Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cosmote: Αύξηση καθαρών κερδών κατά 20% στο 2004

Αύξηση της τάξης του 20% εμφάνισαν τα αποτελέσματα 2004 της Cosmote και διαμορφώθηκαν στα 303 εκατ. ευρώ, βάσει των αμερικανικών λογιστικών προτύπων (US GAAP). Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 24%-25% έως τα 313-317 εκατ. ευρώ.

Cosmote: Αύξηση καθαρών κερδών κατά 20% στο 2004
Αύξηση της τάξης του 20% εμφάνισαν τα αποτελέσματα 2004 της Cosmote και διαμορφώθηκαν στα 303 εκατ. ευρώ, βάσει των αμερικανικών λογιστικών προτύπων (US GAAP).

Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η αύξηση θα ήταν περίπου στο 24%-25%, με καθαρά κέρδη μεταξύ 313 και 317 εκατ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου της Cosmote ανήλθε σε 1,59 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 17% (συμπεριλαμβανομένων των 13 εκατ. ευρώ περίπου που αφορούν στη διαχείριση των θυγατρικών εταιριών κινητής τηλεφωνίας του ΟΤΕ στη Βουλγαρία, Globul και την πΓΔΜ, COSMOFON).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η αύξηση των εσόδων αποδίδεται κυρίως στην κατά 21,1% αύξηση των συνολικών εσόδων από αερόχρονο και μηνιαία πάγια τέλη, στην κατά 15,2% ενίσχυση των εσόδων διασύνδεσης, αλλά και στα έσοδα από πωλήσεις συσκευών και αξεσουάρ που αυξήθηκαν κατά 61,3% μετά την έναρξη της εμπορικής διάθεσης των υπηρεσιών i-mode® στις αρχές Ιουνίου 2004 και της διάθεσης νέων συσκευών αποκλειστικά από την Cosmote.

Τα ενοποιημένα EBITDA της Cosmote ενισχύθηκαν κατά 17,1%, διαμορφούμενα στα 674,5 εκατ. ευρώ, με το αντίστοιχο περιθώριο κέρδους να διαμορφώνεται στο 42,5%.

Επισημαίνεται πως παρά τα έκτακτα λειτουργικά έξοδα κατά τη διάρκεια του 2004 λόγω της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων τον Αύγουστο και τη δυναμική προώθηση των υπηρεσιών i-mode μετά την έναρξη της εμπορικής τους διάθεσης τον Ιούνιο, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων των εγχώριων λειτουργιών ανήλθαν σε 605 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 17,4% σε ετήσια βάση, με το εγχώριο περιθώριο κέρδους EBITDA να διατηρείται υψηλό, σταθερά στο 41,1%.

Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 302,5 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 19,6% σε ετήσια βάση, με το περιθώριο καθαρού κέρδους να βελτιώνεται σε 19,1% σε σχέση με 18,6% πέρυσι.

Τα καθαρά κέρδη από τις εγχώριες λειτουργίες ενισχύθηκαν κατά 20,1%, με το περιθώριο καθαρού κέρδους να ανέρχεται σε 18,8%.

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως οι συνολικές επενδύσεις για το 2004 ανήλθαν στα 218,3 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο δείκτης Επενδύσεις/Έσοδα να διαμορφώνεται σε 13,7%.

Σε ό,τι αφορά τη θυγατρική της Cosmote στην Αλβανία AMC, σημειώνεται πως συμμετείχε στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών της Cosmote κατά 7,6% και στα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων & αποσβέσεων (EBITDA) κατά 10,3%.

Ο κύκλος εργασιών της AMC στο τέλος Δεκεμβρίου του 2004 ανήλθε στα 121,2 εκατ. ευρώ, υψηλότερος κατά 13,5% σε σύγκριση με το 2003 (στο τοπικό νόμισμα η αύξηση ανήλθε σε 5,3% περίπου).

Tο περιθώριο κέρδους EBITDA της AMC ανήλθε σε 57,6%, ενώ το περιθώριο καθαρού κέρδους διαμορφώθηκε σε 29,3%.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της Cosmote, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, κ. Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος, δήλωσε:

”Το 2004 αποτέλεσε για την Cosmote μία χρονιά υψηλών προκλήσεων και εξίσου υψηλών κατακτήσεων. Ξεκινήσαμε την εμπορική διάθεση υπηρεσιών τρίτης γενιάς, διαθέσαμε σε αποκλειστικότητα τις πρωτοποριακές και δημοφιλείς υπηρεσίες i-mode, καλύψαμε με απόλυτη επιτυχία τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων και, θέτοντας τα θεμέλια για την εδραίωσή μας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υπογράψαμε με τον ΟΤΕ μνημόνιο συνεργασίας για την απόκτηση των εταιριών Globul και COSMOFON.

Το 2004 η Cosmote ξεχώρισε για μια ακόμη χρονιά για τις οικονομικές επιδόσεις της, με τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα περιθώρια κερδοφορίας της να την κατατάσσουν ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρίες του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη.

Η μέχρι σήμερα εξαιρετική πορεία της Cosmote αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσής μας να ”πηγαίνουμε μπροστά” διατηρώντας υψηλές επιδόσεις.

Η πρωτοπορία σε όλους τους τομείς, η δημιουργία αξίας και τα απτά οφέλη για τους πελάτες και τους εργαζομένους μας, η ανταμοιβή των μετόχων μας, αλλά και η ενίσχυση των προοπτικών ανάπτυξης της εταιρίας παραμένουν οι κύριες στρατηγικές μας προτεραιότητες”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v