Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Η μετακόμιση πρόβα συγχώνευσης

Μετακομίζουν γιατί, σιγά – σιγά, ενοποιούνται σε ένα σχήμα. Ο λόγος για τον ΟΤΕ και την Cosmote που αυτή την περίοδο υλοποιούν το σχέδιο μετεγκατάστασης μεγάλου αριθμού του προσωπικού τους σε νέο κτίριο.

  • Της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Η μετακόμιση πρόβα συγχώνευσης
Μετακομίζουν όχι γιατί χωρίζουν, αλλά γιατί σιγά – σιγά, ενοποιούνται σε ένα σχήμα. Ο λόγος για τον ΟΤΕ και την Cosmote που αυτή την περίοδο υλοποιούν το σχέδιο μετεγκατάστασης μεγάλου αριθμού του προσωπικού τους σε νέο κτίριο. Στόχος, αφενός η καλύτερη λειτουργία, αφετέρου ο περιορισμός του κόστους.

Η μετακόμιση έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου, οπότε και περίπου 1.500 εργαζόμενοι του ΟΤΕ και της Cosmote θα έχουν μεταφερθεί στο νέο κτίριο της Παιανίας.

Εκει μεταφέρονται οι εργαζόμενοι πέντε διευθύνσεων και γενικών διευθύνσεων και συγκεκριμένα μέρος της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνολογίας και Λειτουργιών ΟΤΕ, η Γενική Τεχνική Διεύθυνση Cosmote, η Γενική Διεύθυνση Χρηματοοικονομικών Θεμάτων ομίλου ΟΤΕ, η Γενική Οικονομική Διεύθυνση Cosmote και η Διεύθυνση Προμηθειών Cosmote.

Η μετακίνηση αυτή για κάποιο χρονικό διάστημα αποτέλεσε κόκκινο πανί για τους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν έβλεπαν με καλό μάτι την υποχρεωτική μεταφορά τους σε νέους χώρους εργασίας, θεωρώντας ότι επιβαρύνονται σημαντικά οικονομικά και όχι μόνο. Ωστόσο φαίνεται ότι πλέον τα όποια προβλήματα ξεπεράστηκαν και οι αντιδράσεις είναι ελάχιστες.

Μεγαλύτερη λειτουργικότητα

Η μετακίνηση δεν έχει μόνο οικονομικό όφελος, αλλά συνεισφέρει και στη μεγαλύτερη λειτουργικότητα για τον ΟΤΕ και την Cosmote.

Στο κτίριο της Παιανίας επρόκειτο αρχικώς να μεταφερθεί το σύνολο της δραστηριότητας της Cosmote, η οποία στεγάζεται σε εννιά συνολικά κτίρια στην περιοχή της Αθήνας, ωστόσο με το σκεπτικό ότι θα προχωρήσει, τα επόμενα χρόνια, η ενοποίηση των δύο εταιρειών αποφασίστηκε στους νέους χώρους να μετακινηθούν εργαζόμενοι και από τον ΟΤΕ και την Cosmote.

Παράλληλα άλλος αριθμός εργαζομένων, που σήμερα στεγάζεται σε διάφορα κτίρια, θα μετακινηθεί προς μέγαρο του ΟΤΕ. Σε πολλά τμήματα των δύο εταιρειών, όπως το νομικό και το τμήμα των δημοσίων σχέσεων, έχει προχωρήσει ήδη η άτυπη λειτουργική ενοποίηση, ενώ σταδιακά αυτό αναμένεται να συμβεί και άλλα τμήματα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Τσαμάζ έχει αναφερθεί με έμφαση στην ανάγκη συγκέντρωσης των υπηρεσιών του ΟΤΕ για λειτουργικούς αλλά και οικονομικούς λόγους.

Καραμπόλα για την εθελούσια;

Την ίδια ώρα σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ τους οποίους αφορά το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Τυχόν κυβερνητική απόφαση με την οποία θα αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης και για τους παλιούς εργαζόμενους είναι πιθανό θα επηρεάσει το προσωπικού του ΟΤΕ το οποίο αναμένονταν να συμμετάσχει στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, δηλαδή όσοι θα συνταξιοδοτούνταν την επόμενη διετία.

Σε περίπτωση που υπάρχει επιβάρυνση και για τους εργαζόμενους αυτούς τότε τα δεδομένα αλλάζουν καθώς το οικονομικό κόστος του προγράμματος θα είναι σημαντικό υψηλότερο από αυτό που προϋπολογίζονταν, πριν τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η διοίκηση αλλά και οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ βρίσκονται σε στάση αναμονής για την οριστικοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων και αμέσως μετά θα ξεκινήσει ο διάλογος των δύο πλευρών. Το πρόγραμμα αναμένεται ότι θα έχει «φτωχά» χαρακτηριστικά και σε καμία περίπτωση δε θα είναι συγκρίσιμο με την «χρυσή» εθελούσια έξοδο του 2005.

Πάντως βασικό σημείο για την ΟΜΕ – ΟΤΕ αποτελεί η κάλυψη από τον ΟΤΕ του κόστους αυτασφάλισης το οποίο θα πρέπει να πληρώνουν οι εργαζόμενοι έως ότου συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Το κόστος αυτό υπολογίζεται σε περίπου 500 ευρώ το μήνα.

Στο ακουστικό για VDSL

Τέλος, ο Οργανισμός πήρε το τελικό ok από την EETT για το VDSL και έχει έτοιμα οικονομικά πακέτα δύο ταχυτήτων και τιμών, από 36,90 ευρώ τα 30Mbps και 46,90 ευρώ τα 50 Mbps για το πρώτο εξάμηνο παροχής της υπηρεσίας.

Και τα δύο οικονομικά πακέτα περιλαμβάνουν απεριόριστες εθνικές κλήσεις. Εφόσον προστεθούν και κλήσεις προς κινητά οι προτεινόμενες τιμές διαμορφώνονται στα 40,90 και στα 45,90 ευρω αντίστοιχα, ανάλογα με την ταχύτητα και πάντα για το πρώτο εξάμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v