Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Μέρισμα 0,26 ευρώ, υποχώρηση μεγεθών (upd)

Στα 240 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη 2004 των ΕΛΠΕ (IFRS), καταγράφοντας πτώση 19,1% έναντι των 297 εκατ. ευρώ του 2003. Το συνολικό μέρισμα ανέρχεται στα 0,26 ευρώ.

ΕΛΠΕ: Μέρισμα 0,26 ευρώ, υποχώρηση μεγεθών (upd)
της Χρύσας Λιάγγου

Στα 240 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη 2004 των ΕΛΠΕ (με βάση τα ΔΛΠ - IFRS), καταγράφοντας πτώση 19,1% έναντι των 297 εκατ. ευρώ του 2003.

Η διοίκηση θα προτείνει στη γενική συνέλευση μέρισμα 0,21 ευρώ ανά μετοχή και έκτακτο μέρισμα 0,05 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 30% έναντι του 2003, ήτοι συνολικό μέρισμα 0,26 ευρώ.

Ο όμιλος, σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Παναγιώτη Κουσουλάκο, θα προχωρήσει στη σύναψη ομολογιακού δανείου 350 εκατ. δολ. για αναχρηματοδότηση, καθώς η εταιρία το 2005 θα επενδύσει 500 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρθηκε, έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση των επενδύσεων στα Βαλκάνια και έχει αποφασισθεί η ενίσχυση της θέσης του ομίλου σε Σερβία, Βουλγαρία, Κύπρο, ενώ για τις αγορές της Αλβανίας, Γεωργίας, Σκοπίων, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της αποεπένδυσης.

Ωστόσο με βάση τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα τα ενοποιημένα ΕBITDA διαμορφώθηκαν σε 372 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη στα 187 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη εκμετάλλευσης ανήλθαν στα 220 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 14%, ενώ τα προ φόρων κέρδη υποχώρησαν κατά 34%.

Η μείωση αποτελεσμάτων σύμφωνα με την επιχείρηση οφείλεται στο γεγονός ότι η χρήση του 2003 περιελάμβανε και έκτακτο έσοδο, ύψους 80 εκατ. ευρώ, που εισέπραξε ο όμιλος από την πώληση του δικαιώματος προαίρεσης για τη συμμετοχή του στη ΔΕΠΑ.

Επίσης τα αποτελέσματα της χρήσης 2004 έχουν επηρεασθεί και από τα εξής σημαντικά γεγονότα:

* Διαφορά αποτίμησης αποθεμάτων λόγω της σημαντικής πτώσης τιμών την 31/12/2004 που επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσματα κατά σχεδόν 60 εκατομμύρια ευρώ.

* Χρεώσεις στα έκτακτα έξοδα ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ σαν πρόβλεψη υποτίμησης αξίας συμμετοχών του Ομίλου σε δραστηριότητες του εξωτερικού καθώς τα πραγματικά αποτελέσματα και εξελίξεις είναι δυσμενέστερα από τα προβλεπόμενα κατά το στάδιο των εξαγορών.

* Αυξημένο φορολογικό συντελεστή κατά 5% (30%) για τα κέρδη της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο για συγχωνεύσεις και ίσχυσε στην περίπτωση της συγχώνευσης της Εταιρίας με την ΠΕΤΡΟΛΑ. Επιπλέον, οι φόροι της χρήσης επιβαρύνονται με περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ λόγω της ειδικής φορολόγησης των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις που επιβλήθηκε μέσα στο 2004.

Εξάλλου, σε επίπεδο περιβάλλοντος αγοράς και λειτουργικών αποτελεσμάτων τα κύρια σημεία που επηρέασαν την χρήση ήταν:

* Τα ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα διεθνών τιμών αργού καθώς και περιθωρίων διύλισης για σύνθετα διυλιστήρια στη Μεσόγειο (cracking refinery margins) κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2004.

* Η σημαντική μείωση στο τέλος του χρόνου των τιμών αργού και προϊόντων που επηρέασε την αποτίμηση των αποθεμάτων όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω.

* Η εξέλιξη της ισοτιμίας Δολλαρίου / Ευρώ που επηρέασε αρνητικά τα αποτελέσματα του Ομίλου καθώς τα περιθώρια διύλισης είναι καθορισμένα σε Δολλάρια ενώ τα σταθερά έξοδα του Ομίλου είναι σε Ευρώ.

* Οι αυξημένες λειτουργικές δαπάνες στις βιομηχανικές και εμπορικές εγκαταστάσεις λόγω δαπανών προσωπικού και συντήρησης αλλά και αυξημένο κόστος διακίνησης προϊόντων.

Στα πλαίσια του επενδυτικού προγράμματος, οι επενδύσεις παγίων του Ομίλου στο 2004 ανήλθαν συνολικά σε 309 εκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v