ΟΛΠ: Αύξηση 6,9% στα έσοδα του ΣΕΜΠΟ το 2004

Αύξηση κατά 6,9% στα έσοδα παρουσίασε ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του ΟΛΠ, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 103,5 εκατ. ευρώ για το σύνολο της χρήσης 2004, έναντι του 2003. Οι επιχειρησιακοί στόχοι του ΟΛΠ για τον ΣΕΜΠΟ.

ΟΛΠ: Αύξηση 6,9% στα έσοδα του ΣΕΜΠΟ το 2004
Αύξηση κατά 6,9% στα έσοδα παρουσίασε ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του ΟΛΠ, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 103,5 εκατ. ευρώ για το σύνολο της χρήσης 2004, έναντι του 2003.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το ίδιο διάστημα η κίνηση εμπορευματοκιβωτίων ανήλθε σε 1,5 εκατ. TEUS, παρουσιάζοντας ετήσια μείωση κατά 4,1% έναντι των 1,6 εκατ. TEUs το 2003. Σημειώνεται, ότι τα έσοδα από τον ΣΕΜΠΟ αντιπροσωπεύουν το 66% περίπου του ετήσιου κύκλου εργασιών του ΟΛΠ.

Η αύξηση των εσόδων στο ΣΕΜΠΟ - παρά τη μικρή υποχώρηση της κίνησης - είναι απόρροια των μέτρων και παρεμβάσεων της νέας διοίκησης, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι η ταχύτατη αναδιοργάνωση των εργασιών στο ΣΕΜΠΟ με μηδενικό οικονομικό κόστος για τον ΟΛΠ, η κατά 22% αύξηση της παραγωγικότητας στο Β’ εξάμηνο του 2004, η μείωση της επιβολής επικομίστρου από τους οδηγούς φορτηγών στο 1/3 τουλάχιστον της αρχικής επιβολής, η προσφορά επιπρόσθετων υπηρεσιών στους οδηγούς φορτηγών και η εξασφάλιση της οικειοθελούς συστράτ ευσης των εργαζομένων.

Χαρακτηριστικά, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι ήδη από τις αρχές του 2004 ο οικονομικός τύπος έκανε λόγο για την κατάρρευση του ΣΕΜΠΟ, οφειλόμενη κατά κύριο λόγο στην αύξηση των τακτικών γραμμών ως συνέπεια του διεθνούς εμπορίου, γεγονός που οδήγησε τον ΣΕΜΠΟ στα όρια της δυναμικότητάς του.

Τα προβλήματα στη λειτουργία του ΣΕΜΠΟ αφορούσαν σε σημαντικές καθυστερήσεις στην πλεύριση και φορτοεκφόρτωση των πλοίων, στη συμφόρηση στους χώρους εναπόθεσης των containers και σε καθυστερήσεις στη διακίνηση των.

Σημειώνεται, ότι ανάλογα προβλήματα δυσλειτουργίας παρατηρούνται σε όλα τα λιμάνια της Μεσογείου, αλλά και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης υπό το βάρος του διογκούμενου παγκόσμιου εμπορίου και της αύξησης της διακίνησης εμπορευμάτων, ειδικά από την Aσία με κατεύθυνση τη Δύση.

Οι επιχειρησιακοί στόχοι της διοίκησης για τον ΣΕΜΠΟ επικεντρώνονται πλέον στην άμεση αντιμετώπιση των ουσιαστικών ζητημάτων του ΣΕΜΠΟ που είναι η διαχείριση του εγχώριου εμπορίου και της μεταφόρτωσης από τη μία πλευρά και από την άλλη οι αποφάσεις για τα μεγάλα έργα (επέκταση προβλήτα Ι, κατασκευή προβλήτα ΙΙΙ) και για τον τρόπο χρηματοδότησής τους, καθώς επίσης και ο έλεγχος του κόστους λειτουργίας του σταθμού συμπεριλαμβανομένου του κόστους εργασίας.

Οι δρομολογούμενες επενδύσεις σε υποδομές, τεχνολογία, logistics και νέο εξειδικευμένο προσωπικό θα αυξήσουν τη δυναμικότητα του ΣΕΜΠΟ και θα επιτρέψουν την καλύτερη οργάνωση των λειτουργιών και την περαιτέρω αύξηση της παραγωγικότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v