Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΕΙΡ: Το σχέδιο για Γενική και τα επόμενα βήματα

Η αποκατάσταση της κερδοφορίας της Geniki πρώτος στόχος για τον όμιλο Πειραιώς. Στα 50 εκατ. ευρώ οι συνέργειες. Ενδιαφέρον και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όταν δρομολογηθεί η διαδικασία.

ΠΕΙΡ: Το σχέδιο για Γενική και τα επόμενα βήματα
Σε έναν από τους τρεις μεγάλους τραπεζικούς πόλους της Ελλάδας, με ισχυροποιημένη μετοχική βάση και μειούμενη εξάρτηση από τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετατρέπεται η Τράπεζα Πειραιώς, μετά την απόκτηση του υγιούς χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ και του 99% της Γενικής Τράπεζας.

Με δύο κινήσεις «ματ» ο κ. Μιχάλης Σάλλας, πέτυχε αυτό που μερικούς μήνες πριν φάνταζε ιδιαίτερα δύσκολο. Όχι μόνο εδραίωσε την Τράπεζα Πειραιώς, ως μια από τις συστημικές τράπεζες της χώρας, αλλά θα παλέψει με την Alpha Bank για τη θέση του δεύτερου μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου, πίσω από αυτόν της Εθνικής.

Μετά την εξαγορά και της Γενικής Τράπεζας, η Πειραιώς αναδεικνύεται στην τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα από πλευράς μεγέθους και μεριδίων αγοράς. Θα ελέγχει το 20% της αγοράς στις καταθέσεις και το 17% στις χορηγήσεις, ενώ το ενεργητικό του ομίλου θα διαμορφωθεί στα 77 δισ. ευρώ.

Ο νέος όμιλος θα απασχολεί συνολικά 18.000 εργαζόμενους περίπου, ενώ το σύνολο του δικτύου καταστημάτων θα αριθμεί 1.328 μονάδες, με παρουσία σε 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, και θα εξυπηρετεί 6 εκατ. πελάτες.

Σύμφωνα με τα υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, ο όμιλος έχει στόχο να αποκαταστήσει τη λειτουργική απόδοση και κερδοφορία της Geniki Bank. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι οι Γάλλοι απέκτησαν την τράπεζα το 2004 και έκτοτε δεν κατάφεραν να τη βάλουν σε τροχιά κερδοφορίας.

Η διοίκηση της γαλλικής Societe Generale, δεσμεύεται για μία σειρά από πρωτοβουλίες, με πρωταρχική την κεφαλαιακή θωράκιση της Geniki - όρος και προϋπόθεση για να επιτευχθεί το deal με την Τράπεζα Πειραιώς.

Έτσι λοιπόν, η συνολική επένδυση της Societe Generale στη μέχρι προχθές θυγατρική της ανέρχεται σε 444 εκατ. ευρώ: 281 εκατ. ευρώ είναι τα κεφάλαια που επιβάλλεται να βάλει η γαλλική τράπεζα προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθεί η Geniki, ενώ 163 εκατ. ευρώ θα τοποθετήσει η Societe Generale με στόχο να καλύψει έκδοση ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς.

Με τον τρόπο αυτό η γαλλική τράπεζα θα αποκτήσει το 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας Τράπεζας Πειραιώς και θα στηρίξει τους υφιστάμενους μετόχους στην κάλυψη του 10% της ιδίας συμμετοχής στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, όπως απαιτεί ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Θα υπάρξει όμως και επόμενο βήμα από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς;

Καλά πληροφορημένες πηγές, όπως έχει ήδη επισημάνει η στήλη Χαμαιλέων, αναφέρουν ότι «η τράπεζα θα δώσει το “παρών” και στη διεκδίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όταν δρομολογηθεί η διάσπαση και πώληση του υγιούς κομματιού του».

Σε ό,τι αφορά την απόκτηση της Γενικής, μπορεί το τίμημα να ανέρχεται σε μόλις 1 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι συνέργειες 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση αλλά και τα κεφαλαιακά οφέλη που προκύπτουν είναι πολλαπλάσια και μετρήσιμα σε βάθος χρόνου.

Σε πρώτη ανάγνωση, οι δύο εξαγορές ενισχύουν σημαντικά τη θέση της

Τα οφέλη

Οι βασικοί όροι της συμφωνίας για την Geniki Bank

Τα κύρια σημεία της συναλλαγής είναι τα ακόλουθα:

Συνολική επένδυση της Societe Generale ύψους €444 εκατ., η οποία υπόκειται σε πιθανή θετική αναπροσαρμογή κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, με βάση την καθαρή θέση (Net Asset Value) της Γενικής Τράπεζας στις 30 Σεπτεμβρίου 2012. Αυτό το ποσό θα καταβληθεί κατά τον χρόνο ολοκλήρωσης της συναλλαγής και θα αποτελείται από δύο μέρη:

– Την ανακεφαλαιοποίηση της Γενικής Τράπεζας μέσω προκαταβολής έναντι μελλοντικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους €281 εκατ. (αυτό το ποσό ενδέχεται να αναπροσαρμοστεί κατόπιν διενέργειας οικονομικού και νομικού ελέγχου από το ΤΧΣ πριν από την ολοκλήρωση της συναλλαγής), όπως προσδιορίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος,

Κάλυψη ομολογιών έκδοσης της Τράπεζας Πειραιώς από τη Societe Generale συνολικού ύψους €163 εκατ. (με πιθανή θετική αναπροσαρμογή), οι οποίες είτε θα παράσχουν πρόσβαση σε αυξήσεις κεφαλαίου που θα οδηγούν στην απόκτηση του 0,5% του συνολικού αριθμού κοινών μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς από τη Societe Generale, κατόπιν ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης, είτε (εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση μέχρι τα μέσα του 2014) θα μετατραπούν αυτόματα σε ομολογίες κεφαλαίου Tier 1, με μηχανισμό μόνιμης απομείωσης απαίτησης (permanent write-down mechanism).

• Το τίμημα για την εξαγορά i) του 100% των μετοχών που κατέχει η Societe Generale και ii) των απαιτήσεων της Societe Generale που αντιστοιχούν σε προκαταβολές έναντι μελλοντικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου συμφωνήθηκε στο €1 εκατ. Σημειώνεται ότι η συνολική καθαρή θέση της Γενικής Τράπεζας ήταν €100 εκατ. στο τέλος Μαρτίου 2012.

• Σήμερα η Γενική Τράπεζα δεν λαμβάνει διατραπεζική χρηματοδότηση από τη Societe Generale ούτε προβλέπεται στη συμφωνία αντίστοιχη υποχρέωση για το μέλλον.

Στρατηγική επιδίωξη

Με τη Γενική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά μία πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη και αυτοχρηματοδοτούμενη τράπεζα. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει άριστες δυνατότητες να αποκαταστήσει τη λειτουργική απόδοση και την κερδοφορία της Γενικής Τράπεζας, εκμεταλλευόμενη και τις συνέργειες που θα προκύψουν από την ενσωμάτωσή της στον όμιλο Πειραιώς.

Αυτή η εξαγορά, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη επένδυση ύψους €444 εκατ., θα βελτιώσει τη χρηματοοικονομική και τη στρατηγική θέση της Τράπεζας Πειραιώς και θα αυξήσει τη συνολική ελκυστικότητά της στο πλαίσιο της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Με αυτήν τη συναλλαγή η Τράπεζα Πειραιώς (στοιχεία 31 Μαρτίου 2012, συμπεριλαμβανομένων των αποκτηθέντων επιλεγμένων στοιχείων της ATEbank):

- Ενισχύει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 1,2 ποσοστιαία μονάδα.
- Ενισχύει τη ρευστότητά της άνω των €300 εκατ.
- Αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες κάλυψης του ποσού που θα απαιτηθεί να καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής της.
- Ενισχύει την ηγετική της θέση στην ελληνική τραπεζική αγορά, διαμορφώνοντας μερίδιο αγοράς 20% στις καταθέσεις και 17% στις χορηγήσεις.
- Ωφελείται από σημαντικές συνέργειες ύψους €50 εκατ, προ φόρων (€244 εκατ, προ φόρων μαζί με την ΑΤΕbank) σε ετήσια βάση μετά την πάροδο 3ετίας.
- Διατηρεί τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις της στο 124%.
- Βελτιώνει τον δείκτη κάλυψης από προβλέψεις των δανείων σε καθυστέρηση στο 60% από 56%.
- Αυξάνει τον δείκτη συσσωρευμένων προβλέψεων προς δάνεια στο 9,5% από 7,4%.

Με την εξαγορά αυτή, το pro forma σύνολο ενεργητικού του ομίλου Πειραιώς θα φθάσει τα €77 δισ., οι χορηγήσεις μετά από προβλέψεις τα €46 δισ. και οι καταθέσεις πελατών τα €37 δισ.

Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, συμπεριλαμβανομένων της Γενικής Τράπεζας και της ATEbank, θα απασχολεί συνολικά 18.000 εργαζόμενους περίπου, ενώ το σύνολο του δικτύου καταστημάτων θα αριθμεί 1.328 μονάδες, με παρουσία σε 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, και θα εξυπηρετεί 6 εκατ. πελάτες.

Χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς για τη συναλλαγή είναι η Lazard Freres.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v