Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cosmote: Εκτακτο μέρισμα 0,90 ευρώ (update)

Τη διανομή προσωρινού μερίσματος από τα κέρδη προηγουμένων χρήσεων συνολικού ύψους 0,90 ευρώ ανά μετοχή εισηγείται το Διοικητικό Συμβούλιο της Cosmote σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 28 Φεβρουαρίου 2005. Πως υποδέχθηκαν την απόφαση οι αναλυτές.

Cosmote: Εκτακτο μέρισμα 0,90 ευρώ (update)
Τη διανομή προσωρινού μερίσματος από τα κέρδη προηγουμένων χρήσεων συνολικού ύψους 0,90 ευρώ ανά μετοχή εισηγείται το Διοικητικό Συμβούλιο της Cosmote σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 28 Φεβρουαρίου 2005.

Το ποσόν των 0,90 ευρώ διαμορφώνεται από τη διανομή μη διανεμηθέντων κερδών προηγούμενων χρήσεων (0,71 ευρώ) και προμέρισμα χρήσης 2004 ύψους 0,19 ευρώ ανά μετοχή.

Υπολογίζεται ότι ο ΟΤΕ, που κατέχει το υψηλότερο ποσοστό στην Cosmote, ήτοι 58,9% με βάση τα μετοχολόγια της 31 Ιανουαρίου, θα εισπράξει περίπου 176 εκατ. ευρώ.

Η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος λήψης προσωρινού μερίσματος και συμμετοχής στη διανομή μη διανεμηθέντων κερδών προηγουμένων χρήσεων προτείνεται προς τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων να είναι η επόμενη της συνεδρίασής της, δηλαδή η 01.03.2005, λαμβάνοντας υπόψη ότι η μετοχή της αποτελεί υποκείμενη αξία παραγώγου και επίσης συμμετέχει στο δείκτη FTSE/ASE-20.

----- Πως υποδέχθηκαν την απόφαση οι αναλυτές

Θετική χαρακτηρίζει την απόφαση για τη διανομή μερίσματος η Proton Χρηματιστηριακή, αφού, όπως επισημαίνει, εκτός από τα προφανή πλεονεκτήματα της καταβολής των μετρητών, εκλογικεύει την κεφαλαιακή διόρθωση της Cosmote, με τη μετοχή της εισηγμένης να διαπραγματεύεται 0,32 φορές το δείκτη καθαρού χρέους προς ίδια κεφάλαια και 0,28 φορές το δείκτη καθαρού χρέους προς EBITDA για το 2005.

Οι στόχοι της εταιρίας για τους παραπάνω δείκτες είναι αντίστοιχα 0,8 και 1,3 φορές αντίστοιχα, δεδομένο που αφήνει ”αρκετό χώρο” για περαιτέρω εκροές κεφαλαίων, τονίζει η χρηματιστηριακή.

Τέλος, η Proton εκτιμά ότι τα 176,5 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει ο ΟΤΕ από την Cosmote, θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου.

---- Τι λέει η διοίκηση της Cosmote

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και η αυξημένη κερδοφορία της εταιρίας έχουν οδηγήσει στη δημιουργία σημαντικής και σταθερά αυξανόμενης λειτουργικής ρευστότητας με αποτέλεσμα η Cosmote να απολαμβάνει σήμερα, μια ιδιαίτερα ισχυρή χρηματοοικονομική θέση.

Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετική οικονομική ευρωστία της Cosmote και στο πλαίσιο της υλοποίησης της στρατηγικής της Εταιρίας για αύξηση των αποδόσεων προς τους μετόχους της και βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής της διάρθρωσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας, αποφάσισε να εισηγηθεί τη διανομή προσωρινού μερίσματος για τη χρήση 2004 και τη διανομή μη διανεμηθέντων κερδών προηγουμένων χρήσεων συνολικού ύψους 0,90 ευρώ ανά μετοχή.

Με την παραπάνω απόφαση, η Cosmote παραμένει συνεπής στη δέσμευσή της για πραγματοποίηση ορθολογικότερης κεφαλαιακής δομής καθώς επιτυγχάνεται η αύξηση της αποδοτικότητας των Ιδίων Κεφαλαίων, η βελτίωση της αναλογίας μεταξύ Δανεισμού και Ιδίων Κεφαλαίων στην κεφαλαιακή διάρθρωση της εταιρίας και κατ’ επέκταση και η μείωση του Μεσοσταθμικού Κόστους Κεφαλαίου (WACC) της εταιρίας.

Επισημαίνεται ακόμα, ότι η επιχειρησιακή δραστηριότητα της Cosmote, οι βασικοί άξονες στρατηγικής της, η χρηματοοικονομική της ευελιξία καθώς και η δυνατότητα της εταιρίας να διανέμει σταθερά αυξανόμενο ετήσιο τακτικό μέρισμα παραμένουν ανεπηρέαστα από την ως άνω διάθεση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cosmote κ. Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος δήλωσε: ”Η παραπάνω απόφαση καταδεικνύει τη συνέπεια της εταιρίας στις δεσμεύσεις της προς τους μετόχους της για βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής της διάρθρωσης και αυξημένες αποδόσεις. Επιδιώκουμε την ανταμοιβή των μετόχων μας που μας επιβραβεύουν με την εμπιστοσύνη τους και παραμένουμε προσηλωμένοι στη διατήρηση της επιτυχημένης λειτουργικής πορείας της εταιρίας, στις στρατηγικές της προτεραιότητες και στη συνεχή δημιουργία αξίας.”

---Εναρξη διαπραγμάτευσης νέων μετοχών

Από την Τετάρτη 9η Φεβρουαρίου 2005 αρχίζει η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών των 1.288.250 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Cosmote, που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 12.438.741,40 ευρώ, λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock option plan) από 176 διευθυντικά στελέχη της εταιρίας.

Ειδικότερα, η άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης για 53.490 μετοχές αφορούν σε 5 δικαιούχους με τιμή διάθεσης κάθε μετοχής 8,24 ευρώ (οι εν λόγω 5 δικαιούχοι συμπεριλαμβάνονται και στους δικαιούχους των 999.500 μετοχών με τιμή διάθεσης κάθε μετοχής 9,78 ευρώ.

Επίσης, 144.610 μετοχές σε 19 δικαιούχους με τιμή διάθεσης κάθε μετοχής 8,96 ευρώ, ακόμα 999.500 μετοχές σε 131 δικαιούχους με τιμή διάθεσης κάθε μετοχής 9,78 ευρώ και τέλος 90.650 μετοχές σε 26 δικαιούχους με τιμή διάθεσης κάθε μετοχής 10,23 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v