Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιατρικό Αθηνών: Σημαντικά κέρδη στο 2004 (update)

Σημαντική αύξηση 251,5% στα κέρδη και 12,11% στον κύκλο εργασιών παρουσίασε το Ιατρικό Αθηνών στη χρήση του 2004. Αύξηση παρουσίασαν τα οικονομικά αποτελέσματα και σε επίπεδο ομίλου την ίδια περίοδο. Εναρξη road show σε τρεις τουλάχιστον ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ιατρικό Αθηνών: Σημαντικά κέρδη στο 2004 (update)
Σημαντική αύξηση 251,5% στα κέρδη και 12,11% στον κύκλο εργασιών παρουσίασε το Ιατρικό Αθηνών στη χρήση του 2004. Αύξηση παρουσίασαν τα οικονομικά αποτελέσματα και σε επίπεδο ομίλου την ίδια περίοδο.

Ειδικότερα, σε επίπεδο μητρικής, ο κύκλος εργασιών της Ιατρικό Αθηνών ανήλθε σε 182 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 12,11% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σημειώνεται, πως η άνοδος των εσόδων προήλθε από την μεγαλύτερη προσέλευση ασθενών τόσο εξωτερικών (+15%) όσο και εσωτερικών (+6%) σε ετήσια βάση. Ο αυξανόμενος αριθμός εσωτερικών και εξωτερικών ασθενών αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την αναγνωρισιμοτητα του εταιρικού σήματος, την εμπιστοσύνη στις προσφερόμενες υπηρεσίες και αποτελεί την βάση για τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Επίσης, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) της εταιρίας ανήλθαν σε 25 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 41,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003.

Το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας ανήλθε στο 13,7% από 10,9% την περασμένη χρήση. Η αύξηση αυτή του περιθωρίου (+2,9 μονάδες) ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής συγκράτησης του κόστους αλλά και των οικονομιών κλίμακας που επιτυγχάνονται, τόσο λόγω της ωρίμανσης των επενδύσεων αλλά και ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης των μονάδων.

Τέλος σε επίπεδο κερδών προ φόρων η αύξηση έφτασε το 251,5% στα 9,2 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς οι αποσβέσεις είναι αυξημένες κατά 4,3 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση ενώ τα χρηματοοικονομικά έξοδα κατά 1,1 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον κατά την χρήση του 2004 η εταιρία πραγματοποίησε 3,9 εκατ. ερώ έκτακτα κέρδη. Τα αποτελέσματα αυτά της εταιρίας αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ότι η στρατηγική της σταδιακά αποδίδει καρπούς.

Όπως επισημαίνεται από τη διοίκηση της Ιατρικό Αθηνών, η φετινή κίνηση των μεγεθών της εταιρίας ήταν αποτέλεσμα της σταδιακής ωρίμανσης των σημαντικών επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί, του περιορισμού των δαπανών και της στρατηγικής για προσέλκυση εξωτερικών ασθενών.

Τονίζεται, σε σχετική ανακοίνωση, πως η δυναμική που δημιουργήθηκε επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο καθώς πρόσφατα η εταιρία περιλήφθηκε στις 100 καλύτερες εταιρείες της Ευρώπης σύμφωνα με το έγκριτο οικονομικό περιοδικό European Business.

Αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα σε ενοποιημένη βάση. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 187,8 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 12,7%. Τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 30,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 46,1% με το περιθώριο στο 16,2% αυξημένο κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Εξάλλου, στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει η Ιατρικό Αθηνών, road show σε τρεις τουλάχιστον ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με πρώτο σταθμό αυτό του Λονδίνου, όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Βασίλης Αποστολόπουλος κατά την διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους του τύπου.

Ωστόσο ο ίδιος τόνισε ότι οι παρουσιάσεις αυτές δεν αποσκοπούν στην πώληση μέρους του ποσοστού που κατέχει η οικογένεια Αποστολόπουλου το οποίο σήμερα ξεπερνά το 60%.

Επίσης, σημειώθηκε ότι στο πλαίσιο εφαρμογής των ΔΛΠ, η εταιρία έχει ζητήσει την αξιολόγηση της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει η οποία σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται, ότι η εταιρία διαθέτει πέραν των άλλων ακινήτων της ένα σημαντικό οικόπεδο συνολικής έκτασης 120 στρεμμάτων στην Παιανία το οποίο μπορεί να αποτελέσει σημαντική επένδυση και να αποφέρει σημαντικά κέρδη στον όμιλο σε βάθος χρόνου.

Επί του παρόντος πάντως όπως σημείωσε ο κ. Β. Αποστολόπουλος δεν είναι στις βασικές προτεραιότητες της εταιρίας η καθ’ οιονδήποτε τρόπο αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, τόνισε όμως την πρόθεση της διοίκησης για υψηλή μερισματική πολιτική στην επόμενη τριετία.

Τέλος, ο ίδιος σημείωσε ότι ο τραπεζικός δανεισμός της εταιρίας εξυπηρετείται κανονικά και δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ ο συνολικός δανεισμός της εταιρίας έχει μειωθεί από το 2003 σημαντικά.

Όσον αφορά τα προ φόρων κέρδη της εταιρίας αυτά είχαν ανέλθει το 2003 στα 2,7 εκατ. ευρώ και αφαιρουμένων των έκτακτων κερδών από το sale and lease back που πραγματοποιήθηκε στα τέλη της χρήσης τα οποία ανέρχονται στα 3,9 εκατ. ευρώ η πραγματική αύξηση σε επίπεδο μητρικής διαμορφώνεται περίπου στο 100%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v