Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ:Τι είπε για συνέργειες, ΑΜΚ,κόστος ενοποίησης

Συνέργειες από τον πρώτο ήδη χρόνο θα εμφανίσει η Εθνική εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η προαιρετική δημόσια προσφορά και εν συνεχεία απορροφήσει μέσα στους πρώτους μήνες του 2013 τη Eurobank.

ΕΤΕ:Τι είπε για συνέργειες, ΑΜΚ,κόστος ενοποίησης
Συνέργειες από τον πρώτο ήδη χρόνο θα εμφανίσει η Εθνική εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η προαιρετική δημόσια προσφορά και εν συνεχεία απορροφήσει τους πρώτους μήνες του 2013 τη Eurobank, σύμφωνα με όσα δήλωσε στους αναλυτές η διοίκησή της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Α. Τουρκολιάς μαζί με τους Π. Χριστοδούλου και Π. Μυλωνά παρουσίασαν τα βασικά στοιχεία της νέας «υπόθεσης» (story) που θα αφορά την Εθνική εφόσον ολοκληρωθεί η απορρόφηση της Eurobank.

Η διοίκηση της ΕΤΕ τόνισε ιδιαίτερα το μέγεθος που αποκτά η Εθνική μέσω του deal, σημειώνοντας ότι μετατρέπεται σε ισχυρό, με βάση τα διεθνή standards, παίκτη, γεγονός που αυξάνει τις δυνατότητες να επιστρέψει γρηγορότερα στις αγορές.

Η δημιουργία μιας ισχυρής τράπεζας θα τονώσει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, ενώ οφέλη θα υπάρξουν και για τους πελάτες καθώς η νέα τράπεζα, λόγω μεγέθους και υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα σταθεροποιηθεί, θα έχει τη δυνατότητα γρηγορότερης πρόσβασης στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

Σε ό,τι αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες της νέας τράπεζας, η διοίκηση της Εθνικής υπογράμμισε ότι η απορρόφηση της Eurobank δεν αλλάζει άμεσα τις κεφαλαιακές ανάγκες του νέου σχήματος, μελλοντικά όμως οι συνέργειες που θα προκύψουν, σε συνδυασμό με το ισχυρό μέγεθος της τράπεζας -με αιχμή τη σημαντική καταθετική βάση-, θα μειώσουν την εξάρτηση από τα κεφάλαια του ΤΧΣ.

Όπως αναφέρθηκε, οι συνέργειες προ φόρων προβλέπονται σε 570-630 εκατ. ευρώ το 2015. Η Εθνική εκτιμάται ότι θα εμφανίσει συνέργειες της τάξης των 180 εκατ. ευρώ ήδη από τον πρώτο χρόνο (2013) καθώς όπως αναφέρθηκε οι συνέργειες της πρώτης χρήσης θα ανέλθουν στο 30% των συνεργειών μιας πλήρους χρήσης (2015). Το 2014 οι συνέργειες υπολογίζεται ότι θα αντιστοιχούν στο 70% μιας πλήρους χρήσης, ήτοι περίπου στα 420 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της Εθνικής διευκρίνισε ότι το 60% των συνεργειών θα προέλθει από τη μείωση κόστους, το 30% από τη μείωση του κόστους άντλησης ρευστότητας και το 10% από την αύξηση των εσόδων.

Το κόστος της ενοποίησης εκτιμάται από την ΕΤΕ ότι θα αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση ενός έτους από τα κόστη, δηλαδή θα ανέλθει σε περίπου 360 εκατ. ευρώ, και θα αναληφθεί σε μια χρήση.

Για τις θυγατρικές του εξωτερικού, ειπώθηκε ότι μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς η Εθνική θα διαθέτει την 1η θέση στο βουλγαρικό τραπεζικό σύστημα, την 3η στη Ρουμανία και στη Σερβία, ενώ ισχυρή είναι η παρουσία στην τουρκική αγορά.

«Παγώνει» η πώληση ποσοστού της Finansbank

Αίσθηση προκάλεσε στους αναλυτές ότι σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν δεν υπήρξε καμία αναφορά σε ενδεχόμενο διάθεσης ποσοστού της Finansbank, ενώ αντίθετα η διοίκηση της Εθνικής δήλωσε ότι είναι πολύ ευχαριστημένη με τις επιδόσεις της τουρκικής θυγατρικής.

Η απουσία αναφοράς στη διάθεση ποσοστού της Finansbank, που ήταν μία από τις κινήσεις που προγραμμάτιζε η προηγούμενη διοίκηση, έρχεται μόλις μερικές ημέρες μετά τη δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους της τουρκικής τράπεζας ότι δεν σχεδιάζεται διάθεση μετοχών της Finansbank.

Σήμερα, η Finansbank χρηματοδοτείται αυτόνομα καθώς τους τελευταίους μήνες έχει αποκτήσει εξαιρετική πρόσβαση στις αγορές χρήματος, ενώ έχουν γίνει κι οι κατάλληλες κινήσεις ώστε οι υπόλοιπες θυγατρικές -και της Eurobank- να περιορίσουν την ανάγκη κεφαλαίων.

Ατού της Eurobank είναι, με βάση τη διοίκηση της Εθνικής, το ισχυρό χαρτοφυλάκιο στις εργασίες του corporate banking, στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και το δυνατό κομμάτι των πωλήσεων, στοιχεία που δρουν συμπληρωματικά με το δανειακό χαρτοφυλάκιο προς μεγάλες επιχειρήσεις και το shipping που διαθέτει η Εθνική.

Το χρονοδιάγραμμα για απορρόφηση και ΑΜΚ

Η διοίκηση της ΕΤΕ εκτίμησε ότι στα τέλη Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η προαιρετική δημόσια πρόταση και θα ακολουθήσει η απορρόφηση της Εurobank. Αναφορικά με τον χρόνο διενέργειας της αύξησης κεφαλαίου, διατυπώθηκε η γενική εκτίμηση ότι θα λάβει χώρα εντός του α΄ εξαμήνου του 2013.

Τα μεγέθη και οι συνέργειες

Όπως ανέφερε η διοίκηση της Εθνικής, η νέα τράπεζα θα έχει σημαντικές θέσεις στις αγορές της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας και της Fyrom, ενώ τα μερίδιά της στην Ελλάδα θα είναι: 36% στις χορηγήσεις με 87,3 δισ. ευρώ απόλυτο μέγεθος, 32% στις καταθέσεις με 62,2 δισ. ευρώ απόλυτο μέγεθος και 925 υποκαταστήματα στη χώρα με μερίδιο 26%.

Το συνολικό ενεργητικό της νέας οντότητας θα είναι 178 δισ. ευρώ και θα εμφανίζει αυξημένες δυνατότητες χρηματοδότησης, ως αποτέλεσμα της διευρυμένης εγχώριας καταθετικής βάσης, αλλά και βελτιωμένες πιθανότητες πρόσβασης στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, όπως ανέφερε η διοίκηση της Εθνικής.

Η νέα τράπεζα θα εμφανίζει συνολικά 109,7 δισ. ευρώ χορηγήσεις και 87,9 δισ. ευρώ σε καταθέσεις στις 9 αγορές όπου θα δραστηριοποιείται.

Η συνδυασμένη τράπεζα θα αποτελεί τον βασικό δανειστή στη χώρα, βοηθώντας στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v