Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Να βγει μπροστά η ελληνική επιχειρηματικότητα"

Πρέπει να βγει μπροστά η ελληνική επιχειρηματικότητα, τόνισε σε ομιλία της η Μαρ. Λάτση. Εδωσε στίγμα των προθέσεων του ομίλου μιλώντας για "δέσμευσή να παραμείνει στην Ελλάδα". Τι είπε για το ντιλ με ΕΤΕ.

Να βγει μπροστά η ελληνική επιχειρηματικότητα
"Πρέπει να βγει μπροστά η ελληνική επιχειρηματικότητα", υποστήριξε μεταξύ άλλων η Μαριάννα Λάτση σε ομιλία της με αφρμή την έκδοση «Σάμος - Τα Αρχαιολογικά Μουσεία» που παρουσιάστηκε σήμερα στο Παλλάς Αθηνά, έδρα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. 

Η Μ. Λάτση έδωσε το στίγμα των προθέσεων του ομίλου μιλώντας για τη δέσμευση του να παραμείνει στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι επέλεξε να μεταφέρει κεφάλαια που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό προκειμένου να δημιουργήσει ένα μεγάλο ιδιώτη επενδυτή.

Τόνισε επίσης ότι η συμβολή της νέας ελληνικής επιχειρηματικότητας μπορεί να είναι καθοριστική και για την κατάκτηση ενός μεγάλου ζητούμενου: τη διαμόρφωση μιας νέας εθνικής αυτοπεποίθησης. Κάλεσε την ελληνική επιχειρηματικότητα «να βγει μπροστά, να δημιουργήσει η ίδια τις πρόσφορες συνθήκες για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου και για να ανοίξουν νέοι δρόμοι στο «επιχειρείν» στη χώρα μας».

Σημείωσε ότι "ο όμιλoς είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην πατρίδα μας, με κεφάλαια που κατά κύριο λόγο αποκτήθηκαν από τις διεθνείς δραστηριότητές του. Ταυτόχρονα, ο όμιλος είναι ο μεγαλύτερος έλληνας ιδιώτης εργοδότης, καθώς προσφέρει πάνω από 30.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό".
 
Μιλώντας για τη συγχώνευση με την Eθνική υποστήριξε ότι «δημιουργείται μια από τις ισχυρότερες τράπεζες στην Ευρωζώνη». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Eurobank δεν έχει την τιμή να διαθέτει τη μακρά ιστορική διαδρομή άλλων ελληνικών τραπεζών (…) Είχε, όμως, την μεγάλη τιμή να μπορέσει να σταθεί ισότιμα με τόσο άξιους και διαχρονικά ισχυρούς ανταγωνιστές, να σταθεί ίση προς ίσους με τραπεζικά ιδρύματα με τεράστια εμπειρία και ισχυρές θέσεις στην ελληνική αγορά, αν και τόσο νέα».

Yποστήριξε ότι η επιτυχία στηρίζεται «στην ισχυρή ομάδα των 19.000 ανθρώπων του ομίλου. Μια ομάδα νεανική (με μέσο όρο ηλικίας μόλις 38 έτη). Με υψηλή μόρφωση (φτάσαμε το 94% των προσλήψεων να είναι πτυχιούχοι και το 44% να είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών σπουδών ή διδακτορικών τίτλων). Μια ομάδα δεμένη και καλά προπονημένη από την ηγεσία της, τον Γιώργο Γόντικα, τον Τίμο Χριστοδούλου, τον Ξενοφώντα Νικήτα, τον Νίκο Νανόπουλο, τον Νίκο Καραμούζη, τον Βύρωνα Μπαλλή, και τους άλλους εκλεκτούς πρωτεργάτες αυτής της λαμπρής πορείας, όπως ο Μιχάλης Κολακίδης και πολλοί άλλοι.

Οφείλεται στους 19.000 ανθρώπους που κέρδισαν αμετάκλητα την εμπιστοσύνη εκατοντάδων χιλιάδων πελατών του ομίλου, δημιουργώντας το πιο πολύτιμο και ανθεκτικό Core Tier I: Το κεφάλαιο της εμπιστοσύνης».

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας, Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ ακολούθησαν ομιλίες από την κα Μαριάννα Ι. Λάτση, τον κ. Νικόλαο Νανόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank και τους δύο συγγραφείς του βιβλίου, κ. Κωνσταντίνο Τσάκο, Επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων, και κα Μαρία Βιγλάκη-Σοφιανού, Αρχαιολόγο, Αναπληρώτρια Προϊσταμένου της ΚΑ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

Η κα Μαριάννα Λάτση στην ομιλία της σημείωσε επίσης πως:

«Σήμερα, που οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας δοκιμάζονται σκληρά, οφείλουμε να ανασυνθέσουμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

Το παρωχημένο μοντέλο της οικονομικής μεγέθυνσης με δανεικά κατέρρευσε, σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης που πλήττει όλον τον κόσμο. Ο ελληνικός λαός βιώνει τις οδύνες της πιο βαθιάς ύφεσης που έχει συμβεί σε συνθήκες ειρήνης. Και προσπαθεί να θέσει τα θεμέλια για ένα νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης μέσα στην Ευρωζώνη. Η οποία συνιστά το πλέον ευνοϊκό και σταθερό πεδίο για την ευόδωση αυτών των προσπαθειών του.

Η ελληνική πολιτεία, οι επιχειρήσεις, τα κοινωφελή ιδρύματα, τα πανεπιστήμια, οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί και πάνω από όλα εμείς οι ίδιοι, ατομικά, έχουμε χρέος συντεταγμένα να πορευτούμε για να υπερβούμε την κρίση, να τεθεί η χώρα μας πάλι σε αναπτυξιακή τροχιά, με όρθια την ελληνική κοινωνία και με ισχυρή την Δημοκρατία, που εμείς πρώτοι προσφέραμε στην ανθρωπότητα και που εμείς πρώτοι, ως Έλληνες οφείλουμε να σεβόμαστε.

Αναπόφευκτα, η δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα επαναφέρουν την χώρα σε τροχιά κοινωνικής συνοχής, δικαιοσύνης και ευημερίας περνά μέσα από την οικονομική ανάπτυξη.
Η ελληνική επιχειρηματικότητα προς το παρόν παρακολουθεί τις εξελίξεις πίσω από μια προστατευτική ασπίδα. Είναι η στιγμή να βγει μπροστά, να δημιουργήσει η ίδια τις πρόσφορες συνθήκες για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου και για να ανοίξουν νέοι δρόμοι στο «επιχειρείν» στη χώρα μας».

Τόνισε επίσης ότι "Ο όμιλός μας έχει κάνει μια συνειδητή επιλογή: Να είναι δεμένος με την πατρίδα μας. Γι΄ αυτό, ο όμιλος ήταν, είναι και θα είναι εδώ, δυναμικά παρών. Ένας μεγάλος ελληνικός όμιλος, που αναπτύσσεται διευρύνοντας τις συνεργασίες και τις αμοιβαία επωφελείς επιχειρηματικές συμμαχίες του με Έλληνες αλλά και με διεθνείς εταίρους με ισχύ, γνώση και εμπειρία. Διατηρώντας την πρωτοβουλία, διερευνώντας όλες τις δυνατότητες ανάπτυξης δράσης και σε νέα επιχειρηματικά πεδία, έτοιμος να κάνει τολμηρές και μεγάλες επενδύσεις στο αύριο μιας Ελλάδας ευρωπαϊκής, όρθιας, δίκαιης και ισχυρής».

Μιλώντας για τη συγχώνευση με την ETE σημείωσε ότι "με τη συγχώνευση της Eurobank με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργείται μια από τις ισχυρότερες τράπεζες στην Ευρωζώνη.

Ταυτόχρονα, κλείνει για εμάς ένας πρώτος κύκλος που είχε ανοίξει το 1990, όταν ο όμιλος Λάτση αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στον τραπεζικό τομέα και ίδρυσε την Ευρωεπενδυτική Τράπεζα. Ήταν ένα πρώτο βήμα σε μια δυναμική πορεία εξαγορών και συγχωνεύσεων που μέσα σε μια 10ετία δημιούργησαν την πανίσχυρη βάση του ομίλου της Eurobank στη χώρα.

Βάση που, στη συνέχεια, έδωσε την δύναμη στη Eurobank να αρχίσει το μεγάλο ταξίδι της εκτός ελληνικής επικράτειας, σπεύδοντας να ανοίξει δρόμους αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με τους λαούς της ευρύτερης περιοχής και συμβαδίζοντας με πρωτοπόρα τμήματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ώστε στο τέλος της δεύτερης 10ετίας της ζωής της να έχει αναδειχθεί σε μια ισχυρή συστημική δύναμη στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

H Eurobank δεν έχει την τιμή να διαθέτει τη μακρά ιστορική διαδρομή άλλων ελληνικών τραπεζών. Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Εθνική, έχει την πιο μακρά διαδρομή, 171 χρόνων. Η τρίτη μεγαλύτερη, η Alpha, έχει μια διαδρομή που οι ρίζες της απλώνονται στο 1879, πριν 133 χρόνια. Η τέταρτη μεγαλύτερη, θα έχει την ευκαιρία να γιορτάσει τα 100 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, σε λίγα χρόνια, το 2016. Η Eurobank είναι μόλις 22 ετών.

Είχε, όμως, την μεγάλη τιμή να μπορέσει να σταθεί ισότιμα με τόσο άξιους και διαχρονικά ισχυρούς ανταγωνιστές, να σταθεί ίση προς ίσους με τραπεζικά ιδρύματα με τεράστια εμπειρία και ισχυρές θέσεις στην ελληνική αγορά, αν και τόσο νέα. Μέσα σε δύο 10ετίες, αξιώθηκε να αναδειχτεί στη δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, με ενεργητικό περίπου 74 δισ. ευρώ. Να καταταγεί μεταξύ των ηγετικών τραπεζών σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Πολωνία και Σερβία. Να είναι παρούσα μέχρι την Ουκρανία. Να διακριθεί στον τομέα διαχείρισης περιουσίας στην Κύπρο, στο Λουξεμβούργο και στο Λονδίνο".


Νανόπουλος: Οι προκλήσεις επιφυλάσσουν και ευκαιρίες

Σε πολλούς τομείς, η τράπεζά μας αναδείχθηκε σε σημείο αναφοράς για το τραπεζικό επιχειρείν, γεγονός που θα αποτελέσει πιστεύω χρήσιμη παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα, δήλωσε ο κ. Νανόπουλος.

"Ωστόσο, πίσω από τα επιτυχημένα μοντέλα και τα αποτελεσματικά συστήματα, πάντα βρίσκονται οι άνθρωποι, οι δημιουργικές τους ιδέες και η σκληρή τους δουλειά. Και στην περίπτωση της Eurobank, είναι ξεκάθαρο, πως οι άνθρωποί της μετουσίωσαν τις σύγχρονες ιδέες σε καινοτόμες πρακτικές, και της έδωσαν τη δύναμη και την ικανότητα να βρίσκεται στην πρωτοπορία των εξελίξεων, κατοχυρώνοντάς την στη συνείδηση του κοινού, με ότι πιο δυναμικό και σύγχρονο έχει να επιδείξει το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα».

Προσέθεσε ότι «στις σημερινές πράγματι ακραίες συνθήκες της κρίσης που βιώνουμε, ένας τέτοιος οργανισμός, ένα τέτοιο ανθρώπινο δυναμικό, όχι μόνο δεν επιλέγει την εσωστρέφεια και την αναδίπλωση, αλλά με θετικό και μαχητικό πνεύμα συνεχίζει να βρίσκεται στην αιχμή της εθνικής προσπάθειας εξόδου από την κρίση. Παρά τις σοβαρές αντιξοότητες που αντιμετωπίζει συνολικά το τραπεζικό σύστημα, αυτό το θετικό μήνυμα εμείς το περνάμε καθημερινά στην κοινωνία και τους πελάτες μας, πιστεύοντας ότι οι προκλήσεις επιφυλάσσουν και ευκαιρίες για όσους είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι να τις αξιοποιήσουν.

Στο νέο σχήμα που διαμορφώνεται με την προγραμματιζόμενη συγχώνευση της Eurobank με την Εθνική, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες είναι πολλές. Ανοίγονται νέοι δρόμοι μέσα σ’ ένα μεγάλο με ευρωπαϊκά δεδομένα οργανισμό. Οι δε ευθύνες ενός τέτοιου μεγάλου οργανισμού στην τιτάνια προσπάθεια ανάταξης, ανασύνταξης και επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας είναι τεράστιες.

Ο καλύτερος τρόπος για να συμβάλλουμε εμείς ως Eurobank στο μέλλον και τις προοπτικές της νέας τράπεζας είναι να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο όλα όσα έχουμε χτίσει, και να τα εισφέρουμε στον καινούργιο οργανισμό: τις αξίες μας, τις δεξιότητες μας, το δυναμισμό μας, τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας, και συνολικά τον υπεύθυνο ρόλο μας στην κοινωνία.

Είμαι δε αισιόδοξος ότι η Διοίκηση της Εθνικής με την ωριμότητα και ευθύτητα που τη διακρίνει, θα ενσωματώσει αξιοκρατικά όλα τα θετικά στοιχεία και από τους δύο οργανισμούς στη βάση της διατυπωμένης αρχής “the best of both”, και με γνώμονα το ευρύτερο συμφέρον».


***Ολόκληρη η ομιλία της Μαριάννας Λάτση, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v