Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος:Τριπλασιασμό μεγεθών φέρνει η ΑτΕ

Τριπλασιασμό των μεγεθών του αναμένεται να εμφανίσει στο 2005 ο όμιλος Μυτιληναίου, με την προϋπόθεση ότι τόσο το Αλουμίνιον όσο και η ΕΛΒΟ θα έχουν ενοποιηθεί. Για την Αλουμίνιον οι πωλήσεις στο 2004 αναμένεται να ανέλθουν στα 357 εκατ. ευρώ και τα κέρδη στα 47 εκατ. ευρώ.

Μυτιληναίος:Τριπλασιασμό μεγεθών φέρνει η ΑτΕ
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Τη δυναμική του νέου καθετοποιημένου ομίλου που δημιουργείται μετά την εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της Αλουμίνιον της Ελλάδος παρουσιάζει στους μετόχους της η διοίκηση της Μυτιληναίος ΑΕ.

Στη διάρκεια κλειστών συνεδριάσεων έχουν ενημερωθεί ήδη η Eurobank και η Alpha Bank και θα ακολουθήσει την ερχόμενη Δευτέρα και ο όμιλος της Πειραιώς, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει ενημέρωση και προς χρηματιστηριακές εταιρίες και θεσμικούς επενδυτές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο όμιλος Μυτιληναίου θα εμφανίσει κατά το 2005 τριπλασιασμό μεγεθών, συμπεριλαμβανομένης της ΑτΕ και της ΕΛΒΟ.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο υποθετικό σενάριο της ενοποίησης των μεγεθών της ΑτΕ και της ΕΛΒΟ στη χρήση του 2004 – το οποίο βεβαίως δεν ισχύει δεδομένου ότι η εξαγορά ”τρέχει” εντός του 2005.

Με βάση, ωστόσο, το σενάριο αυτό, ο συνολικός κύκλος του ομίλου κατά το 2004 θα διαμορφωνόταν σε 844,7 εκατ. ευρώ έναντι 308,7 εκατ. ευρώ το 2003, με καθαρά κέρδη 90,3 εκατ. ευρώ, έναντι 25,1 εκατ. ευρώ της προηγουμένης χρήσεως.

Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται και στα οικονομικά μεγέθη που θα παρουσιάσει η ΑτΕ για το 2004, τα οποία αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, σε πωλήσεις της τάξεως των 357 εκατ. ευρώ, με καθαρά κέρδη περί τα 47 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, καθώς εκτιμάται ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί, μετά το ”πράσινο φως” που αναμένεται να δώσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, και η μεταβίβαση του 53% των μετοχών που εξαγόρασε σε πρώτη φάση η Μυτιληναίος από την καναδική Alcan, ουσιαστικά η ενσωμάτωση των μεγεθών της ΑτΕ στον όμιλο Μυτιληναίος θα αποτυπωθεί πλήρως από το α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσεως.

Για το υπόλοιπο 7,18% των μετοχών της Alcan υπάρχει, όπως είναι γνωστό, οψιόν, την οποία μπορεί να ασκήσει η Μυτιληναίος εντός των επόμενων 18 μηνών.

Κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων που έγιναν, ερωτηθείς ο πρόεδρος της Μυτιληναίος ΑΕ για το πιθανό ενδιαφέρον εξαγοράς και της Λάρκο, απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό, όχι όμως και την προοπτική συνεργασίας, με την τροφοδότηση της τελευταίας με ηλεκτρική ενέργεια από τη νέα μονάδα της ΑτΕ, η κατασκευή της οποίας πιθανότατα θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Μάρτιο, με ορίζοντα υλοποίησης τα δύο έτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v