Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Καθαρά κέρδη 386,4 εκατ. ευρώ το 2004

Αύξηση 7,2% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας το 2004, που ανήλθαν στα 386,4 εκατ. ευρώ, ήτοι ελαφρά υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Εξαιρουμένης της δαπάνης για την εθελούσια έξοδο τα κέρδη φθάνουν τα 662 εκατ. ευρώ, ήτοι αύξηση 27%. Μέρισμα 0,60 ευρώ. Δείτε τα αρχεία με τα αναλυτικά μεγέθη.

Εθνική: Καθαρά κέρδη 386,4 εκατ. ευρώ το 2004
Αύξηση 7,2% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας το 2004, καθώς διαμορφώθηκαν στα 386,4 εκατ. ευρώ, ήτοι ελαφρά υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Το προτεινόμενο μέρισμα ανέρχεται στα 0,60 ευρώ, αυξημένο κατά 20% από πέρσι, ενώ το συνολικό διανεμόμενο ποσό στους μετόχους ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι σε δημοσκόπηση που διοργάνωσε το euro2day.gr σε 11 ελληνικούς και ξένους οίκους προβλέπεται αύξηση 4,08% στα κέρδη μετά φόρων, ήτοι στα 375 εκατ. ευρώ.

Tα προ φόρων κέρδη του Οµίλου της Εθνικής Τράπεζας, για τη χρήση 2004, πριν την εφάπαξ δαπάνη της εθελουσίας εξόδου, ανήλθαν σε 662 εκατ. ευρώ, αυξηµένα κατά 27% σε σχέση µε το 2003.

Τα αποτελέσµατα αυτά αντιπροσωπεύουν την καλύτερη επίδοση των τελευταίων ετών.

Ιδιαίτερα ικανοποιητική υπήρξε η πορεία του Οµίλου το τελευταίο τρίµηνο του 2004, µε τα προ φόρων κέρδη του Οµίλου να διαµορφώνονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, υπερβαίνοντας τα 188 εκατ. ευρώ.

Οι εξαιρετικές επιδόσεις του Οµίλου οδηγούν σε περαιτέρω βελτίωση των δεικτών κερδοφορίας του. Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων διαµορφώθηκε σε 19,8% ενισχυµένη κατά 4,5 ποσοστιαίες µονάδες µέσα στο 2004.

Αντίστοιχα, η αποδοτικότητα του ενεργητικού ανήλθε σε 1,26% έναντι 1,02% το 2003.

Εξάλλου, αύξηση κατά 5,6% στα 119 εκατ. ευρώ σηµειώνουν τα προ φόρων κέρδη των µονάδων του εξωτερικού παρά τη συνεχιζόµενη εξασθένιση του δολαρίου.

Η δυναµική ανάπτυξη του Οµίλου της ΕΤΕ εκτός Ελλάδος αποτυπώνεται στην εντυπωσιακή αύξηση κατά 54% των οργανικών κερδών προ προβλέψεων. Η αύξηση αυτή συνέβαλε στη βελτίωση της

απόδοσης του ενεργητικού τους η οποία διαµορφώθηκε σε 1.27% έναντι 1.22% το 2003.

Την ταχύτερη ανάπτυξη παρουσιάζουν οι µονάδες του Οµίλου στη Βαλκανική µε τα προ φόρων κέρδη των µονάδων αυτών να σηµειώνουν αύξηση της τάξης του 32%.

Το χαρτοφυλάκιο των δανείων (µετά την αφαίρεση των προβλέψεων) των θυγατρικών και καταστηµάτων στις χώρες των Βαλκανίων σηµείωσε θεαµατική αύξηση κατά 45% ως αποτέλεσµα της έµφασης που δίνεται στην ανάπτυξη εργασιών επιχειρηµατικής και λιανικής τραπεζικής στην περιοχή και της ταχείας βελτίωσης των οικονοµιών των χωρών αυτών.

”Τα αποτελέσµατα του 2004 αντικατοπτρίζουν τις προσπάθειες µας για την περαιτέρω αξιοποίηση των εξαιρετικών δυνατοτήτων του Οµίλου. Η αύξηση κατά 37,6% των οργανικών κερδών του Οµίλου είναι αποτέλεσµα της στρατηγικής επιλογής µας να παγιώσουµε την ηγετική µας θέση στη λιανική τραπεζική, αξιοποιώντας τις φυσικές συνέργειες για την προώθηση των εσόδων προµηθειών, ιδιαίτερα προς το τέλος του χρόνου”, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Τάκης Αράπογλου.



Αξιοσηµείωτη συµβολή στα αποτελέσµατα του Οµίλου είχε, προσθέτει ο κ. Αράπογλου, η συνεχιζόµενη επέκτασή µας στη Βαλκανική, η οποία στα προσεχή έτη αναµένεται να αναδειχθεί σε βασική συνιστώσα της κερδοφορίας του Οµίλου.

Παράλληλα, αρχίζουν να αποδίδουν τα µέτρα περιστολής των διοικητικών εξόδων του Οµίλου, µε χαρακτηριστικό παράδειγµα τον περιορισµό των δαπανών αυτών στα επίπεδα του 2003, στην Τράπεζα. Επίσης, όπως τονίζει, ολοκληρώσαµε µε επιτυχία τη µεγαλύτερη εθελουσία έξοδο στην ιστορία της Τράπεζας και απορροφήσαµε το κόστος της στην ίδια χρονιά.

Ως αποτέλεσµα των προαναφερθέντων, η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων του Οµίλου µετά από φόρους και προ κόστους εθελουσίας εξόδου προσέγγισε το 2004 το 20%. Η κερδοφορία αυτή µας επιτρέπει να προτείνουµε αυξηµένο κατά 20% µέρισµα 0,60 ευρώ ανά µετοχή, διαµορφώνοντας το συνολικό διανεµόµενο ποσό στους µετόχους µας σε 200 εκατ ευρώ, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αράπογλου.

Οι µέτοχοί µας σήµερα συνιστούν µια ευρύτατη κοινωνική οµάδα ιδιωτών, αλλά και θεσµικών επενδυτών, όπως ταµεία κοινωνικής ασφάλισης, ασφαλιστικοί οργανισµοί και αµοιβαία κεφάλαια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η δέσµευσή µας για απόδοση αξίας στο µέτοχο, επισημαίνει ο κ. Αράπογλου, αποτυπώνεται στο τριετές επιχειρηµατικό σχέδιο, το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί την προσεχή εβδοµάδα και βασίζεται στους ακόλουθους 3 πυλώνες : τη διατήρηση υψηλού ρυθµού αύξησης των εσόδων, τη µεγιστοποίηση της λειτουργικής αποτελεσµατικότητας του Οµίλου και τη βέλτιστη κεφαλαιακή αποδοτικότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v