Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Εθελούσια «εξπρές» ως τις 31 Δεκεμβρίου

Με μεγάλη ταχύτητα θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ του ΟΤΕ και των εκπροσώπων των εργαζομένων στον Οργανισμό για το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που πρόκειται να υλοποιηθεί.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Εθελούσια «εξπρές» ως τις 31 Δεκεμβρίου
Με μεγάλη ταχύτητα θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ του ΟΤΕ και των εκπροσώπων των εργαζομένων στον Οργανισμό για το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που πρόκειται να υλοποιηθεί. Κατά την συνάντηση των δύο πλευρών χθες το βράδυ από την πλευρά της διοίκησης ξεκαθαρίστηκε ότι το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί θα πρέπει να έχει «κλείσει», σε όλες του τις λεπτομέρειες, ως το τέλος του έτους.

Η διοίκηση θέλει το κόστος της εθελούσιας εξόδου να περαστεί στο τρέχον έτος ώστε να μην βαρύνει επόμενες χρήσεις και για το λόγο αυτό επιθυμεί η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί άμεσα ώστε να τρέξουν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες ως τις 31 Δεκεμβρίου.

Κατά την χθεσινή συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, δεν συζητήθηκε ο αριθμός των εργαζομένων που θα συμμετέχει, ωστόσο χρήση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου αναμένεται να κάνουν περίπου 1.000 εργαζόμενοι. Αντίστοιχος αριθμός εργαζομένων του ΟΤΕ αναμένεται να μετακινηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος εσωτερικής αναδιάρθρωσης που θα υλοποιήσει ο Οργανισμός.

Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου θα αφορά όλους τους εργαζόμενους οι οποίοι κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το διάστημα 2013-2015.

Η μείωση του αριθμού του προσωπικού που σήμερα ανέρχεται σε περίπου 10.500 άτομα θεωρείται κρίσιμης σημασίας από την πλευρά της διοίκησης η οποία από την κίνηση αυτή επιδιώκει περιστολή του κόστος μισθοδοσίας κατά 10% ή 150 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τριετίας.

Κάλυψη του κόστους αυτασφάλισης

Στους εργαζόμενους που θα θελήσουν να αποχωρήσουν κάνοντας χρήση του προγράμματος θα καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, για όλο το χρονικό διάστημα που υπολείπεται έως ότου συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ενώ θα λαμβάνουν και ένα μέρος του μισθού τους. Πάντως το ποσό που θα παίρνει κάθε εργαζόμενος εξαρτάται από τον ακριβή αριθμό αυτών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα καθώς, σύμφωνα με πηγές της ΟΜΕ – ΟΤΕ, το ποσό που διατεθειμένη να δώσει η διοίκηση για την εθελούσια έξοδο είναι συγκεκριμένο.

Ωστόσο στο ποσό που θα παίρνει κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος της αυτασφάλισης το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 500 ευρώ το μήνα για κάθε εργαζόμενο.

Από την πλευρά των εργαζόμενων εκείνο που τονίζεται είναι ότι η έμφαση δεν δίνεται στο να εξασφαλιστούν μεγάλα χρηματικά ποσά για όσους αποχωρήσουν, αλλά στόχος είναι η διασφάλιση τους ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα επιβίωσης σε περίπτωση που υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις σε ασφαλιστικά θέματα.

Η Ομοσπονδία κατ’ αρχήν στο διεκδικητικό της πλαίσιο ως πρώτη προτεραιότητα θέτει να διασφαλιστεί ότι όσοι κάνουν χρήση του προγράμματος δεν θα μείνουν ακάλυπτοι ακόμη και αν υπάρξουν αλλαγές, επί το δυσμενέστερο, στα ασφαλιστικά ζητήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v