Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΤ: Σχέδιο για 500+500 αποχωρήσεις προσωπικού

Μείωση προσωπικού 500 άτομα τώρα και άλλα 500 σε βάθος τριμήνου προτείνει το business plan για το νέο ΤΤ. Στην τρόικα το μπαλάκι της απόφασης. Εάν αρνηθεί δεν αποκλείεται η δρομολόγηση νέου διαγωνισμού...

ΤΤ: Σχέδιο για 500+500 αποχωρήσεις προσωπικού
Την «χρυσή τομή» αναζητούν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η τρόικα όσον αφορά τον αριθμό των εργαζομένων που δεν θα επαναπροσληφθούν στο νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησαν την Δευτέρα, όταν η νέα διοίκηση του ΤΤ έδωσε το επιχειρησιακό πλάνο στο ΤΧΣ.

Ασφαλείς πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι οι αρμόδιες εποπτικές αρχές έχουν καταθέσει και συζητούν με την τρόικα -η οποία ζητά απολύσεις 1.000 και πλέον από τους 3.200 εργαζόμενους στο ΤΤ- πρόταση βάσει της οποίας η μείωση του προσωπικού στην τράπεζα να γίνει σε δύο φάσεις.


Τι προβλέπει το business plan

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σε πρώτη φάση προτείνεται η μη επαναπρόσληψη 500 εργαζομένων. Ουσιαστικά, με το σπάσιμο του Ταμιευτηρίου σε «good» και «bad» bank, όλοι οι εργαζόμενοι περνούν στο «κακό» κομμάτι και αυτόματα λύονται οι εργασιακές συμβάσεις και υπογράφονται νέες με προκειμένου να περάσουν στην λειτουργία της «good bank», όπως συνέβη και στην περίπτωση της Proton Bank. Εν προκειμένω, λοιπόν, η ελληνική πλευρά προτείνει στην τρόικα να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις 500 εργαζομένων.

Σε δεύτερο χρόνο το business plan προβλέπει την μείωση του προσωπικού του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κατά 500 εργαζόμενους, διεργασία που θα προκύψει κατόπιν αξιολόγησης των εργαζομένων και σε βάθος των επόμενων 2-3 μηνών.

Οι διαβουλεύσεις με την τρόικα θα συνεχισθούν και σήμερα και δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να υπάρξει η οριστική απάντηση από την πλευρά των δανειστών. Αν αυτό συμβεί, την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου θα προχωρήσει ο διαχωρισμός του ΤΤ και η αυτόνομη (για 3-4 μήνες) πορεία του "υγιούς τμήματος" υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ.


Ναι μεν αλλά...

Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται να βρεθεί η χρυσή τομή και η τρόικα να φύγει από τις μαξιμαλιστικές της θέσεις και εν τέλει να αποδεχθεί την πρόταση της Αθήνας.

Οι ενστάσεις από την πλευρά της τρόικα, όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι έντονες καθώς τα στελέχη της αφήνουν να εννοηθεί ότι «η προστασία του συνόλου των εργαζομένων στο ΤΤ έχει πολιτικό χρώμα και εκπορεύεται όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από τους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού».

Μάλιστα, φέρονται να ρωτούν πως μπορεί να διασφαλισθεί ότι θα φύγουν σε βάθος χρόνου οι 500 επιπλέον εργαζόμενοι στο νέο ΤΤ και τι εξασφαλίζει ότι η πρόταση αυτή δεν είναι παρά ένα πολιτικό πυροτέχνημα εξαγοράς χρόνου;

Σε περίπτωση που οι ενστάσεις δεν καμφθούν τότε δεν αποκλείεται -αν και το ενδεχόμενο αυτό συγκεντρώνει τουλάχιστον προς το παρόν μικρές πιθανότητες-, η τρόικα να ζητήσει από το ΤΧΣ και την Τράπεζα της Ελλάδος να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες για νέο διαγωνισμό πώλησης, δηλαδή να ξεκινήσει αμέσως νέο γύρο επαφών με τους ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Εξάλλου, τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι η τρόικα γνωρίζει - και διατυπώνει σχετικά ερωτήματα - ότι στις προσφορές που κατατέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για την απόκτηση του υγιούς κομματιού του ΤΤ, η πλέον «αξιόπιστη» έθεσε ως όρο την μείωση του προσωπικού, ταυτόχρονα με το σπάσιμο, (σ.σ. του ΤΤ) κατά 1000 και πλέον εργαζόμενους. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι όταν το Ταμιευτήριο εισήχθη στο ΧΑ απασχολούσε 1.250 εργαζόμενους και από τότε έως σήμερα ο κύκλος εργασιών του δεν διαφέρει σημαντικά...

Οι ίδιες πηγές αποκλείουν το ακραίο ενδεχόμενο η τρόικα να αρνηθεί όλες τις προτάσεις και να προχωρήσει σε διάλυση του ΤΤ, δεδομένου ότι το κόστος για το Δημόσιο θα ήταν πολλαπλάσιο των 4,2 δισ. ευρώ που απαιτούνται για το σπάσιμό του.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στο θέμα του ΤΤ αναφέρθηκε και ο Φώτης Κουβέλης μετά τη χθεσινή σύσκεψη των τριων πολιτικών αρχηγών. Υποστήριξε ότι έθεσε το θέμα και ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η λύση που θα επιλεγεί δεν θα πρέπει να βλάπτει τα συμφέροντα των εργαζομένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v