Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκολιάς: Πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια

«Θα πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια μείωσης των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας Αλ. Τουρκολιάς.

Τουρκολιάς: Πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια
«Θα πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια μείωσης των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλ. Τουρκολιάς ενώπιον των μετόχων κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι στις διαβουλεύσεις που έπονται προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης πρέπει να βρεθούν τρόποι και να υιοθετηθούν έτσι ώστε να περιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάγιο αίτημα του τραπεζικού κλάδου είναι η παροχή εγγύησης από τον EFSF στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν.

Σε ό,τι αφορά τη δημόσια πρόταση για την απορρόφηση της Εurobank, τόνισε ότι θα ολοκληρωθεί τις πρώτες εβδομάδες του 2013, καθώς είναι επιτακτική ανάγκη το ντιλ να προχωρήσει για το καλό της οικονομίας, ενώ υπογράμμισε ότι προς την επιτυχία του εγχειρήματος "παρά τις Κασσάνδρες, κινούνται και οι δύο πλευρές με ειλικρίνεια, θέληση και πνεύμα γόνιμης συνεργασίας".

Το νέο σχήμα μετά την ολοκλήρωση της απορρόφησης θα βρίσκεται στη λίστα των τριάντα ισχυρότερων ομίλων της Ευρώπης ενώ οι συνέργειες που θα προκύψουν από το deal εκτιμώνται περίπου στα 570-630 εκατ. ευρώ προ φόρων, σε ετήσια βάση μέχρι το 2015. Το 60% του οφέλους αναμένεται να προέλθει από συνέργειες κόστους, ανέφερε.  

Σχετικά με τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η νέα τράπεζα στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ο κ. Τουρκολιάς τόνισε ότι αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει και θα στηριχθεί σε επιλεκτική ανάπτυξη.

Τέλος, για μία ακόμα φορά υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία έχει επιτακτική ανάγκη για περαιτέρω συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο και υπό αυτό το πρίσμα οι ραγδαίες εξελίξεις θα οδηγήσουν στη θεμελίωση τριών ισχυρών σχημάτων.

Για την οικονομία

Ο κ. Τουρκολιάς υπογράμμισε ότι η οικονομία μπορεί πλέον να επιδείξει πρόοδο. Βρίσκεται, σημείωσε, κοντά στην ανάκτηση της δημοσιονομικής ισορροπίας μειώνοντας σημαντικά τα ελλείμματα παρά τη βαθιά και εκτεταμένη ύφεση.

Σημείωσε ότι η σταδιακή μείωση της αβεβαιότητας αποτελεί αναγκαία συνθήκη προκειμένου να επιτευχθεί μια διατηρήσιμη δυναμική, ενώ τόνισε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες και είναι κρίσιμο η κυβέρνηση να παραμείνει προσηλωμένη στον πυρήνα των μεταρρυθμίσεων και να αποφύγει τις εύκολες λύσεις και τις παρεκκλίσεις.

Ζανιάς: Καταλύτης η άρση της αβεβαιότητας

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Γεώργιος Ζανιάς στην ομιλία του τόνισε ότι «μετά από εργώδεις προσπάθειες η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο αντιστροφής της αρνητικής πορείας που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια και αυτό αναγνωρίζεται σταδιακά από τους εταίρους μας οι οποίοι, εκτός της αναγνώριση της προσπάθειας, απεμπλέκονται και από την ουσία της «μοναδικότητας» της ελληνικής περίπτωσης».

Ο κ. Ζανιάς, αφού χαρακτήρισε τη μείωση της αβεβαιότητας ως καταλύτη για την επανεκκίνηση της οικονομίας, επεσήμανε ότι το τραπεζικό σύστημα προετοιμάζεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη φάση ανάκαμψης της οικονομίας και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Οι ελληνικές τράπεζες πρωταγωνιστούν στον κύκλο των επιχειρηματικών αναδιαρθρώσεων με 3 μεγάλες συμφωνίες να έχουν ήδη ανακοινωθεί και βρίσκονται ήδη σε φάση υλοποίησης.

Τελικός στόχος, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, είναι η δημιουργία βιώσιμων σχημάτων επαρκώς κεφαλαιοποιημένων, ανταγωνιστικών και με σταθερή πρόσβαση σε ρευστότητα που σε συνδυασμό με τη βελτίωση των προοπτικών και της αξιοπιστίας της οικονομίας θα δώσουν την αποφασιστική ώθηση στην αναπτυξιακή προσπάθεια»

Οι αποφάσεις της ΓΣ της Εθνικής Τράπεζας

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει ότι σήμερα, 23 Νοεμβρίου 2012, πραγματοποιήθηκε η Β΄ Επαναληπτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας στο Μέγαρο Μελά. Η Γενική Συνέλευση συνεδρίασε με απαρτία 32,77% του καταβεβλημένου Μετοχικού Κεφαλαίου και έλαβε τις εξής αποφάσεις, με συντριπτική πλειοψηφία:

1. Αποφάσισε τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας με μείωση της ονομαστικής αξίας των κοινών μετοχών σε 1 Ευρώ ανά μετοχή, ως ισχύει, με σκοπό το σχηματισμό ισόποσου ειδικού αποθεματικού, την τροποποίηση του άρθρου 4 του Καταστατικού και τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων και παρέσχε τις σχετικές εγκρίσεις και εξουσιοδοτήσεις.

2. Αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας με έκδοση νέων κοινών ονομαστικών μετοχών έναντι εισφοράς σε είδος (ήτοι μετοχών της Τράπεζας Eurobank Ergasias A.E., η οποία – αύξηση κεφαλαίου – θα καλυφθεί αποκλειστικά από τους κοινούς μετόχους της Eurobank Ergasias A.E. που θα αποδεχθούν τη Δημόσια πρόταση της Τράπεζας με αναλογία 58 νεοεκδιδόμενες κοινές μετοχές Ε.Τ.Ε. για 100 εισφερόμενες μετοχές της Eurobank Ergasias A.E.), με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης υφισταμένων μετόχων, την τροποποίηση του άρθρου 4 του Καταστατικού και τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων και παρέσχε τις σχετικές εγκρίσεις και εξουσιοδοτήσεις.

3. Εξέλεξε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, με τριετή θητεία, σύμφωνα με το Καταστατικό δυνάμενη να παραταθεί μέχρι την Τακτική Γενική Συνέλευση του έτους 2016, το οποίο αποτελείται από 14 συνολικά μέλη, ως ακολούθως:

Μέλη:
¦ κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς του Γεωργίου, Διευθύνων Σύμβουλος
¦ κ. Πέτρος Χριστοδούλου του Νικολάου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος
¦ κ. Γεώργιος Ζανιάς του Παναγιώτου, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβούλιου
¦ κ. Ιωάννης Γιαννίδης του Κωνσταντίνου
¦ κ. Ευθύμιος Κατσίκας του Χρήστου
¦ κ. Σταύρος Κούκος του Αναστασίου

Ανεξάρτητα Μη Εκτελεστικά Μέλη:
¦ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Θεόκλητος, του Γεωργίου
¦ κ. Στέφανος Βαβαλίδης του Χαραλάμπους
¦ κ. Σπυρίδων Θεοδωρόπουλος του Ιωάννη
¦ κα. Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου-Μπενοπούλου του Θεοδώρου
¦ κ. Πέτρος Σαμπατακάκης του Κυριάκου
¦ κα. Μαρία Φραγκίστα του Αχιλλέως


Εκπρόσωποι Μετόχων:
¦ κ. Αλέξανδρος Μακρίδης του Νικολάου, Εκπρόσωπος Δημοσίου
¦ κ. Χαράλαμπος Μάκκας του Αθανασίου, Εκπρόσωπος Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

4. Εξέλεξε ως μέλη της Επιτροπής Ελέγχου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕ, τους κ.κ. Πέτρο Σαμπατακάκη, Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου, Στέφανο Βαβαλίδη, Αλέξανδρο Μακρίδη, Χαράλαμπο Μάκκα και Μαρία Φραγκίστα. Στην ίδια Επιτροπή θα μετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου και ο Γενικός Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών & Εταιρικής Διακυβέρνησης κ. Μιλτιάδης Σταθόπουλος.

5. Ενέκρινε, τις συμβάσεις της Τράπεζας με μέλη Διοικητικού Συμβουλίου.


Β. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Περαιτέρω, κατά την επακολουθήσασα συνεδρίασή του, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

Εκτελεστικά Μέλη:
¦ κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς του Γεωργίου, Διευθύνων Σύμβουλος
¦ κ. Πέτρος Χριστοδούλου του Νικολάου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος

Μη Εκτελεστικά Μέλη:
¦ κ. Γεώργιος Ζανιάς του Παναγιώτου, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβούλιου
¦ κ. Ιωάννης Γιαννίδης του Κωνσταντίνου
¦ κ. Ευθύμιος Κατσίκας του Χρήστου
¦ κ. Σταύρος Κούκος του Αναστασίου

Ανεξάρτητα Μη Εκτελεστικά Μέλη:
¦ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Θεόκλητος, του Γεωργίου
¦ κ. Στέφανος Βαβαλίδης του Χαραλάμπους
¦ κ. Σπυρίδωνας Θεοδωρόπουλος του Ιωάννη
¦ κα. Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου-Μπενοπούλου του Θεοδώρου
¦ κ. Πέτρος Σαμπατακάκης του Κυριάκου
¦ κα. Μαρία Φραγκίστα του Αχιλλέως

Στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχουν οι:
¦ κ. Αλέξανδρος Μακρίδης του Νικολάου, Εκπρόσωπος Δημοσίου
¦ κ. Χαράλαμπος Μάκκας του Αθανασίου, Εκπρόσωπος Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και του Καταστατικού αποφάσισε για την εκπροσώπηση της Τράπεζας και χορήγησε εξουσίες και αρμοδιότητές του σε μέλη του και στελέχη της Τράπεζας.


*Οι ομιλίες του Προέδρου της ΕΤΕ κ. Γ. Ζανιά και του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Αλεξ. Τουρκολιά, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v