Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Συνωστισμός στην έξοδο

Στην… έξοδο συνωστίζονται οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ που σπεύδουν να κάνουν χρήση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου, το οποίο ξεκίνησε να τρέχει.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Συνωστισμός στην έξοδο
Στην… έξοδο συνωστίζονται οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ, που σπεύδουν να κάνουν χρήση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου, το οποίο ξεκίνησε να τρέχει.

Περισσότερες από 1.200 αιτήσεις εργαζομένων, που ενδιαφέρονται να κάνουν χρήση του προγράμματος, κατατέθηκαν ήδη το πρώτο διήμερο όπου άνοιξε το σύστημα για την υποδοχή αιτήσεων.

Από τα πρώτα στοιχεία είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι το εγχείρημα μείωσης του προσωπικού θα στεφθεί με επιτυχία και θα υλοποιηθεί ο στόχος της διοίκησης για αποχώρηση 1.600 εργαζομένων. Εξάλλου, οι εργαζόμενοι έχουν περιθώριο ως τις 26 Νοεμβρίου να καταθέσουν την αίτησή τους και δεν αποκλείεται ο τελικός αριθμός να είναι ακόμη μεγαλύτερος από τον στόχο που έχει τεθεί.

Πάντως, από την πλευρά της Ομοσπονδίας Εργαζομένων επισημαίνεται ότι η κατάθεση της αίτησης δεν σημαίνει αυτόματα πως ο εργαζόμενος θα αποχωρήσει τελικώς από την εταιρεία. Ωστόσο, με δεδομένο ότι, όπως έχει αναφερθεί, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, πολλοί είναι αυτοί που προχωρούν στην κατάθεση της αίτησης και στην πορεία, ζυγίζοντας τα δεδομένα, θα πάρουν την τελική απόφασή τους για το αν θα αποχωρήσουν ή όχι.

Την άλλη εβδομάδα οι πρώτες αποχωρήσεις

Σύμφωνα με τις πηγές της ΟΜΕ-ΟΤΕ, για τις περιπτώσεις των εργαζόμενων όπου τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα, δηλαδή κυρίως για όσους συνταξιοδοτούνται κανονικά την επόμενη χρονιά, είναι πιθανόν ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι πρώτες αποχωρήσεις.

Άλλωστε, από το ΙΚΑ εκδόθηκε τις προηγούμενες μέρες, κατ’ εφαρμογήν του νόμου Κουτρουμάνη, η εγκύκλιος η οποία ορίζει τα της αυτασφάλισης για τους εργαζόμενους που ανήκουν στα λεγόμενα ειδικά ταμεία. Ωστόσο, σε εκκρεμότητα παραμένουν ακόμη οι αντίστοιχες εγκύκλιοι από τον ΕΟΠΥΥ για την πρόσθετη ασφάλιση και το Ταμείο Αρωγής για την επικουρία.

Η μεγάλη ανταπόκριση των εργαζομένων του ΟΤΕ στα δύο προγράμματα που έχει θέσει στη διάθεσή τους η διοίκηση του Οργανισμού θεωρείται ότι είναι το αποτέλεσμα του φόβου που δημιουργούν στους εργαζόμενους οι συνεχείς δυσμενείς αλλαγές σε ό,τι αφορά θέματα εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και θέματα φορολόγησης των αποζημιώσεων.

Αγκάθι η έλλειψη ΣΣΕ

Πάντως, το γεγονός ότι η έξοδος αυτήν τη φορά δεν καλύπτεται από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που να προβλέπει το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση όπου υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις για όσους κάνουν χρήση του προγράμματος, πριν αυτοί συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις για να βγουν κανονικά στη σύνταξη, δεν αποκλείεται, τελικώς, να αποτρέψει κάποιους από τη συμμετοχή τους σε αυτό.

Το κόστος της αυτασφάλισης που αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο ΟΤΕ είναι ιδιαίτερα υψηλό και σε περίπτωση όπου υπάρξει ανατροπή των δεδομένων, αύξηση π.χ. των ορίων ηλικίας, τότε οι εργαζόμενοι που δεν θα έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης θα βρεθούν σε δύσκολη θέση αφού θα πρέπει να καλύψουν οι ίδιοι τη δαπάνη αυτή.

Στις 127.000 ευρώ η μέση αποζημίωση

Σύμφωνα με την πρόταση που έχει υποβάλει προς τους εργαζόμενους ο ΟΤΕ, ο μέσος όρος αποζημίωσης για κάθε έναν που θα κάνει χρήση του προγράμματος υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 127.000 ευρώ.

Το Πρόγραμμα Οικειοθελούς Αποχώρησης αυτών που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση απευθύνεται σε όσους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 25 έτη προϋπηρεσίας -εκ των οποίων τα 15 στον ΟΤΕ- και θεμελιώνουν δικαίωμα άμεσης συνταξιοδότησης (πλήρους ή μειωμένης) από την 1η/1/2013 έως τις 31/12/2015.

Τα κίνητρα του προγράμματος είναι τα εξής:

-Αναπλήρωση κατά 80% περίπου των καθαρών αποδοχών που θα έπαιρνε ο εργαζόμενος από την ημερομηνία αποχώρησης μέχρι τη λήψη σύνταξης.

-Αποζημίωση για την καταγγελία της σύμβασης, έως 25.000 ευρώ και επιπλέον μισθούς 9 μηνών, ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας.

- Κάλυψη από τον ΟΤΕ του κόστους εισφορών εργοδότη και εργαζομένου για προαιρετική ασφάλιση (αυτασφάλιση) έως τη θεμελίωση δικαιώματος άμεσης λήψης σύνταξης.

-Ποσό έως περίπου €11.000 για την αναγνώριση του συνολικού χρόνου στρατιωτικής θητείας.

-Πρόσθετο ποσό αποζημίωσης σε περίπτωση μειωμένης σύνταξης, που ισούται με €1.500 το τρίμηνο επί τον αριθμό των τριμήνων που υπολείπονται μέχρι τη λήψη σύνταξης.

-Ειδικό πρόγραμμα ομαδικής ιδιωτικής ασφαλιστικής κάλυψης έως τη θεμελίωση δικαιώματος άμεσης λήψης σύνταξης.

Ο ΟΤΕ έχει θέσει επίσης στη διάθεση των εργαζομένων του και Ανοιχτό Πρόγραμμα Οικειοθελούς Αποχώρησης, το οποίο απευθύνεται σε όσους έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια πραγματικής εργασίας στον ΟΤΕ και μπορούν να αποχωρήσουν λαμβάνοντας:

-την προβλεπόμενη αποζημίωση για την καταγγελία της σύμβασης, δηλαδή ποσό έως 25.000 ευρώ και επιπλέον μισθούς 9 μηνών, ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας,

-σταθερό μικτό ποσό 25.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v