Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρ. Κύπρου: Στα 2 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες

Κεφαλαιακές ανάγκες ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προκύψουν για το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου. Όφελος 250 εκατ. από την επαναγορά χρέους. Τι θα κάνει με θυγατρικές.

Τρ. Κύπρου: Στα 2 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες
Κεφαλαιακές ανάγκες ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προκύψουν για το συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου αφενός λόγω της ζημίας από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI), αφετέρου από την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εξέλιξη της οποίας θα καταγράφει η μελέτη της Pimco. Οι κεφαλαιακές ανάγκες εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν στις 15 Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά την τύχη της τράπεζας στην ελληνική αγορά, η διοίκηση του ομίλου ξεκαθαρίζει ότι το συγκρότημα θα διατηρήσει την παρουσία του στην Ελλάδα, ωστόσο έχει ήδη αιτηθεί στις αρμόδιες ελληνικές εποπτικές να λάβει άδεια θυγατρικής. Κι αυτό για να αποκομίσει οφέλη από πλευράς ρευστότητας.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση όπου μία ξένη τράπεζα επιδιώξει να σταματήσει τη λειτουργία της στην ελληνική τραπεζική αγορά οφείλει, κατόπιν σχετικής υπόδειξης, από την Τράπεζα της Ελλάδος, να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό (funding gap). Στην Τράπεζα Κύπρου Ελλάδος το funding gap προσδιορίζεται στην περιοχή των 2,3 δισ. ευρώ, και μάλιστα η διοίκηση πραγματοποιεί μία σειρά κινήσεων με στόχο η παρουσία στην Ελλάδα να είναι απολύτως υγιής.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο απευθύνεται σε 250 εργαζόμενους, ήτοι στο 5% του συνόλου του προσωπικού. Εκτιμάται ότι η τράπεζα από το πρόγραμμα θα εξοικονομήσει κεφάλαια 10-20 εκατ. ευρώ. Ενισχυτικά εξετάζεται η αναδιάρθρωση του δικτύου με στόχο τη μείωσή του κατά 20 καταστήματα.


Κέρδος 250 εκατ. ευρώ

Το συγκρότημα συμμετείχε στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων του ελληνικού δημοσίου πουλώντας το σύνολο του χαρτοφυλακίου που είχε ονομαστική αξία 700 εκατ. ευρώ, με όφελος 250 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σε επίπεδο ρευστότητας, ο όμιλος προχώρησε στην αποπληρωμή του συνόλου των δανείων, περίπου 2 δισ. ευρώ, που είχε πάρει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δεν έχει καμία έκθεση στον ELA Κύπρου.

Με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων της, η τράπεζα εξετάζει μία σειρά στρατηγικές κινήσεις με επίκεντρο τις θυγατρικές εκτός Κύπρου, κυρίως στη θυγατρική της Ρωσίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να την πουλήσει, εφόσον έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες κινήσεις ανακεφαλαιοποίησης του κυπριακού τραπεζικού κλάδου και υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι προς όφελος του συγκροτήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v