Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φωκάς: Δεκτό το αίτημα προστασίας από πιστωτές

Σε κλοιό πιέσεων από τους πιστωτές του βρίσκεται ο όμιλος Φωκά, ο οποίος κατέθεσε την Πέμπτη αίτηση προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων προστασίας, στο πλαίσιο του αιτήματος υπαγωγής στο άρθρο 99.

Φωκάς: Δεκτό το αίτημα προστασίας από πιστωτές
Σε κλοιό πιέσεων από τους πιστωτές του βρίσκεται ο όμιλος Φωκά, ο οποίος κατέθεσε χθες αίτηση προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων προστασίας, και αυτή σύμφωνα με πληροφορίες έγινε δεκτή.

Η εν λόγω αίτηση κατατέθηκε στο πλαίσιο του αιτήματος υπαγωγής του ομίλου στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Τα προβλήματα της αλυσίδας πολυκαταστημάτων με παρουσία στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια εντάθηκαν εντός του 2012, καθώς τόσο η ύφεση, όσο και οι υψηλές υποχρεώσεις δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας.

Τόσο το περασμένο καλοκαίρι όσο και το φθινόπωρο που διανύθηκε, οι εργαζόμενοι του ομίλου προέβησαν αρκετές φορές σε απεργίες και στάσεις εργασίας, ενώ τις τελευταίες μέρες αρκετοί προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, καθώς παρέμεναν απλήρωτοι από τον Αύγουστο.

Πέραν των εργαζομένων, ωστόσο, προβλήματα φαίνεται ότι υπήρξαν και με τους προμηθευτές του ομίλου, καθώς αρκετές συνεργασίες έληξαν.

Στο διάστημα όπου η διοίκηση αναζητούσε λύση και προσανατολισμό, υπήρξαν επαφές με τον ομοειδή όμιλο των Αττικών Πολυκαταστημάτων, οι οποίες αφορούσαν την εκχώρηση χρήσης τριών εκ των κεντρικότερων πολυκαταστημάτων ΦΩΚΑΣ σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα (Ερμού) και Βόλο, με αντάλλαγμα την ανακούφιση από μέρος του δανεισμού που ο όμιλος είχε σχηματίσει.

Οι επαφές δεν ευοδώθηκαν και σήμερα ο όμιλος φέρεται να δέχεται πιέσεις και από τις πιστώτριες τράπεζες.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2011, οι βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις του ομίλου ανέρχονταν σε 18,760 εκατ. ευρώ, ενώ ο μακροπρόθεσμος δανεισμός, ο οποίος αφορούσε ομολογιακά δάνεια, ήταν 22,5 εκατ. ευρώ περίπου.
 
Οι συνολικές υποχρεώσεις (μαζί με τα δάνεια) ανέρχονταν σε 80 εκατ. ευρώ περίπου και περιελάμβαναν οφειλές προς προμηθευτές (άνω των 18 εκατ. ευρώ) αλλά και λοιπές υποχρεώσεις.

Άγνωστο παραμένει το σημερινό ύψος των υποχρεώσεων δεδομένου ότι έχει προηγηθεί μια χρονιά όπου, στο σύνολό της, η λιανική αγορά υπέφερε. Σημειώνεται ότι το 2011 οι πωλήσεις του ομίλου συρρικνώθηκαν στα 49 εκατ. ευρώ από 69 εκατ. το 2010, ενώ οι ζημίες παρέμειναν σταθερές στα 7,5 εκατ. ευρώ από 7,7 εκατ. ευρώ το 2010.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Φωκά ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη και έχει παρουσία στην αγορά από το 1936, ενώ το 1974 μετονομάστηκε σε Οδυσσεύς Φωκάς συγκεντρώνοντας όλες τις λιανεμπορικές δραστηριότητες της ομώνυμης οικογένειας.

Το 1999 μετά από επιτυχημένη παρουσία στην αγορά της συμπρωτεύουσας η εταιρία αποφασίζει να επεκταθεί στην Αθήνα και δημιουργεί το πρώτο σημείο πώλησης επί της οδού Ερμού.

Το 2003 συνεχίζει δημιουργώντας ένα ακόμη αθηναϊκό κατάστημα στην οδό Σταδίου, ενώ συνέχισε την επέκτασή της με μονοθεματικά καταστήματα αλυσίδων που ανέπτυσσε σε διάφορες πόλεις της περιφέρειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v