Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Αξιόλογα ευρήματα σε γεώτρηση στην Αλβανία

Ενδείξεις υδρογονανθράκων σε ασβεστολιθικούς σχηματισμούς εντόπισαν οι έρευνες στην Αλβανία, ανακοίνωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία δραστηριοποιούνται στη περιοχή από το 2000 σε κοινοπραξία με την OMV. Οι έρευνες συνεχίζονται.

ΕΛΠΕ: Αξιόλογα ευρήματα σε γεώτρηση στην Αλβανία
Ενδείξεις υδρογονανθράκων σε ασβεστολιθικούς σχηματισμούς εντόπισαν οι έρευνες στην Αλβανία, ανακοίνωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία δραστηριοποιούνται στη περιοχή από το 2000 σε κοινοπραξία με την OMV.



Eιδικότερα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ότι η Κυβέρνηση της Αλβανίας, από το 2000 έχει παραχωρήσει δικαιώματα με Σύμβαση Διανομής Παραγωγής, για Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων σε περιοχές της χώρας (Block 4 & 5) στην κοινοπραξία της Ελληνικά Πετρέλαια (49%) και OMV (51%, Εντολοδόχος της Κοινοπραξίας).

Ύστερα από την εκτέλεση εκτεταμένων γεωλογικών και γεωφυσικών εργασιών, η Κοινοπραξία αποφάσισε την πραγματοποίηση γεώτρησης (Κανίνα-1) με στόχο τη διάτρηση γεωλογικής δομής, η οποία πιθανόν να περιέχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η γεώτρηση άρχισε τον Μάρτιο 2004, και έφτασε πρόσφατα σε βάθος 5.362μ. συναντώντας ενδείξεις υδρογονανθράκων σε ασβεστολιθικούς σχηματισμούς.

Εξειδικευμένες δοκιμές παραγωγής αναμένεται να αρχίσουν αργά το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2005, και αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι 2 εβδομάδες ενώ τα αποτελέσματα τους θα αποτιμηθούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα Σύμβαση, και αναλόγως των αποτελεσμάτων των ερευνών, η Κοινοπραξία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για την συνέχιση των ερευνών, με τη διεξαγωγή επιπλέον εργασιών αξιολόγησης, διάρκειας 12 μηνών, αρχομένων από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της γεώτρησης.

Για το ανωτέρω θέμα έχει ενημερωθεί ο Υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτριος Σιούφας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v