Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Alpha, η Εμπορική και οι προβλέψεις

Οι προβλέψεις 5,1 δισ. ευρώ της Εμπορικής, τα δάνεια ύψους 23,5 δισ. και τα περιθώρια ανάκτησης κεφαλαίων μέσω αναχρηματοδοτήσεων. Γιατί οι προβλέψεις αποτελούν τον "κρυμμένο" θησαυρό".

H Alpha, η Εμπορική και οι προβλέψεις
Η Εμπορική αναδεικνύεται σε τζακ ποτ για την Alpha Bank όπως έγραψε χθες το Euro2day καθώς η Credit Agricole την πουλά πρακτικά με κεφαλαιακή υπερεπάρκεια της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Μέγεθος που μειώνει ισόποσα τις κεφαλαιακές ανάγκες της Alpha και το dilution των μετόχων.

Αν μάλιστα υιοθετηθεί από την τρόικα η πρόταση της ελληνικής πλευράς για ανακεφαλαιοποίηση με 60% κοινές μετοχές και 40% CoCos, τότε το ύψος της ΑΜΚ στην οποία θα προχωρήσει η Alpha μετά την Εμπορική μπορεί να περιοριστεί και στα 600 εκατ. ευρώ.

Πέραν, όμως, των παραπάνω, η εξαγορά της Εμπορικής κρύβει και έναν λιγότερο ορατό «θησαυρό» για την Alpha Bank: τις μεγάλες προβλέψεις που έχει σχηματίσει η Εμπορική και τη διαχείρισή τους.

Στις 31/12/2011 οι προβλέψεις της Εμπορικής για μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν σε 4,4 δισ. ευρώ επί συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων 23,5 δισ. ευρώ και αντιστοιχούσαν στο 18,7%.

Πρόκειται για προβλέψεις-μαμούθ, αν συγκριθούν με τις αντίστοιχες της Εθνικής, της Alpha και της Eurobank.

Επιπρόσθετα, η Credit Agricole θα ενισχύσει την Εμπορική με επιπλέον 700 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αποτελέσουν πρόσθετες προβλέψεις για μελλοντικές επισφάλειες. Άρα, πρακτικά, ο νικητής λαμβάνει την Εμπορική με προβλέψεις της τάξης των 5,1 δισ. ευρώ!

Οι υψηλότερες προβλέψεις της Εμπορικής εξηγούνται εν μέρει από το χειρότερο χαρτοφυλάκιο εταιρικών της κυρίως χορηγήσεων, καθώς στην περίοδο των παχιών αγελάδων για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες η τράπεζα δεν διέθετε κεντροποιημένο σύστημα ελέγχου εταιρικών δανείων, αλλά εγκρινόταν από τα καταστήματα.

Ακόμη και υπό το παραπάνω πρίσμα το ύψος των προβλέψεων που έχει σχηματίσει η Εμπορική παραμένει υψηλό.

Ένας από τους λόγους είναι ότι η τράπεζα άργησε να αποκτήσει ενεργητική πολιτική διαχείρισης του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων. Κοινώς άργησε να μπει στον χορό των αναχρηματοδοτήσεων και των ρυθμίσεων που είχε ξεκινήσει ήδη από το 2009 ο ανταγωνισμός.

Η ενεργητικότερη διαχείριση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων ενδέχεται να αποτελέσει το κλειδί που θα ξεκλειδώσει τον… θησαυρό και θα οδηγήσει στην ανάκτηση κεφαλαίων μέσω του αντιλογισμού προβλέψεων. Ακόμη και αν η Τ.τ.Ε. επιλέξει το ακραίο σενάριο για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων και επιβάλει σχηματισμό περισσότερο υψηλότερων προβλέψεων σε όλες τις τράπεζες…

Σημειώνεται ότι υπάρχουν εισηγμένες επιχειρήσεις όπου η Εμπορική έχει σχηματίσει προβλέψεις και λόγω αυτοματισμών στη λειτουργία της, ενώ οι ελληνικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Alpha, θεωρούν τα δάνεια εξυπηρετούμενα και επομένως δεν έχουν σχηματίσει πρόβλεψη.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v