Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 500 εκ. το funding gap ως το Μάρτιο

Στα 500 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα μειωθεί η ανοιχτή γραμμή χρηματοδότησης, που θα διατηρήσει η Credit Agricole στο σχήμα Alpha - Εμπορικής, τον Μάρτιο του 2013.

Στα 500 εκ. το funding gap ως το Μάρτιο
Στα 500 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα μειωθεί η ανοιχτή γραμμή χρηματοδότησης, που θα διατηρήσει η Credit Agricole στο σχήμα Alpha - Εμπορικής, τον Μάρτιο του 2013, εφόσον βέβαια ο γαλλικός όμιλος προχωρήσει στην αγορά στοιχείων ενεργητικού της Εμπορικής.

Η σύμβαση εξαγοράς του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής από την Alpha Bank, έναντι 1 ευρώ, η οποία υπογράφηκε το απόγευμα της Τρίτης, προβλέπει ότι θα διατηρηθεί γραμμή χρηματοδότησης από την Credit Agricole, μέχρι το τέλος του 2014.

Το ύψος, όμως, της χρηματοδότησης από την Credit Agricole προς τον νέο όμιλο Alpha - Εμπορικής θα μειωθεί σημαντικά, ήδη, από τν Μάρτιο του 2013. Στο τέλος Σεπτεμβρίου η χρηματοδότηση της Credit Agricole στην Εμπορική ανερχόταν, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του γαλλικού ομίλου, σε 2,1 δισ. ευρώ.

Το ποσό προβλέπεται να μειωθεί κατά 550 εκατ. ευρώ από την ισόποση κεφαλαιακή ενίσχυση της Εμπορικής από την Credit Agricole, μέχρι το τέλος του έτους, όταν προβλέπεται και να έχει ολοκληρωθεί και τυπικά η μεταβίβαση του 100% της Εμπορικής στην Alpha.

Θα μειωθεί, δε, έτι περαιτέρω κατά 150 εκατ. ευρώ, όταν, όπως προβλέπει η συμφωνία, η Credit Agricole καλύψει ίσο ποσό Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου, που θα εκδώσει η Alpha Bank.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση της C.A., ο γαλλικός όμιλος εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς στοιχείων ενεργητικού της Εμπορικής Τράπεζας και της Alpha Bank, γεγονός το οποίο θα μείωνε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «το ύψος της υπολειπόμενης χρηματοδότησης στην Εμπορική».

Η Credit Agricole έχει λάβει ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού απόφαση να αγοράσει από την Εμπορική ναυτιλιακά δάνεια ύψους 900 εκατ. ευρώ. Η μεταφορά του παραπάνω χαρτοφυλακίου από την Εμπορική σε θυγατρική της C.A. στο Λουξεμβούργο βρίσκεται σε εξέλιξη και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ως τις 31 Μαρτίου 2013.

Εφόσον δεν υπάρξει αλλαγή σχεδίων, η χρηματοδότηση της Credit Agricole στο νέο σχήμα Alpha - Εμπορικής θα μειωθεί στα 500 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2013.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η υπολειπόμενη χρηματοδότηση θα αποπληρωθεί σε τρεις δόσεις, η τελευταία εκ των οποίων είναι προγραμματισμένη για το τέλος του 2014, και θα είναι εγγυημένη από υψηλής ποιότητας στοιχεία ενεργητικού, επιλεγμένα από την Credit Agricole.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v