Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΥΔΑΠ: Απαντήσεις στη Νομαρχία Πειραιά

Τις απαντήσεις στα 12 ερωτήματα της Νομαρχίας Πειραιά, αναφορικά για τη διαχείριση της λυματολάσπης της Ψυττάλειας, καθώς και τη λύση που προωθείται από την ΕΥΔΑΠ με τον ολοκληρωθέντα σχετικό διαγωνισμό, απέστειλε σήμερα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Σήφης Γλυνιαδάκης.

ΕΥΔΑΠ: Απαντήσεις στη Νομαρχία Πειραιά
Τις απαντήσεις στα 12 ερωτήματα της Νομαρχίας Πειραιά, αναφορικά για τη διαχείριση της λυματολάσπης της Ψυττάλειας, καθώς και τη λύση που προωθείται από την ΕΥΔΑΠ με τον ολοκληρωθέντα σχετικό διαγωνισμό, απέστειλε σήμερα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Σήφης Γλυνιαδάκης στον Νομάρχη Πειραιά, Γιάννη Μίχα.

Η επιστολή της ΕΥΔΑΠ

κ. Νομάρχα,

Όσον αφορά στα διαλαμβανόμενα στην 549 / 01.02.2005 σας γνωρίζω τα ακόλουθα:



Η ΕΥΔΑΠ, το Δ.Σ. και εγώ προσωπικά ενδιαφερόμαστε όσο και εσείς και όσο και ο κάθε πολίτης αυτής της περιοχής για την διατήρηση και την βελτίωση της καθαρότητας του Σαρωνικού χωρίς την εφαρμογή μεθόδων που θα ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Θέλω λοιπόν να επαναλάβω αυτά τα οποία είπα και στην διάρκεια της συνάντησής μας στα γραφεία της ΕΥΔΑΠ. Η απόφαση στο Δ.Σ. προβλέπει την υποχρέωση του ανάδοχου να προσκομίσει πριν από την υπογραφή της σύμβασης αναθέσεως και μέσα σε τέσσερις μήνες από την ημερομηνία που θα ενημερωθεί ότι είναι ο μειοδότης όλες τις απαιτούμενες άδειες, περιβαντολλογικές, λειτουργία κ.ο.κ.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ότι η προτεινόμενη μέθοδος, δεν ρυπαίνει το περιβάλλον και είναι ασφαλής διότι αλλιώς δεν θα εξασφαλίσει τις άδειες. Θα πρέπει επίσης να σημειώσω ότι οι αποφάσεις του Δ.Σ. είναι σύμφωνες με τους νόμους και δεν δημιουργούν νέα δεδομένα που θα θέτουν σε κίνδυνο την ευρύτερη περιοχή.

1. Η ΕΥΔΑΠ γνωρίζει την προτεινόμενη τεχνική πρόταση του μειοδότη.

Η πρόταση πολύ συνοπτικά αναφέρεται, στην εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας της λυματολάσπης στη Ψυτάλλεια, στην ξήρανση της λυματολάσπης και στην αεριοποίηση της αποξηραμένης λυματολάσπης.

Τα στερεά κατάλοιπα, μετά την αεριοποίηση θα αντιστοιχούν στο 8,0% περίπου του αρχικού όγκου της λυματολάσπης και θα απομακρύνονται από την Ψυτάλλεια.

2. Η προτεινόμενη λύση που έγινε δεκτή από το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ είναι απόλυτα σύμφωνη με τον διαγωνισμό. Θα ήθελα να σημειώσω, επίσης, ότι οτιδήποτε αναφέρεται στην προκήρυξη, τις προσφορές και την απόφαση του Δ.Σ. και δεν επηρεάζει το περιβάλλον, αλλά δίνει λύση στο πρόβλημα, αφορά μόνο την ΕΥΔΑΠ και τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, οι οποίοι είμαι βέβαιος μπορούν να υπερασπιστούν τα όποια νόμιμα συμφέροντά τους.

3. Όπως προαναφέρθηκε, ο μειοδότης είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει τις απαραίτητες άδειες και είναι βέβαιο ότι για να τις αποκτήσει θα πρέπει η πρότασή του να είναι σύννομη.

4. Σύμφωνα με την προκήρυξη, η ΕΥΔΑΠ θα εξακολουθήσει για τους επόμενους τέσσερις μήνες να έχει την ευθύνη διαχείρισης της λυματολάσπης. Η ευθύνη αυτή μεταφέρεται στο μειοδότη με την υπογραφή της συμβάσεως.

5. Τα στοιχεία δίνονται στον συνημμένο πίνακα. Από τα στοιχεία του πίνακα διαπιστώνετε ότι παρά τα χίλια όσα προβλήματα του ΧΥΤΑ, απεργίες - κωλυσιεργίες, άρνησης αποδοχής κ.ο.κ, η διαφορά παραγόμενης / μεταφερόμενης λάσπης είναι μόνο 937 τόνοι.

6. Μέσα στις υποχρεώσεις του μειοδότη είναι και η μέριμνα για την έκδοση αδείας διάθεσης των υπολειμμάτων της επεξεργασίας της λάσπης. Ο μειοδότης δεν αναφέρει συγκεκριμένη τοποθεσία.

7. Υπάρχει πληθώρα εγκαταστάσεων ξήρανσης λυματολάσπης παγκοσμίως. Η εγκατάσταση αεριοποίησης απασχολεί την ΕΥΔΑΠ μόνον όσο αφορά την αδειοδότησή της και τους όποιους όρους τίθενται από αυτές, όπως π.χ τη σύσταση των απαερίων που εκλύονται από τα διάφορα στάδια της επεξεργασίας.

8. Εάν ασκηθεί οποιαδήποτε προσφυγή κατά των αρμοδίων του Δ.Σ, που ανακηρύσσει τον μειοδότη, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από τον Νόμο 2522/2001 διαδικασία. Επισημαίνω ότι σε οποιαδήποτε απόφαση του Δ.Σ. θα μπορούσαν να υπάρχουν ενστάσεις και προσφυγές. Τούτο, όμως, στην προκειμένη περίπτωση δεν προκαλεί καμία καθυστέρηση, δεδομένου ότι η σύμβαση θα υπογραφεί μετά την πάροδο του χρόνου που προβλέπεται στην διακήρυξη, οπότε και θα έχει λήξη κάθε τυχόν αντιδικία.

9. Εάν ο προσωρινός μειοδότης δεν λάβει τις σχετικές αδειοδοτήσεις η ΕΥΔΑΠ δύναται να μην κατακυρώσει το διαγωνισμό, να ματαιώσει, να αναβάλει ή να τον επαναλάβει ή ακόμα να προβεί σε απ’ ευθείας ανάθεση.

10. Είναι βέβαιο ότι οι υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για τις αδειοδοτήσεις θα λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον η προτεινόμενη λύση και θα ενεργήσουν ανάλογα.

11. Η μεταφορά της λυματολάσπης της Μεταμόρφωσης στην Ψυτάλλεια θα εξαρτηθεί. Πάντως, αν χρειαστεί να μεταφερθεί στην Ψυτάλλεια επισημαίνεται ότι μιλάμε για 10.000 τόνους έναντι 200.000 που παράγονται στην Ψυτάλλεια.

12. Το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. γνωρίζει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και την απόφαση της εταιρίας. Η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ συνεργάζεται στενά και εποικοδομητικά με το Υπουργείο.

Τελειώνοντας, θα ήθελα για μια ακόμη φορά να επαναλάβω ότι οι στόχοι μας είναι να αντιμετωπισθούν ουσιαστικά τα προβλήματα που δημιουργεί η παραγωγή 200.000 τόνων λάσπης, ετησίως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v