Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το 35% του BTC μέσω της UBB στο Χρηματιστήριο

Νέο μεγάλο deal υλοποιεί η UBB, θυγατρική της Εθνικής στη Βουλγαρία, καθώς σε συνεργασία με την NBGI και την Bulbrokers θα διαθέσει μέσω του Χρηματιστηρίου το 34,78% των μετοχών του Βουλγαρικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών (BTC) που ανήκουν στο Δημόσιο έναντι ειδικών τίτλων. Κλίμα ευφορίας στη γειτονική αγορά.

Το 35% του BTC μέσω της UBB στο Χρηματιστήριο
του Νίκου Χίου

Νέο μεγάλο deal υλοποιεί η UBB, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας στη Βουλγαρία, καθώς σε συνεργασία με την NBGI και την Bulbrokers θα διαθέσει μέσω του Χρηματιστηρίου της γειτονικής χώρας το 34,78% των μετοχών του Βουλγαρικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών (BTC) έναντι ειδικών τίτλων, των λεγόμενων ”kompensatorki”.

Τα ”kompensatorki” είναι τίτλοι που έχουν δοθεί σε δικαιούχους βιομηχανικών, αγροτικών και αστικών ακινήτων που εθνικοποιήθηκαν στη δεκαετία του ’40.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 27 Ιανουαρίου και θα λήξει στις 28 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, οι ειδικοί θεωρούν ότι λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος η πώληση των μετοχών του BTC θα ολοκληρωθεί σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, ενώ η αρχική αξία του deal υπολογίζεται στα 300 εκατ. λέβα (150 εκατ. ευρώ).

Την προετοιμασία και οργάνωση της πώλησης έχει αναλάβει η βουλγαρική τράπεζα UBB (που ανήκει κατά 99,99% στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος), σε συνεργασία με την NBGI (διεθνής επενδυτική τράπεζα του ομίλου της Εθνικής) και την τοπική χρηματιστηριακή εταιρία Bulbrokers.

Για την επιτυχή διεκπεραίωση της διαδικασίας υλοποίησης των εντολών αγοράς η UBB έχει θέσει στην υπηρεσία του επενδυτικού κοινού εξειδικευμένα στελέχη σε ένα δίκτυο 81 επιλεγμένων καταστημάτων.

Η UBB και οι εταίροι της έχουν ήδη επιτελέσει με επιτυχία μέσω Χρηματιστηρίου την πώληση του 12,8% των μετοχών της Bulgartabac, του 20% της DZI (μεγάλης ασφαλιστικής εταιρίας) και του 49% της Pleven Oil and Gas.

Οι προς διάθεση μετοχές ανέρχονται σε 2.869.573 (σε σύνολο 8.250 424) και η αρχική τιμή διάθεσης θα είναι 1 μετοχή για 100 kompensatorki. Με δεδομένες τις τρέχουσες τιμές των kompensatorki, αυτό σημαίνει ότι σε Leva η ελάχιστη τιμή θα είναι περίπου 111-113 Leva (56-57 Euro).

Πρέπει να τονισθεί ότι η αγορά των μετοχών του BTC δεν μπορεί να γίνει έναντι μετρητών, άρα είναι απαραίτητο οι υποψήφιοι αγοραστές να διαθέτουν η να αγοράσουν kompensatorki. Η ελάχιστη εντολή θα αφορά μία (1) μετοχή, έτσι ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν όσο γίνεται περισσότεροι μικροεπενδυτές.

Η πώληση των μετοχών του BTC μέσω του Χρηματιστηρίου της Σόφιας θεωρείται η μεγαλύτερη και σημαντικότερη πράξη στην ιστορία της βουλγαρικής κεφαλαιαγοράς, καθώς αρχικά προβλεπόταν ότι θα επωλείτο το 20% των μετοχών που βρισκόταν στα χέρια του Βουλγαρικού Δημοσίου.

Ωστόσο, τον περασμένο Δεκέμβριο η κυβέρνηση αποφάσισε να πωληθεί το 35%, ενώ η ίδια θα κρατούσε για λογαριασμό της μία ”χρυσή μετοχή”.

Η είδηση για την πώληση των μετοχών του BTC μέσω χρηματιστηρίου οδήγησε σε έκρηξη των τιμών στη βουλγαρική αγορά. Η πιο εντυπωσιακή αύξηση έλαβε χώρα για τις τιμές των kompensatorki, που από 25% σε σχέση με τις ονομαστικές τους τιμές τον περασμένο Οκτώβριο, πέρασαν σε 112%-113% τις τελευταίες ημέρες.

Σημειώνεται πως το 65% των μετοχών του BTC πωλήθηκε στον στρατηγικό επενδυτή Viva Ventures τον προηγούμενο Ιούνιο. Από τότε έχει αρχίσει μία σημαντική προσπάθεια επενδύσεων, που στόχο έχουν να βελτιώσουν την οικονομική και τεχνολογική διαχείριση του Οργανισμού.

Ο BTC κατέχει ηγετική θέση σε όλη την γκάμα των τηλεπικοινωνιών όπως: αστικές, υπεραστικές και διεθνείς τηλεφωνικές επικοινωνίες, υποστήριξη υπηρεσιών ραδιοφώνου και τηλεόρασης, δορυφορικές επικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών Internet, μεταφορά δεδομένων, telex, τηλεγραφικές υπηρεσίες, leased lines κ.λπ.

Επίσης, διαθέτει ένα δίκτυο με πάνω από 2,9 εκατ. τηλεφωνικές γραμμές, δίκτυο οπτικών ινών 2.900 χιλιομέτρων, ψηφιακές γραμμές μήκους άνω των 1.500 χλμ. κ.λπ. Ο ΒTC εξασφαλίζει το 90% των διεθνών τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας και το 60% των υπηρεσιών Internet της χώρας.

Με στοιχεία 31/12/2003 το σύνολο του ενεργητικού ανερχόταν σε 1,366 δισ. Leva και τα καθαρά κέρδη σε 252,7 εκατ. Leva (1€ = 1,955 Leva).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v