Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

VDSL: Ναι υπό όρους από την ΕΕΤΤ

Υπό όρους, με εξάμηνη δοκιμαστική περίοδο, ενέκρινε η ΕΕΤΤ τα πακέτα υπηρεσιών VDSL που είχε προτείνει ο ΟΤΕ και θα επιτρέψουν στους χρήστες του διαδικτύου να «σερφάρουν» με ταχύτητες έως 50 Mbps.

  • της Μάρως Τσαντήλα
VDSL: Ναι υπό όρους από την ΕΕΤΤ
Υπό όρους, με εξάμηνη δοκιμαστική περίοδο, ενέκρινε η ΕΕΤΤ τα πακέτα υπηρεσιών VDSL που είχε προτείνει ο ΟΤΕ και θα επιτρέψουν στους χρήστες του διαδικτύου να «σερφάρουν» με ταχύτητες έως 50 Mbps.

Αυστηρή προϋπόθεση για την λιανική διάθεση των υπηρεσιών είναι ο ΟΤΕ να προχωρήσει ταυτόχρονα και στην παροχή υπηρεσιών χονδρικής ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα όλων των εταιρειών να προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες την ίδια στιγμή.

Η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, ελήφθη με δυσκολία καθώς υπηρεσιακοί παράγοντες της ΕΕΤΤ είχαν αντιρρήσεις, ενώ την αντίθεσή τους φέρονται να εξέφρασαν και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε τηλεφωνική συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν την απόφαση και οι εναλλακτικοί πάροχοι, παρότι επισήμως δεν προχώρησαν σε κανένα σχόλιο αναμένοντας την κοινοποίηση της απόφασης, ενώ κανένα σχόλιο δεν υπήρξε ούτε και από την πλευρά του ΟΤΕ ο οποίος αναμένει επίσης να δει την απόφασή στις λεπτομέρειές της.

Ωστόσο να αναφέρουμε ότι δεν λείπουν και φωνές που κάνουν λόγο για απόφαση που ελήφθη από την ΕΕΤΤ περισσότερο για πολιτικούς λόγους και όχι γιατί πληρούνταν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Επαναπροσδιορισμός τιμών, αν χρειαστεί

Στη χθεσινή ολομέλεια η Επιτροπή αποφάσισε ότι η διάθεση των υπηρεσιώνVDSL θα γίνει για ένα εξάμηνο, μετά το τέλος του οποίου η Ρυθμιστική Αρχή θα επανεκτιμήσει, τις επιπτώσεις της παροχής των σχετικών υπηρεσιών στην αγορά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναπροσδιοριστούν, εφόσον κριθεί απαραίτητο, οι τιμές διάθεσης των σχετικών υπηρεσιών αλλά και τεχνικές προδιαγραφές.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι λαμβάνοντας υπόψη την κείμενη νομοθεσία, τις συνθήκες της αγοράς, τις προτάσεις του ΟΤΕ και των εναλλακτικών παρόχων και την ανάγκη προώθησης των επενδύσεων, η ΕΕΤΤ διαμορφώνει ένα ευέλικτο πλαίσιο μετάβασης της χώρας στα δίκτυα επόμενης γενιάς.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών η εφαρμογή της απόφασης αυτής «σηματοδοτεί μία εξέλιξη - σταθμό για τη συντεταγμένη μετάβαση της Ελλάδας σε υποδομές και δίκτυα σταθερής ευρυζωνικής πρόσβασης νέας γενιάς, σύμφωνα και με τους στόχους του Ψηφιακού Θεματολογίου 2020».

«Τα προηγμένα ευρυζωνικά δίκτυα προσφέρουν υψηλές ταχύτητες σύνδεσης έως 50Mbps και αποτελούν δυναμικό εργαλείο παροχής καινοτόμων και ποιοτικών ευρυζωνικών υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μοχλό οικονομικής ανάκαμψης» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η επόμενη μέρα

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην επόμενη μέρα. ΟΤΕ και εναλλακτικοί πάροχοι αναμένουν την κοινοποίηση της απόφασης προκειμένου να ενημερωθούν για λεπτομέρειες και να προχωρήσουν στις επόμενες κινήσεις τους. Σύμφωνα με την διαδικασία, που θα πρέπει να ακολουθηθεί, θα πρέπει πρώτα να δημοσιευτεί η απόφαση στο ΦΕΚ και στην συνέχεια να ξεκινήσει η διάθεση υπηρεσιών VDSL στο κοινό.

Ο ΟΤΕ είναι έτοιμος να βγάλει στην αγορά τέσσερα διαφορετικά οικονομικά πακέτα VDSL σε τιμές από 36,90 ευρώ έως και 50,90 ευρώ το μήνα για το πρώτο εξάμηνο ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόθεση των εναλλακτικών παρόχων να προσφέρουν υπηρεσίες σε αισθητά χαμηλότερες τιμές.

Αναλυτικά τα πακέτα του ΟΤΕ έχουν ως εξής:

1. OTE DOUBLE PLAY 30 GR. Το πρώτο εξάμηνο θα διατίθεται με μειωμένη τιμή 36,90 ευρώ, η οποία στην συνέχεια θα διαμορφωθεί στα 41,90 ευρώ, και περιλαμβάνει: το μηνιαίο πάγιο, την ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο με ταχύτητες εως 30 Mbps και απεριόριστες αστικές και υπεραστικές κλήσεις εντός και εκτός δικτύου ΟΤΕ.

2. OTE DOUBLE PLAY 50 GR. Τελική τιμή 46,90 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο (51,90 ευρώ για το επόμενο εξάμηνο) και περιλαμβάνει το μηνιαίο πάγιο, ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο με ταχύτητες έως 50 Mbps και απεριόριστες αστικές και υπεραστικές κλήσεις.

3. OTE DOUBLE PLAY 30 PLUS. Με 40,90 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο περιλαμβάνει το μηνιαίο πάγιο της, την ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο με ταχύτητες εως 30 Mbps, απεριόριστες αστικές και υπεραστικές κλήσεις εντός και εκτός δικτύου ΟΤΕ αλλά και 60 λεπτά για κλήσεις από το σταθερό προς κινητά.

4. OTE DOUBLE PLAY 50 PLUS. Με 50,90 ευρώ το μήνα το πρόγραμμα περιλαμβάνει το πάγιο μηνιαίο τέλος της γραμμής, πρόσβαση στο ίντερνετ με ταχύτητες έως 50 Mbps, απεριόριστες κλήσεις προς όλα τα σταθερά, αλλά και 60 λεπτά κλήσεων προς εθνικά κινητά όλων των εταιρειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v