Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από Π. Γερμανό

Με επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ διαλέγει ο όμιλος Olympia Development, συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Πάνου Γερμανού να εκδηλώσει την εμπιστοσύνη του στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από Π. Γερμανό
Με επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ διαλέγει ο όμιλος Olympia Development, συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Πάνου Γερμανού, να εκδηλώσει την εμπιστοσύνη του στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Αυτές πρόκειται να πραγματοποιηθούν με ίδια κεφάλαια, που αποκτήθηκαν από τις διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου, και να τοποθετηθούν τόσο στην υποστήριξη του λιανικού βραχίονα του ομίλου, όσο και στη βιομηχανική του δραστηριότητα με τη δημιουργία νέας μονάδας στην Ξάνθη.

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στις Βρυξέλλες, που μεταφράστηκαν από τους επικεφαλής του ομίλου ως δέσμευση των εταίρων να διατηρήσουν τη χώρα στο ευρώ, εκτιμήθηκε ότι ήρθε η στιγμή για την επιστροφή κεφαλαίων στη χώρα, με τη μορφή επενδύσεων που υπόσχονται νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.

Ο κ. Γ. Καραγιάννης, σύμβουλος διοίκησης του ομίλου εταιρειών Πάνου Γερμανού, ανέφερε ότι ο όμιλος δεν σκόπευε και δεν σκοπεύει στο μέλλον να μεταφέρει έδρα ή κεφάλαια στο εξωτερικό (στο οποίο ουσιαστικά πραγματοποιείται το 85% του τζίρου του, ο οποίος αγγίζει το 1 δισ. ευρώ) και πως αποτελεί καθήκον στη σημερινή συγκυρία η επιχειρηματική ενεργοποίηση.

Υπογράμμισε, δε, ότι το ισχύον φορολογικό και νομοθετικό πλαίσιο, αν και συγκριτικά ασύμφορο, δεν αποτελεί λόγο απόσυρσης ή καθήλωσης του ομίλου, καθώς ο τελευταίος έχει επενδύσει και σε χειρότερο περιβάλλον (π.χ. Ουκρανία, Ουζμπεκιστάν κ.α). «Το μήνυμα που εκπέμπουμε υπερβαίνει τα μεγέθη και τις δραστηριότητες του ομίλου. Σηματοδοτεί την ανάγκη για ανασυγκρότηση της οικονομίας της χώρας και στο μέρος που μας αναλογεί αναλαμβάνουμε την ευθύνη», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας στο Eurogroup δεν αποτελεί εξασφάλιση, υπογραμμίζοντας ότι για να βελτιωθούν τα πράγματα απαιτείται στροφή στην ανάπτυξη και απαρέγκλιτη δημοσιονομική πειθαρχία. Πρόσθεσε δε ότι το 2013 προμηνύεται ιδιαίτερα κακό, εκτιμώντας μάλιστα ότι η εγχώρια ζήτηση θα υποχωρήσει περαιτέρω κατά 10%-15% σε όλο το φάσμα.

Παρ' όλα αυτά, ο όμιλος προτίθεται να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ στη holding εταιρία Olympia Development, η οποία αναμένεται να κατευθυνθεί προς τον λιανικό του βραχίονα (Public, Multirama και Getitnow).

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η μείωση δανεισμού και η υποστήριξη ανάπτυξης της αλυσίδας Public, η οποία θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος. Από τα 20 σημεία πώλησης που διαθέτει σήμερα αναμένεται να επεκταθεί στα 50 σημεία, μέσω της μετατροπής καταστημάτων Μultirama σε Public.

Το δίκτυο Multirama, αν και θα διατηρηθεί, θα μειώσει την έκτασή του και θα λειτουργεί συμπληρωματικά. Εκτιμάται ότι από τα 100 εκατ. ευρώ περίπου τα μισά θα αποτελέσουν άμεση επένδυση, ενώ τα υπόλοιπα θα μειώσουν τον δανεισμό του τομέα απελευθερώνοντας ωστόσο ταμειακές ροές που θα επανεπενδυθούν.

Σημειώνεται ότι ο συνολικός δανεισμός του ομίλου στην εγχώρια αγορά αγγίζει τα 160 εκατ. ευρώ και η πρόβλεψη κάνει λόγο για μείωσή του στα 30-40 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013.


Νέες επενδύσεις στην παραγωγή

Παράλληλα, ο όμιλος υλοποιεί νέα παραγωγική επένδυση στην Ξάνθη, έδρα της βιομηχανίας Sunlight ύψους 25-30 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2013, και αφορά την ανακύκλωση υλικών μπαταριών. Σύμφωνα με πηγές του ομίλου, εντός του 2013 η Olympia Development θα προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ, η οποία θα κατευθυνθεί στον βιομηχανικό τομέα της Sunlight.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v