Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ από ΕΕΤΤ (update)

Πρόστιμο ύψους 2 εκατ. ευρώ για παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας περί τηλεπικοινωνιών και ανταγωνισμού επέβαλε σήμερα η ΕΕΤΤ στον ΟΤΕ. Το θέμα αφορούσε τις καθυστερήσεις στην παράδοση των μισθωμένων κυκλωμάτων από τον ΟΤΕ στους εναλλακτικούς πάροχους το 2003 και 2004.

ΟΤΕ: Πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ από ΕΕΤΤ (update)
Πρόστιμο ύψους 2 εκατ. ευρώ για παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας περί τηλεπικοινωνιών και ανταγωνισμού επέβαλε σήμερα η ΕΕΤΤ στον ΟΤΕ.

Το θέμα αφορούσε τις καθυστερήσεις στην παράδοση των μισθωμένων κυκλωμάτων από τον ΟΤΕ στους εναλλακτικούς πάροχους το 2003 και 2004.

Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ όφειλε ήδη από τις αρχές του 2003 να τηρεί την εγκεκριμένη από την ΕΕΤΤ, προσφορά Μισθωμένων Γραμμών, η οποία αποτελεί τη βάση διαπραγμάτευσης για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Η ΕΕΤΤ είχε ξεκινήσει αυτεπάγγελτα τον Σεπτέμβριο του 2003, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, τη διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, συμπεριλαμβανομένου του ΟΤΕ, προκειμένου να ελέγξει το βαθμό συμμόρφωσης του ΟΤΕ με την ανωτέρω Προσφορά.

Επίσης, οι πάροχοι ΤΕΛΛΑΣ, UUNET HELLAS, COSMOLINE, ΤΙΜ ΕΛΛΑΣ, TELEPASSPORT HELLAS, NETONE, ΛΑΝ-ΝΕΤ, VIVODI, FORTHNET, ΑΛΓΟΝΕΤ και TELEDOME υπέβαλαν καταγγελίες για πλημμελή παροχή υπηρεσιών από τον ΟΤΕ και τον Ιούνιο του 2004, η ΕΕΤΤ διεξήγαγε Ακρόαση του ΟΤΕ για το θέμα.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφασή της, η ΕΕΤΤ επέβαλε:

* πρόστιμο ύψους 500.000 ευρώ για παραβάσεις της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας. Οι συγκεκριμένες παραβάσεις συνίσταντο, μεταξύ άλλων, σε άρνηση ή αδικαιολόγητη καθυστέρηση παροχής των υπηρεσιών μισθωμένων γραμμών, ελλιπή πληροφόρηση για τους όρους παροχής τους, μη έγκαιρη αποκατάσταση βλαβών και μη τήρηση της υποχρέωσης του ελάχιστου περιεχομένου σύμβασης που προβλέπεται από τις αποφάσεις της ΕΕΤΤ.

* πρόστιμο ύψους 1.500.000 ευρώ για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού δεδομένου ότι ο ΟΤΕ έχει προβεί σε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης του στην αγορά των Μισθωμένων Γραμμών.

Η ΕΕΤΤ εκτίμησε ότι οι ανωτέρω παραβαίνουσες τη νομοθεσία πρακτικές, οι οποίες εφαρμόζονται εκτεταμένα σε όλους τους παρόχους και για μεγάλο χρονικό διάστημα, είχαν ως αποτέλεσμα τον ουσιαστικό περιορισμό του ανταγωνισμού και την καθυστέρηση ανάπτυξής του, σε επίπεδο υποδομών αλλά και υπηρεσιών, σε βάρος του καταναλωτή.

Σχετικά με τη σημασία των Μισθωμένων Γραμμών στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού, σημειώνεται ότι μέσω αυτών καθίσταται εφικτή η διασύνδεση του ΟΤΕ με τα δίκτυα των υπολοίπων παρόχων για τη συλλογή και τον τερματισμό κλήσεων.

Επίσης, οι Μισθωμένες Γραμμές χρησιμοποιούνται από τους εναλλακτικούς παρόχους για την ανάπτυξη ή/ και εξάπλωση του δικτύου τους καθώς και για την παροχή πρόσβασης των τελικών χρηστών στο δίκτυό τους. Επιπλέον, οι Μισθωμένες Γραμμές αποτελούσαν μέχρι τώρα τη μόνη ουσιαστική εναλλακτική επιλογή παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών.

Ως εκ τούτου, η άρνηση ή πλημμελής παροχή Μισθωμένων Γραμμών επηρεάζει το επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρουν οι εναλλακτικοί πάροχοι στους καταναλωτές, με αρνητικές επιπτώσεις για τον ανταγωνισμό.

Το γεγονός αυτό αποβαίνει σε βάρος του καταναλωτή δεδομένου ότι δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα οφέλη μιας ανταγωνιστικής αγοράς σε επίπεδο ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών, διαθέσιμων επιλογών, τιμών και παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών.

Στ. Ζαχαρός

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v