Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: 10 αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση

Εκτεταμένο πρόγραμμα βελτιώσεων της εταιρικής διακυβέρνησης υιοθέτησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, βάσει των πορισμάτων σχετικής διαγνωστικής μελέτης ανεξάρτητης εταιρείας συμβούλων.

Εθνική: 10 αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση
Εκτεταμένο πρόγραμμα βελτιώσεων της εταιρικής διακυβέρνησης υιοθέτησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, βάσει των πορισμάτων σχετικής διαγνωστικής μελέτης ανεξάρτητης εταιρείας συμβούλων.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Τάκη Αράπογλου, ”Το προφίλ της ΕΤΕ έχει αλλάξει ριζικά όσον αφορά το καθεστώς ιδιοκτησίας. Η ΕΤΕ είναι σήμερα μια τράπεζα με ευρεία μετοχική βάση και περισσότερο από 30% του μετοχικού κεφαλαίου της είναι στα χέρια ξένων θεσμικών επενδυτών. Οι σημερινές απαιτήσεις εταιρικής διακυβέρνησης, σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, επιβάλλουν την αναβάθμιση του ρόλου και των λειτουργιών του Διοικητικού της Συμβουλίου ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως στα πρότυπα των βέλτιστων πρακτικών της αγοράς”.



Το πρόγραμμα βελτίωσης του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης της ΕΤΕ στηρίζεται σε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 18 μηνών και επιδιώκει τους εξής βασικούς στόχους:



1. Αύξηση του αριθμού των ανεξάρτητων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.

2. Αναβάθμιση του ρόλου του Διοικητικού Συμβουλίου στη δημιουργία της μακροπρόθεσμης στρατηγικής και της φιλοσοφίας ανάληψης κινδύνων του Ομίλου.

3. Δημιουργία Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕ, με κύριο αντικείμενο την αναθεώρηση και αναβάθμιση του σημερινού πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης της Τράπεζας, και με προοπτική τη μετεξέλιξή της σε Επιτροπή Επιλογής υποψηφιοτήτων για νέα μέλη Δ.Σ. μέσα στους προσεχείς 12 μήνες.

4. Δημιουργία Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού, με πρωταρχικό μέλημα την αναθεώρηση του συστήματος αξιών και κινήτρων της διοίκησης και του προσωπικού, και με προοπτική τη μετεξέλιξή της σε Επιτροπή Αμοιβών μέσα στους προσεχείς 12 μήνες.

5. Αναβάθμιση των λειτουργιών σχεδιασμού και ελέγχου της Επιτροπής Ελέγχου ενόψει των απαιτήσεων του πλαισίου συμμόρφωσης του νόμου Sarbanes Oxley.

6. Υιοθέτηση Κατευθυντήριου Πλαισίου και Καταστατικού Χάρτη Εταιρικής Διακυβέρνησης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕ.

7. Αναβάθμιση της λειτουργίας κανονιστικής συμμόρφωσης και διαχείρισης κινδύνων της Τράπεζας και του Ομίλου.

8. Αναβάθμιση των υποστηρικτικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης και της γραμματειακής στήριξης, του Διοικητικού Συμβουλίου.

9. Βελτίωση του πλαισίου επικοινωνίας και διαβουλεύσεων ΕΤΕ-μετόχων επί θεμάτων εταιρικής διακυβέρνησης.

10. Ανάπτυξη συστημάτων τακτικού ελέγχου απόδοσης του Διοικητικού Συμβουλίου και της ανώτατης διοίκησης της ΕΤΕ.



Οι ενέργειες της ΕΤΕ στον τομέα της εταιρικής διακυβέρνησης αποτελούν μέρος της ευρύτερης προσπάθειας που καταβάλλουν τα μέλη της νέας Διοίκησης και διακυβέρνησης της Τράπεζας για τη βελτίωση της αξίας για τους μετόχους της ΕΤΕ σε βάθος χρόνου. Επιπλέον, ενόψει της θέσης της ΕΤΕ στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να συμβάλει στην αναβάθμιση του επιπέδου εταιρικής διακυβέρνησης των ελληνικών εταιρειών συνολικά.



Η μελέτη του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης, με τις σχετικές προτάσεις προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕ, πραγματοποιήθηκε από την διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία Συμβούλων επί θεμάτων εταιρικής διακυβέρνησης Nestor Advisors Ltd., που εδρεύει στο Λονδίνο, η οποία και θα εξακολουθήσει να παρέχει σχετικές συμβουλευτικές υπηρεσίες στην ΕΤΕ και κατά το στάδιο εφαρμογής του προγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v