Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παίζει "άμυνα" η Jumbo

Τακτικές άμυνας προκειμένου να αντιπαρέλθει τις συνέπειες που επιφέρουν η εδραιωμένη κρίση στο εγχώριο λιανεμπόριο και η αβεβαιότητα για τις οικονομικές εξελίξεις υιοθετεί η διοίκηση της Jumbo.

Παίζει άμυνα η Jumbo
Τακτικές άμυνας προκειμένου να αντιπαρέλθει τις συνέπειες που επιφέρουν η εδραιωμένη κρίση στο εγχώριο λιανεμπόριο και η αβεβαιότητα για τις οικονομικές εξελίξεις υιοθετεί η διοίκηση της Jumbo, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο περιθώριο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η πρόταση της διοίκησης του ομίλου -η οποία εγκρίθηκε από το σώμα των μετόχων- για τη μη διανομή μερίσματος για την παρελθούσα χρήση, σε μια προσπάθεια δημιουργίας επιπλέον αποθέματος ρευστότητας για τον όμιλο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Jumbo, Απ. Βακάκη, δεδομένων της συγκυρίας και της ισχυρής αβεβαιότητας για τις εξελίξεις, αλλά και του του ότι η εταιρία το 2014 θα επαναδιαπραγματευτεί τον μακροπρόθεσμο δανεισμό της που λήγει, κρίθηκε σκόπιμο να δημιουργηθεί «μαξιλάρι» που θα τη θωρακίσει περισσότερο.

Με το ίδιο σκεπτικό, η Jumbo περιορίζει και το ύψος του επενδυτικού της προγράμματος, αν και διατηρεί βλέψεις για είσοδο στη Ρουμανία το 2013 και για δημιουργία νέων καταστημάτων στις χώρες όπου δραστηριοποιείται.

Έτσι, οι επενδυτικές δαπάνες που ανέρχονταν σε 50-55 εκατ.ευρώ ετησίως περιορίζονται σε 40 εκατ. ευρώ για την τρέχουσα χρήση και σε 25 εκατ. ευρώ για την επόμενη του 2013-2014. Παράλληλα, εγκαταλείπει την επενδυτική πρακτική αγοράς παγίων (οικόπεδα και καταστήματα) και στρέφεται σε επιλογές ενοικίασης, μετριάζοντας το κόστος δημιουργίας νέων καταστημάτων αλλά και την εκταμίευση ποσών, σε μια εποχή όπου οι αποδόσεις από το real estate υποχωρούν.

Παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις του α΄ τριμήνου της χρήσης 2012-2013 ξεπερνούν την πρόβλεψη του 0%-2% και άγγιξαν το 2,84%, ο κ. Βακάκης επιμένει στην αρχική πρόβλεψη, αναφέροντας ότι ο Οκτώβριος ήταν ένας μήνας χαμηλών επιδόσεων, ενώ κρίσιμο στοιχείο για τη διαμόρφωση των τελικών ετήσιων αποτελεσμάτων είναι η πορεία των επόμενων τριμήνων, όπου καταγράφονται οι εποχικές πωλήσεις.

Ως επιβεβαίωση της επιφυλακτικότητας της διοίκησης του ομίλου για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας και κατ’ επέκταση της αγοράς έρχεται και η δήλωση του κ. Βακάκη πως θέλει να ελπίζει σε ένα θαύμα όσον αφορά τη μεταστροφή της υφεσιακής πορείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v