Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι είναι οι μνηστήρες για ΔΕΠΑ

Σε τέσσερις περιορίστηκε ο αριθμός των εταιριών που ενδιαφέρονται για τη ΔΕΠΑ, από τις 17 αρχικά, ενώ η μόνη προσφορά από κοινοτική χώρα προέρχεται από τους ελληνικούς ομίλους Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου.

Ποιοι είναι οι μνηστήρες για ΔΕΠΑ
Σε τέσσερις περιορίστηκε ο αριθμός των εταιριών που ενδιαφέρονται για τη ΔΕΠΑ, από τις 17 αρχικά, ενώ η μόνη προσφορά από κοινοτική χώρα προέρχεται από τους ελληνικούς ομίλους Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου που την ανακοίνωσαν επισήμως.

Εκτός της κοινής προσφοράς των δύο ελληνικών ομίλων, μη δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν οι ρωσικές Gazprom και Sintez, η Negusneft,  και η κρατική εταιρία του Αζερμπαϊτζάν Socar.

Αντιστοίχως για το ΔΕΣΦΑ (100% θυγατρική της ΔΕΠΑ που ελέγχει την υποδομή μεταφοράς φυσικού αερίου) μη δεσμευτική προσφορά κατάθεσε η ελληνική ΓΕΚΤΕΡΝΑ, από κοινού με την τσέχικη PPF Capital Partners (Τσεχία).

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ περιορίστηκε σημαντικά. Ενώ είχε εκδηλωθεί ως αρχικό από τις εταιρίες Enagas, Gas Natural (Ισπανία), ΕΝΙ, Edison (Ιταλία), Vopak LNG (Ολλανδία), αυτό δεν κατέληξε στην κατάθεση και μη δεσμευτικής προσφοράς, ενώ για το ΔΕΣΦΑ σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, περιορίζεται στο κοινό ελληνο-τσεχικό σχήμα.

Επίσης, αξίζει να σημειωθούν και τα εξής:

- Τόσο η Gazprom όσο και η Μ και Μ των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου διεκδικούν μόνο τη ΔΕΠΑ, χωρίς τον ΔΕΣΦΑ (δίκτυα μεταφοράς) και στην ουσία αναγορεύονται στους κύριους διεκδικητές της εταιρίας.

- Υπήρχαν πληροφορίες για συζητήσεις μεταξύ ενδιαφερόμενων εταιριών για κάθοδο στον διαγωνισμό με κοινό σχήμα, που τελικά δεν τελεσφόρησαν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη ρωσική Gazprom. Η τελευταία, αν και διαθέτει στην Ελλάδα τη θυγατρική Προμηθέας Gaz, σύμφωνα με πληροφορίες αναζητούσε ως εταίρο μία από τις ευρωπαϊκές εταιρίες (ακουγόταν πολύ έντονα η ιταλική ΕΝΙ), ώστε να ξεπεράσει τους σκοπέλους της Ε.Ε., η οποία δεν βλέπει θετικά κινήσεις που στοχεύουν στον έλεγχο αγορών. Ας σημειωθεί δε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει έρευνα για τις εμπορικές πολιτικές που ασκεί η Gazprom σε χώρες που τροφοδοτεί με φυσικό αέριο (κυρίως του πρώην ανατολικού μπλοκ), μέσω των οποίων θέτει εμπόδια για την είσοδο και άλλων παικτών στις αγορές.

Σε ό,τι αφορά την αζέρικη Socar, το ενδιαφέρον της για τη ΔΕΠΑ σχετίζεται με τους σχεδιαζόμενους αγωγούς του Νότιου Διαδρόμου, για τη μεταφορά του αερίου της Κασπίας στην Ευρώπη. Η εταιρία αυτή έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι ενδιαφέρεται τόσο για τη ΔΕΠΑ όσο και για τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline, στον οποίο συμμετοχή επιδιώκει να αποκτήσει και η ΔΕΠΑ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η ρωσική Sintez στην προηγούμενη φάση του διαγωνισμού εκπροσωπήθηκε από τη θυγατρική της Negusneft.

Οι ανακοινώσεις των ομίλων

Σε συνέχεια της από 28/3/2012 ανακοίνωσης, η Μυτιληναίος Α.Ε.- ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ανακοινώνει ότι στις 5/11/2012 υπέβαλε μη δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ μαζί με την εταιρία Μότορ Όιλ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. και την κοινών συμφερόντων εταιρία Μ και Μ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ. Η τελευταία έχει οριστεί ως επικεφαλής της κοινοπραξίας με ποσοστό συμμετοχής 80%, έναντι 10% εκάστου των δύο ομίλων. Η κατά 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ με την επωνυμία ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΕΡΙΟΥ (ΔΕΣΦΑ) Α.Ε. δεν αποτελεί αντικείμενο της υποβληθείσας προσφοράς.

Σε συνέχεια της από 28/3/2012 ανακοίνωσης, η Μότορ Όιλ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. ενημερώνει ότι στις 5/11/2012 υπέβαλε μη δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ μαζί με τη Μυτιληναίος Α.Ε. ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και την κοινών συμφερόντων εταιρία Μ και Μ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ. Η τελευταία έχει οριστεί επικεφαλής της κοινοπραξίας με ποσοστό 80% έναντι 10% εκάστου των δύο ομίλων. Η κατά 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ με την επωνυμία ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΕΡΙΟΥ (ΔΕΣΦΑ) Α.Ε. δεν αποτελεί αντικείμενο της υποβληθείσας προσφοράς.

Χρηματοοικονομικός σύμβουλος της κοινοπραξίας έχει οριστεί η Citigroup Global Markets Limited.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται:

Στις 5 Νοεμβρίου 2012 έληξε η προθεσμία για την υποβολή Μη Δεσμευτικών Προσφορών για την αποκρατικοποίηση του Ομίλου της ΔΕΠΑ.

Στη σχετική πρόσκληση, η οποία είχε αποσταλεί στους 14 υποψήφιους επενδυτές που προεπιλέχθηκαν κατά τη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ανταποκρίθηκαν οι εταιρίες:
Gazprom, Negusneft, Socar, η κοινοπραξία των εταιριών Μ&Μ GasCo-Μυτιληναίος-Motor Oil, καθώς και οι εταιρίες PPF και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι οποίες υπέβαλαν από κοινού προσφορά.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 29 Φεβρουαρίου 2012.

Οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης μελετούν τις υποβληθείσες προσφορές και εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να υποβάλουν την πρότασή τους προς το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού (των δεσμευτικών προσφορών).

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ιωάννης Εμίρης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση της επενδυτικής κοινότητας και την εμπιστοσύνη της στη χώρα, τις προοπτικές του Ομίλου ΔΕΠΑ παρά τη δύσκολη συγκυρία και τις διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v