Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Coca Cola:Με πιστοποιητικά η διαπραγμάτευση LSE

Με πιστοποιητικά μετοχών θα διαπραγματεύεται στην premium αγορά του LSE η Coca Cola HBC, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η παράλληλη διαπραγμάτευσή της και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Coca Cola:Με πιστοποιητικά η διαπραγμάτευση LSE
Με πιστοποιητικά μετοχών θα διαπραγματεύεται στην premium αγορά του LSE η Coca Cola HBC, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η παράλληλη διαπραγμάτευσή της και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στελέχη που συμμετέχουν στο εγχείρημα, μιλώντας στο Euro2day, σημειώνουν πως στην εγχώρια αγορά δημιουργήθηκε η λανθασμένη βεβαιότητα ότι στο Λονδίνο θα εισαχθούν μετοχές της Coca Cola HBC. «Δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η μορφή της διαπραγμάτευσης. Τα πιστοποιητικά, όμως, δείχνουν να αποτελούν μια τεχνικά πιο λειτουργική λύση για τους μετόχους», δηλώνουν, συμπληρώνοντας ότι η αγορά θα πρέπει να περιμένει το πληροφοριακό δελτίο.

Η ίδια η ανακοίνωση της προαιρετικής δημόσιας πρότασης προβλέπει, άλλωστε, τη δυνατότητα ανταλλαγής των μετοχών της Coca Cola 3Ε είτε με μία (1) μετοχή της Coca Cola HBC, είτε με μία μετοχή υπό τη μορφή αποϋλοποιημένου αποθετήριου τίτλου (depositary interest). Κάθε πιστοποιητικό μετοχών (DI’s) αντιπροσωπεύει μία μετοχή της Coca Cola HBC.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πιθανότερο σενάριο αυτήν τη στιγμή είναι να επιλεγεί η διαπραγμάτευση στο Λονδίνο μέσω πιστοποιητικών μετοχών (DI’s) καθώς μια τέτοια λύση θα εξυπηρετούσε περισσότερο τους μετόχους της Coca Cola. Σημειώνεται ότι με πιστοποιητικά μετοχών θα είναι διαπραγματεύσιμος ο τίτλος και στις αγορές της Νέας Υόρκης (μέσω ADRs) και της Αθήνας.

Οι ίδιοι τονίζουν ότι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι να συντμηθεί ο χρόνος μεταξύ της ολοκλήρωσης της δημόσιας πρότασης και της εισαγωγής των πιστοποιητικών στις τρεις αγορές. Για τον λόγο αυτόν τρέχουν παράλληλα τόσο οι απαραίτητες ενέργειες για την προαιρετική δημόσια πρόταση, όσο και η σύνταξη του ενημερωτικού δελτίου.

Στόχος της διοίκησης και των βασικών μετόχων της Coca Cola είναι στις αρχές του 2013 να υπάρξει ταυτόχρονη διαπραγμάτευση πιστοποιητικών μετοχών της Coca Cola HBC στις τρεις αγορές (Λονδίνο, Ν. Υόρκη και Αθήνα). Θα πρέπει να προηγηθεί η ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης στο Χ.Α. και το squeeze-out, εφόσον βέβαια γίνει αποδεκτή από κατόχους μετοχών που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% του μετοχικού κεφαλαίου της Coca Cola 3Ε.

Η διαπραγμάτευση στο Λονδίνο μέσω πιστοποιητικών (DI’s) δεν δημιουργεί προσκόμματα στον βασικό στόχο του εγχειρήματος, που δεν είναι άλλος από το να συμπεριληφθεί η Coca Cola HBC στον δείκτη FTSE 100 στην τακτική αναθεώρηση του δείκτη, τον Μάρτιο του 2013.

Οι ίδιες πηγές διατυπώνουν τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει κανένα θεσμικό ή τεχνικό πρόβλημα για την παράλληλη διαπραγμάτευση της Coca Cola HBC μέσω πιστοποιητικών και στο Χ.Α., κάτι που ενδεχομένως να σημαίνει ότι η εταιρεία θα παραμείνει στους δείκτες του χρηματιστηρίου, με μειωμένη βέβαια στάθμιση, αφού εκτιμάται ότι θα μειωθεί η εμπορευσιμότητά της.

Η εταιρεία θα ανακοινώνει τα αποτελέσματά της σε ευρώ, ενώ θα διαπραγματεύεται σε στερλίνες (Λονδίνο), σε δολάρια (Ν. Υόρκη) και σε ευρώ (Αθήνα).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v