Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΜΠ: Ανοικτό το ενδεχόμενο αναβολής της απόφασης

Ανοικτό αφήνουν κύκλοι του ομίλου της Credit Agricole το ενδεχόμενο να υπάρξει μικρή μετάθεση των αποφάσεων για την Εμπορική Τράπεζα.

ΕΜΠ: Ανοικτό το ενδεχόμενο αναβολής της απόφασης
Ανοικτό αφήνουν κύκλοι του ομίλου της Credit Agricole το ενδεχόμενο να υπάρξει μικρή μετάθεση των αποφάσεων για την Εμπορική Τράπεζα.

Όπως είναι γνωστό, η Credit Agricole έχει προγραμματίσει συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου για την προσεχή Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου, με αποκλειστικό θέμα την Εμπορική Τράπεζα.

Η συνεδρίαση ή η λήψη της τελικής απόφασης ενδέχεται να μετατεθεί το αργότερο, όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Τότε θα ανακοινώσει η Credit Agricole την προτιμητέα προσφορά και θα υπογράψει με την πλειοδότρια τράπεζα σύμβαση αποκλειστικότητας για διάστημα ενός μήνα.

Προς το παρόν τόσο η Credit Agricole όσο και οι τρεις ενδιαφερόμενες τράπεζες (ΕΤΕ, Alpha, Eurobank) κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους αναφορικά με τις συμπληρωματικές προσφορές που υπεβλήθησαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Με δεδομένο ότι η Credit Agricole επιθυμεί να μειώσει τον συναλλαγματικό κίνδυνο που συνεπάγεται η διατήρηση ανοικτής γραμμής ρευστότητας στην Ελλάδα, θεωρείται δεδομένο ότι οι τρεις ενδιαφερόμενες τράπεζες πρόσφεραν ως εγγυήσεις, assets που δεν φέρουν ρίσκο Ελλάδος και δεν επηρεάζουν την χρηματοδότηση των θυγατρικών τους στην Ν.Α Ευρώπη.

Το χρονοδιάγραμμα της πώλησης κατά την Citi

Αν η απόφαση της Credit Agricole ληφθεί μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, η συμφωνία πώλησης προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους και η Εμπορική θα αλλάξει ιδιοκτήτη, πιθανότατα την 1η Ιανουαρίου του 2013, όπως υποστηρίζει η Citigroup.

O ξένος οίκος εκτιμά ότι η μετά φόρων ζημιά για την Credit Agricole από την πώληση θα κινηθεί μεταξύ 2 με 3,4 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο εύρος δικαιολογείται από τους όρους πώλησης της τράπεζας και κυρίως από το τι ύψους ρευστότητα θα συνεχίσει να χορηγεί η Credit Agricole στην Εμπορική και στην τράπεζα που αφού την αγοράσει θα την απορροφήσει.

Το ύψος της εκτιμώμενης ζημιάς "θα φθάσει στα 6 δισ. ευρώ εφόσον η συμφωνία πώλησης δεν κλείσει πριν από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ", επισημαίνει καυστικά η Citi, σενάριο στο οποίο ο οίκος συνεχίζει να δίνει 90% πιθανότητα να συμβεί εντός των επομένων 6 μηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v