Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Συνέργειες €200 εκατ. από Εμπορική

Στα 200 εκατ. ευρώ εκτιμά η Alpha Bank ότι θα ανέλθουν σε πλήρη ανάπτυξη οι συνέργειες από την εξαγορά και απορρόφηση της Εμπορικής. Μειώνονται κατά περίπου 1 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες του νέου σχήματος.

Alpha Bank: Συνέργειες €200 εκατ. από Εμπορική
Στα 200 εκατ. ευρώ εκτιμά η Alpha Bank ότι θα ανέλθουν σε πλήρη ανάπτυξη οι συνέργειες από την εξαγορά και απορρόφηση της Εμπορικής, ενώ η κεφαλαιακή υπερεπάρκεια της τελευταίας μειώνει, με τα pro forma νούμερα, κατά περίπου 1 δισ. ευρώ τις κεφαλαιακές ανάγκες του νέου σχήματος.

Η σύμβαση εξαγοράς του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής από την Alpha Bank, έναντι 1 ευρώ, υπογράφηκε το απόγευμα της Τρίτης και ανακοινώθηκε χθες το πρωί.

Παρότι δεν διενεργήθηκε τηλεδιάσκεψη, η διοίκηση της Alpha απέστειλε στους αναλυτές παρουσίαση των pro forma μεγεθών των δύο τραπεζών υπό τον εύγλωττο τίτλο «Μια ελκυστική συμφωνία, με άμεσα αποτελέσματα».

Με βάση την παρουσίαση, σε pro forma επίπεδα, η Alpha αγοράζει την Εμπορική με βασικά εποπτικά κεφάλαια που ανέρχονται στο 19% του σταθμισμένου ενεργητικού της στις 31/3/2012. Βέβαια, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το Core Tier I θα είναι χαμηλότερο από το 19% στο τέλος του έτους, όταν και θα διενεργηθεί η μεταβίβαση, λόγω λειτουργικών ζημιών αλλά και των πρόσθετων προβλέψεων για επισφαλή δάνεια που θα επιβάλει η Τ.τ.Ε.

Σε pro forma επίπεδα, με βάση τα στοιχεία της 31ης Μαρτίου, τα ίδια κεφάλαια του σχήματος Alpha - Εμπορική ανέρχονται σε 4,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,4 δισ. ευρώ προέρχονται από την Εμπορική. Η κεφαλαιακή υπερεπάρκεια της Εμπορικής αυξάνει το Core Tier I της Alpha σε 11,1% από 7,9% (συνυπολογίζεται το 1,9 δισ. ευρώ ομόλογα EFSF που έλαβε από το Τ.Χ.Σ.) όπως εκτιμά η Euroxx.

Η κεφαλαιακή υπερεπάρκεια της Εμπορικής χαρίζει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην Alpha πριν τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, αναφέρει η Euroxx, και θα την βοηθήσει να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα.

Πρόκειται για συμφωνία τζακ ποτ, όπως χαρακτηριστικά έγραψε το Euro2day, σημειώνοντας ήδη από τότε ότι η Alpha Bank με την απόκτηση της Εμπορικής αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητές της να παραμείνει ιδιωτική.

Η κεφαλαιακή υπερεπάρκεια της Εμπορικής είναι bonus και για τους μετόχους της Alpha Bank όπως και οι συνέργειες από τη συνένωση των δύο τραπεζών.

Συνέργειες 200 εκατ. ευρώ

Στο επίπεδο των συνεργειών, η παρουσίαση της Alpha Bank εκτιμά ότι σε πλήρη ανάπτυξη, από την εξαγορά και απορρόφηση της Εμπορικής, αυτές μπορεί να ανέλθουν στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Εξ αυτών, τα 150 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από εξοικονόμηση κόστους και τα 50 εκατ. από το κόστος χρηματοδότησης και την αύξηση των εσόδων. Δεν αναφέρονται, όμως, εκτιμήσεις ως προς τη χρονική κλιμάκωση των συνεργειών, ούτε γίνεται αναφορά στο κόστος ενοποίησης.

Τα μεγέθη του νέου ομίλου

Σε pro forma βάση, και με τα στοιχεία της 31ης/3/2012, η νέα τράπεζα θα έχει χορηγήσεις 60,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά (50%) θα είναι επιχειρηματικά δάνεια! Οι αθροιστικές προβλέψεις ανέρχονται σε 6,7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 11% του συνόλου των χορηγήσεων. Ο συντελεστής κάλυψης επισφαλών δανείων διαμορφώνεται την ίδια ημερομηνία στο 58,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v