέλος, στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται στο επενδυτικό κοινό ότι ενόψει της εφαρμογής από το πρώτο τρίμηνο του 2005 των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, ο Όμιλος Ικτίνος Ελλάς αναμένει σημαντικές υπεραξίες λόγω της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που κατέχει, δεδομένου ότι μόνο το ακίνητο που έχει στην ιδιοκτησία της η ΙΚΤΙΝΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε. στην Σητεία Κρήτης ξεπερνά τα 1700 στρέμματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v