Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη

Η νέα τράπεζα θα αποτελεί το βασικό δανειστή στη χώρα, βοηθώντας στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, ανέφερε η διοίκηση της Εθνικής.

Εθνική: Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη
«Στόχος μας είναι η νέα τράπεζα να αποτελέσει ένα πολύ καλό επενδυτικό story για τους ιδιώτες επενδυτές», τόνισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Πέτρος Χριστοδούλου απαντώντας στις ερωτήσεις των ξένων αναλυτών κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της δημόσιας πρότασης για την εξαγορά της Eurobank.

Σε ό,τι αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες της νέας τράπεζας, η διοίκηση της Εθνικής υπογράμμισε ότι «οι συνέργειες που θα προκύψουν σε συνδυασμό με το ισχυρό μέγεθος – με αιχμή την σημαντική καταθετική βάση – της τράπεζας, θα μειώσουν την εξάρτηση από τα κεφάλαια του ΤΧΣ, ωστόσο θα αποτελέσουν την βάση για την προσέλκυση διεθνών επενδυτών».

Η διοίκηση της τράπεζας επεσήμανε ότι οι λεπτομέρειες του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα δημοσιοποιηθούν τον επόμενο μήνα καθώς «η διαδικασία για την οριστικοποίηση των όρων βρίσκεται στο τελικό στάδιο».

Δεν παρέλειψαν να τονίσουν ότι η δημιουργία μίας ισχυρής και με βάση τα διεθνή standards τράπεζας θα τονώσει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών ενώ οφέλη θα υπάρξουν και για τους πελάτες καθώς η νέα τράπεζα, λόγω μεγέθους και υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα σταθεροποιηθεί, θα έχει τη δυνατότητα γρηγορότερης πρόσβασης στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

Για τις θυγατρικές του εξωτερικού είπαν ότι μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς η Εθνική θα διαθέτει την 1η θέση στο βουλγαρικό τραπεζικό σύστημα, την 3η στην Ρουμανία και την Σερβία ενώ ισχυρή είναι η παρουσία στην τουρκική αγορά.

«Στρατηγική του ομίλου είναι όταν η ελληνική οικονομία εισέλθει σε τροχιά σταθερότητας και ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες της ανακεφαλαιοποίησης η περαιτέρω επέκταση στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Σήμερα, η Finansbank χρηματοδοτείται αυτόνομα καθώς τους τελευταίους μήνες έχει αποκτήσει εξαιρετική πρόσβαση στις αγορές χρήματος ενώ έχουν γίνει οι κατάλληλες κινήσεις ώστε οι υπόλοιπες θυγατρικές – και της Eurobank – να περιορίσουν την ανάγκη κεφαλαίων. Ατού της Eurobank αποτελεί, σύμφωνα με τη διοίκηση της Εθνικής, το ισχυρό χαρτοφυλάκιο στις εργασίες του corporate banking, στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και το δυνατό κομμάτι των πωλήσεων, στοιχεία που δρουν συμπληρωματικά με το δανειακό χαρτοφυλάκιο προς μεγάλες επιχειρήσεις και το shipping που διαθέτει η Εθνική.

Τι ειπώθηκε για μεγέθη και συνέργειες

Οι συνέργειες προ φόρων προβλέπονται σε 570-630 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

Οπως ανέφερε η διοίκηση της Εθνικής, η νέα τράπεζα θα έχει σημαντικές θέσεις στις αγορές της Τουρκίας, Βουλγαρίας, Σερβίας, Ρουμανίας και Fyrom, ενώ τα μερίδια αγοράς της νέας τράπεζας στην Ελλάδα θα είναι: 36% στις χορηγήσεις με 87,3 δισ. ευρώ απόλυτο μέγεθος, 32% στις καταθέσεις με 62,2 δισ. ευρώ απόλυτο μέγεθος και 925 υποκαταστήματα στην χώρα και μερίδιο 26%.

Το συνολικό ενεργητικό της νέας οντότητας θα είναι 178 δισ. ευρώ και θα εμφανίζει αυξημένες δυνατότητες χρηματοδότησης, ως αποτέλεσμα της διευρυμένης εγχώριας καταθετικής βάσης αλλά και βελτιωμένες πιθανότητες πρόσβασης στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, όπως ανέφερε η διοίκηση της Εθνικής.

Η νέα τράπεζα θα εμφανίζει συνολικά 109,7 δισ. ευρώ χορηγήσεις και 87,9 δισ. ευρώ σε καταθέσεις στις 9 αγορές που θα δραστηριοποιείται.

Η συνδυασμένη τράπεζα θα αποτελεί το βασικό δανειστή στη χώρα, βοηθώντας στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

Το σχέδιο ολοκλήρωσης της συμφωνίας περιλαμβάνει 4 βασικά σημεία:

1)
Τη συνέχιση των δραστηριοτήτων μέσω της βελτιστοποίησης των πόρων και των δυνατοτήτων
2) Τη βελτιστοποίηση της ταχύτητας ολοκλήρωσης της συμφωνίας λαμβάνοντας υπόψη των συναφών κινδύνων εκτέλεσης
3) Την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του προσωπικού της συνδυασμένης οντότητας
4) Την ολοκλήρωση βάσει χρονοδιαγράμματος χωρίς να διακινδυνεύσει η αποδοτικότητα.


* Διαβάστε εδώ την παρουσίαση της Εθνικής για την συμφωνία με την Eurobank

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v