Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Σήμερα οι επιστολές για την εθελουσία

Τις λεπτομέρειες του προγράμματος εθελουσίας εξόδου θα ανακοινώσει σήμερα ο ΟΤΕ, ταυτόχρονα με τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για το γ΄ τρίμηνο του 2012.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Σήμερα οι επιστολές για την εθελουσία
Τις λεπτομέρειες του προγράμματος εθελούσιας εξόδου θα ανακοινώσει σήμερα ο ΟΤΕ, ταυτόχρονα με τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για το γ’ τρίμηνο του 2012.

Η εταιρεία θα αποστείλει στο προσωπικό που πληροί τις προϋποθέσεις, τις επιστολές στις οποίες θα περιγράφεται το πρόγραμμα κινήτρων για το προσωπικό που θα επιλέξει να αποχωρήσει κάνοντας χρήση αυτών. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη 14 Νοεμβρίου και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του επόμενου μήνα.

Χρήση του προγράμματος μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι που αποκτούν δικαίωμα πλήρους ή μειωμένης σύνταξης μέχρι το 2015. Επίσης χρήση του προγράμματος μπορούν να κάνουν και οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ που αποκτούν δικαίωμα άμεσης λήψης σύνταξης (35ετία) με την εξαγορά του χρόνου της στρατιωτικής θητείας, δηλαδή όσοι έχουν συμπληρώνουν τα 58 χρόνια τους στο τέλος του 2015.

Από 70% εως 90% το ποσοστό της αναπλήρωσης

Οι εργαζόμενοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν αθροιστικό ποσό που θα προκύπτει από:

-Τη νόμιμη αποζημίωση απόλυσης.
-Το ποσό της αυτασφάλισης (εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών).
-Το ποσοστό αναπλήρωσης των καθαρών αποδοχών. Ως βάση υπολογισμού θα χρησιμοποιηθούν οι καθαρές αποδοχές των εργαζομένων τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πηγές της ΟΜΕ – ΟΤΕ το ποσοστό αναπλήρωσης θα κυμαίνεται μεταξύ 70%-90% των καθαρών αποδοχών.

Η διοίκηση του ΟΤΕ σκοπεύει να χορηγήσει και κίνητρο παραίτησης στους εργαζόμενους που υπηρετούν στον ΟΤΕ πάνω από 15 χρόνια.

Κατά την χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων της διοίκησης των εργαζομένων δεν υπήρξε αναλυτική ενημέρωση της ΟΜΕ – ΟΤΕ για τις αποφάσεις της διοίκησης για την εθελουσία, λόγω απουσίας του διευθύνοντος συμβούλου.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί χωρίς να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας όπως επιθυμούσε η Ομοσπονδία. Αυτό δεν κατέστη δυνατό κυρίως εξαιτίας της άρνησης της διοίκησης να δεσμευτεί ότι θα υπάρξει κάλυψη σε τυχόν αλλαγή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων για όσους κάνουν χρήση του προγράμματος.

Στα 100 εκατομμύρια ευρώ το κόστος

Η διοίκηση ευελπιστεί ότι χρήση του προγράμματος θα κάνει η μεγάλη πλειοψηφία των περίπου 1.700 δικαιούχων. Το κόστος υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε ορίζοντα τριετίας αναμένεται ότι θα υπάρξει όφελος της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Το κόστος προσωπικού για τον ΟΤΕ κυμαίνεται σε επίπεδα άνω του 30% των εσόδων του, όντας αισθητά υψηλότερο σε σχέση με τα αντίστοιχα κόστη ομοειδών επιχειρήσεων του εξωτερικού, αλλά και των ανταγωνιστών του στο εσωτερικό.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι παράλληλα με την εθελούσια προχωρά και πρόγραμμα εσωτερικής αναδιάρθρωσης με αλλαγή αντικειμένου και απασχόληση σε νέες δραστηριότητες για περίπου 400 άτομα που σήμερα υποαπασχολούνται, όπως ανέφερε πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

Σε αυτές τις δραστηριότητες περιλαμβάνεται η προώθηση των υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης, τομέας στον οποίο η διοίκηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση, ενώ δεν τίθεται θέμα αλλαγής εργασιακών σχέσεων για το προσωπικό που θα μετακινηθεί σε νέους τομείς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v