Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς:Πουλά τις "προίκες" από την ΑΤΕ

Η πώληση από την Τράπεζα Πειραιώς στην Texas Pacific Group του 6,86% της Folli Follie έναντι 42,5 εκατ. ευρώ και η υπεραξία. Τι θα γίνει με ΑΤΕ Ασφαλιστική, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΥΔΑΠ.

Πειραιώς:Πουλά  τις προίκες από την ΑΤΕ
Η Πειραιώς πούλησε χθες 4.568.295 μετοχές της Folli Follie Group, προς 9,30 ευρώ τη μία στο Texas Pacific Group, αποκομίζοντας κεφάλαια 42,48 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για την πρώτη κίνηση ενεργητικής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που απέκτησε η Πειραιώς από την «καλή ΑΤΕ». Το Euro2day είχε επισημάνει από νωρίς τα μεγάλα περιθώρια πώλησης στοιχείων ενεργητικού της ΑΤΕ, που μεταβιβάστηκαν στην Πειραιώς.

Με την πώληση η τράπεζα εγγράφει κεφαλαιακό κέρδος περίπου 19 εκατ. ευρώ, αν όπως ακούμε η τιμή κτήσης των μετοχών της FF Group ανερχόταν σε 5,1 ευρώ ανά μετοχή.

Ανεξαρτήτως, όμως, αυτού, ενισχύει τα κεφάλαιά της με 42,48 εκατ. ευρώ, που είναι και το σημαντικότερο όφελος στην τρέχουσα συγκυρία.

Αντίστοιχα, θα μπορούσαν να πωληθούν οι συμμετοχές σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, και ΕΥΔΑΠ που απέκτησε η Πειραιώς σε τρέχουσα αποτίμηση τον περασμένο Αύγουστο.

Στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ, με δεδομένο ότι η Πειραιώς πλέον κατέχει ισχυρό ποσοστό μειοψηφίας, θα περιμένει την εξειδίκευση των αποφάσεων της κυβέρνησης για τον χρόνο και τον τρόπο ιδιωτικοποίησής της.

Στον ΟΤΕ και στα ΕΛΠΕ είναι πιο εύκολα τα πράγματα και ίσως ένα μέρος των μετοχών να έχει ήδη ρευστοποιηθεί.

Το πιο σημαντικό από τα assets που πήρε «προίκα» η Πειραιώς είναι η ΑΤΕ Ασφαλιστική. Με 750 εκατ. ευρώ ενεργητικό είναι ένα μέγεθος υπολογίσιμο στον ενοποιημένο ισολογισμό.

Η Πειραιώς θέλει να την πουλήσει, αφού προηγηθεί η κεφαλαιακή της ενίσχυση, μια και έχει αποφασίσει ότι στην ασφαλιστική αγορά θα δραστηριοποιείται μόνο ως μεσίτης και όχι ως κάτοχος ασφαλιστικής εταιρείας.

Εφόσον πωληθεί, θα υπάρξει υπολογίσιμη μείωση στις κεφαλαιακές ανάγκες του ομίλου καθώς τα ίδια κεφάλαια της ασφαλιστικής αφαιρούνται από τα ενοποιημένα κεφάλαια, με βάση τις επιταγές της Βασιλείας.

Ενδιαφέρον, υπό προϋποθέσεις, υπάρχει. Μένει να φανεί αν θα μεταφραστεί και σε συμφωνία...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v