Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Σε αναμονή για την εθελούσια

Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων για τις αλλαγές στα εργασιακά βρίσκονται η διοίκηση και οι περίπου 2.000 εργαζόμενοι του ΟΤΕ, τους οποίους αφορά το, υπό επεξεργασία, σχέδιο εθελούσιας εξόδου.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Σε αναμονή για την εθελούσια
Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων για τις αλλαγές στα εργασιακά βρίσκονται η διοίκηση και οι περίπου 2.000 εργαζόμενοι του ΟΤΕ, τους οποίους αφορά το υπό επεξεργασία σχέδιο εθελούσιας εξόδου.

Η καθυστέρηση στο να οριστικοποιηθούν τα κυβερνητικά μέτρα έχει ως συνεπακόλουθο την καθυστέρηση και στην προώθηση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου από τον ΟΤΕ.

Μάλιστα για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων προκειμένου να τεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το πρόγραμμα και οι όροι της εθελουσίας εξόδου.

Ωστόσο είναι πολύ πιθανό η συνάντηση αυτή να αναβληθεί αφού, ακόμη, παραμένει ασαφές ποιο ακριβώς θα είναι το πλαίσιο που θα ισχύσει για την εθελούσια.

Σε περίπτωση που στα κυβερνητικά μέτρα περιλαμβάνονται αύξηση των γενικών ορίων συνταξιοδότησης και για τους παλαιούς ασφαλισμένους, δηλαδή όσους έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά πριν από το 1983, αλλά και στο νόμο Λοβέρδου που αφορά τα ενδιάμεσα κλιμάκια, τότε το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου δεν θα μπορεί να υλοποιηθεί με την μορφή που σχεδιάζονταν αρχικά.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του ΟΤΕ μπορούσαν να συμμετάσχουν όσοι εργαζόμενοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2013 και το 2014.

Ωστόσο εφόσον τελικώς προχωρήσουν οι αλλαγές στο καθεστώς συνταξιοδότησης τότε το κόστος του προγράμματος θα είναι σαφώς υψηλότερο σε σχέση αυτό που προϋπολογίζονταν.

Ρήτρα

Από την πλευρά των εργαζομένων προϋπόθεση προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα είναι να περιληφθεί σε αυτό και ρήτρα η οποία θα αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι που θα συμμετάσχουν θα καλύπτονται σε περίπτωση που υπάρξουν επιπλέον αλλαγές στο διάστημα που υπολείπεται έως ότου συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Σημείο κλειδί για την ΟΜΕ – ΟΤΕ αποτελεί η κάλυψη από την εταιρεία του κόστους αυτασφάλισης το οποίο θα πρέπει να καταβάλουν οι εργαζόμενοι μέχρι να συμπληρώσουν τα απαραίτητα χρόνια για την συνταξιοδότησή τους.

Το κόστος αυτό υπολογίζεται σε περίπου 500 ευρώ το μήνα και σύμφωνα με πηγές της Ομοσπονδίας θα πρέπει να αναληφθεί από τον ΟΤΕ ώστε να μην υπάρξει το ενδεχόμενο κάποιος από τους εργαζόμενους να μείνει ακάλυπτος σε περίπτωση που αντιμετωπίσει οικονομικό πρόβλημα.
 
Εσωτερική αναδιάρθρωση

Να σημειώσουμε ότι πέραν του προγράμματος ο ΟΤΕ σχεδιάζει και πρόγραμμα εσωτερικής αναδιάρθρωσης του προσωπικού με μετακίνηση εργαζομένων από μια δραστηριότητα σε άλλη.
 
Με την αναδιάρθρωση του προσωπικού για παράδειγμα υπάλληλος από τον τομέα της τηλεφωνίας θα μπορεί να μετακινηθεί σε άλλους τομείς π.χ. δομημένης καλωδίωσης, τηλεόρασης, κοινόχρηστα τηλέφωνα κ.λπ.

Οι αλλαγές αυτές δεν έχουν στόχο μόνο την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού αλλά κύριος στόχος είναι να υπάρξουν αλλαγές στην διάρθρωση του κόστους ώστε να επιβαρύνονται λιγότερο οι υπηρεσίες που σχετίζονται με τα τιμολόγια λιανικής και τις οποίες λαμβάνει υπόψη ο ρυθμιστής στις αποφάσεις του για τα τιμολόγια της εταιρείας.

Απεργία

Εν τω μεταξύ στην αυριανή 24ωρη Πανελλαδική Απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ θα συμμετέχει η ΟΜΕ-ΟΤΕ. Η Ομοσπονδία τονίζει ότι «επί δυόμιση (2,5) χρόνια κόβονται και ξανακόβονται μονομερώς μισθοί, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, ενώ το «τέρας» του χρέους και των ελλειμμάτων συνεχίζει «ανίκητο» να απαιτεί συνεχώς νέες θυσίες και νέες περικοπές» ενώ δεν διστάζει να χαρακτηρίσει την Τρόϊκα και την κυβέρνηση «μαθητευόμενους μάγους (κομπογιαννίτες)».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v