Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Αύξηση 44,9% στα κέρδη 2004

Κατά 44,9% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου της Alpha Bank το 2004 διαμορφούμενα στα 411,7 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν αύξηση 37,6%. Μέρισμα 0,72 ευρώ, δωρεάν 2/10 και επαναγορά ιδίων μετοχών έως 3% θα προτείνει η διοίκηση στη Γ.Σ. Δείτε τα αναλυτικά αρχεία με τα μεγέθη 2004.

Alpha Bank: Αύξηση 44,9% στα κέρδη 2004
Κατά 44,9% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου της Alpha Bank στο σύνολο του 2004 διαμορφούμενα στα 411,7 εκατ. ευρώ, από 284,2 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Αυξημένο μέρισμα κατά 44% σε σχέση με το προηγούμενο και συγκεκριμένα ύψους 0,72 ευρώ, την έκδοση 2 δωρεάν για κάθε 10 μετοχές, αλλά και πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους μέχρι 3%θα προτείνει το διοικητικό συμβούλιο στη Γ.Σ.

Σημειώνεται πως οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν αύξηση 37% στα καθαρά κέρδη του ομίλου της Alpha Bank στα 391 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η αύξηση των καθαρών κερδών οφείλεται κυρίως στη συνεχή ενίσχυση του καθαρού εσόδου τόκων (το margin διαμορφώθηκε σε 3,2% από 3,0% πέρυσι), καθώς μεταβάλλεται η σύνθεση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων προς περισσότερο προσοδοφόρες χρηματοδοτήσεις ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων, καθώς και στην αποτελεσματικότητα του προγράμματος συγκρατήσεως του κόστους.

Τα μη επιτοκιακά έσοδα στηρίχθηκαν στην εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων από προμήθειες κατά 18,6%, ρυθμός αυξήσεως κατά πολύ μεγαλύτερος του προϋπολογισθέντος, τα οποία ανήλθαν σε 352,1 εκατ. ευρώ, επισημαίνει η ίδια ανακοίνωση.

Συμπληρώνει παράλληλα πως ιδιαίτερα καλές επιδόσεις σημειώθηκαν στα έσοδα από χορηγήσεις (+28,9%) και στα έσοδα από τραπεζικές συναλλαγές (+18%), καθώς επίσης στις προμήθειες χρηματιστηριακών εργασιών (+58%), οι οποίες ευνοήθηκαν από τη βελτίωση της χρηματιστηριακής συγκυρίας.

Σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά έξοδα της Alpha Bank παρουσίασαν συγκρατημένη αύξηση 3,6%, παρά τις υψηλότερες (λόγω αυξήσεως του όγκου εργασιών) διαφημιστικές δαπάνες (+21,4%) και δαπάνες outsourcing (+14,2%), ενώ το κόστος προσωπικού αυξήθηκε κατά 2,9%, παρά τις υψηλότερες ονομαστικές αυξήσεις από την εφαρμογή της συλλογικής συμβάσεως εργασίας.

Όσον αφορά στα συνολικά μεγέθη, οι τοποθετήσεις πελατείας συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων, των συμφωνιών επαναγοράς, των αμοιβαίων κεφαλαίων, των ομολόγων και του private banking ανήλθαν σε 34,2 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 6,4%, και οι συνολικές χορηγήσεις στα 22,9 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε βελτίωση της τάξης του 13%, στο τέλος του 2004.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Alpha Bank, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων μέρισμα ύψους 0,72 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο αντιστοιχεί σε αύξηση 44% έναντι του αναπροσαρμοσμένου μερίσματος Ευρώ 0,50 ανά μετοχή της προηγούμενης χρήσεως.

Επιπρόσθετα, το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει την έκδοση 2 δωρεάν για κάθε δέκα μετοχές σε κυκλοφορία, αλλά και πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους μέχρι 3% του μετοχικού κεφαλαίου.

Σχετικά με τις διεθνείς δραστηριότητες της Τράπεζας εστιάζονται στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Αλβανία, Βουλγαρία, Κύπρος, ΠΓΔΜ, Ρουμανία και Σερβία).

Η απόκτηση της Jubanka εξυπηρετεί πλήρως τα σχέδια επεκτάσεώς μας στην περιοχή. Η καλή παρουσία της στη Σερβική αγορά, καθώς και η εκτεταμένη γεωγραφική κάλυψη των Καταστημάτων της και η δυναμική πελατειακή βάση που διαθέτει, σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία και τα συστήματα της Alpha Bank, θα μας βοηθήσουν καθοριστικά στη διείσδυσή μας στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Σερβίας. Πέραν της Σερβίας, βεβαίως, οι κύριοι επιχειρηματικοί μας στόχοι συμπεριλαμβάνουν τη Βουλγαρία και, ιδιαίτερα τη Ρουμανία, περιοχές όπου εγχώρια και ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα επεκτείνονται ταχέως και οι ευκαιρίες για λιανική τραπεζική γίνονται όλο και πιο ελκυστικές καθώς αυξάνονται τα εισοδήματα.

Τα κέρδη προ φόρων υπερδιπλασιάστηκαν το 2004 και η απόδοση των εποπτικών κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε 28% έναντι 16% πέρυσι, ενώ όπως αναφέρεται το αποτέλεσμα αυτό αντανακλά την ισχυρή αύξηση εργασιών, με τις χορηγήσεις να έχουν αυξηθεί κατά 20% και να διαμορφώνονται σε 2,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2004, και τη συγκράτηση του κόστους λόγω του συνεχιζόμενου ανασχεδιασμού των υποστηρικτικών εργασιών και την εναρμόνισή τους με τα συστήματα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα.

Σχολιάζοντας τα μεγέθη του 2004 ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γιάννης Κωστόπουλος δήλωσε:

Το 2004 υπήρξε μία ιδιαίτερη χρονιά για όλους εμάς στην Alpha Bank. H χορηγία μας ως Επίσημης Τράπεζας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, εκτός από πηγή μεγάλης υπερηφάνειας, υπήρξε μία εξαιρετικά επιτυχής επιχειρηματική πρωτοβουλία, ενισχύοντας την εικόνα μας διεθνώς.

Η λειτουργική μας αποτελεσματικότητα διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, στηρίζοντας την ανάπτυξη των καθαρά τραπεζικών εσόδων. Το 2005, η περαιτέρω ενίσχυση της θέσεώς μας στις εργασίες ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και η επέκταση μας με ταχύτερους ρυθμούς στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, θα συνεχίσουν να αποτελούν τους βασικούς άξονες για τη διατήρηση της κερδοφορίας μας σε υψηλά επίπεδα ενώ o λειτουργικός ανασχεδιασμός και η εταιρική αναδιάρθρωση θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην πραγματοποίηση των στόχων μας.

Είμαστε σίγουροι ότι και το 2005 η προσήλωσή μας στην παροχή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητoς και στην ικανοποίηση των αναγκών των πελατών μας θα οδηγήσει σε βελτίωση της θέσεώς μας στην αγορά και σε περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας μας. ”

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τραπέζης εξέλεξε τον κ. Γιάννη Σ. Κωστόπουλο ως Εκτελεστικό Πρόεδρο και τον κ. Δημήτριο Π. Μαντζούνη ως Διευθύνοντα Σύμβουλο, διαχωρίζοντας έτσι τα καθήκοντα του Προέδρου από εκείνα του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Ταυτόχρονα, το Διοικητικό Συμβούλιο απένειμε τον τίτλο του Γενικού Διευθυντή στους Εντεταλμένους Γενικούς Διευθυντές κ.κ. Μαρίνο Σ. Γιαννόπουλο, Σπύρο Ν. Φιλάρετο και Αρτέμη Χ. Θεοδωρίδη.

Επίσης, ονόμασε τον Ανώτερο Διευθυντή κ. Χ. Ε. Παπαναγιώτου Εντεταλμένο Γενικό Διευθυντή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v