Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες προσφορές για την Εμπορική

Επικαιροποιημένες προσφορές για την Εμπορική κατέθεσαν ETE, Alpha και Eurobank. Καθοριστικό κριτήριο η ποιότητα των εγγυήσεων στην απόφαση της C.Agricole. Το 1,9 δισ. ρευστότητα και οι προβλέψεις.

Νέες προσφορές για την Εμπορική
Νέες επικαιροποιημένες προσφορές για την απόκτηση των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας κατέθεσαν Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Alpha Bank.

Σημειώνεται ότι σήμερα συνεδρίασαν τα διοικητικά συμβούλια των τριών τραπεζών για να εξετάσουν τις νέες προτάσεις προς την Credit Agricole.

Ειδικότερα, η Alpha Bank σε ανακοίνωσή της σημειώνει: "Η Alpha Τράπεζα Α.Ε. ενημερώνει ότι, σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου 2012, υπέβαλε, κατόπιν αιτήματος της Credit Agricole S.A., αναθεωρημένη (revised) δεσμευτική πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών εκδόσεως της Εμπορικής Τραπέζης Α.Ε.

H ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση λήψεως κανονιστικών αδειών και εγκρίσεων".

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Εθνική Τράπεζα τονίζει ότι κατέθεσε επικαιροποιημένη προσφορά για την εξαγορά της Εμπορικής.

Όπως αναφέρει, "σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεών της, και σε εφαρμογή του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου, κατέθεσε επικαιροποιημένη προσφορά για την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας, μετά από σχετική πρόσκληση της Credit Agricole.

H πρόταση αυτή, που εντάσσεται στις διαδικασίες αναδιάταξης του πιστωτικού μας συστήματος, είναι σύμφωνη με τις παραμέτρους που έχουν τεθεί, επί του θέματος αυτού, τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας".

Η ανακοίνωση της Eurobank αναφέρει: "Στο πλαίσιο των διαδικασιών και προϋποθέσεων που διαμόρφωσαν οι Εποπτικές Αρχές και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Eurobank υπέβαλε σήμερα αναθεωρημένη δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά, από την Credit Agricole, του 100% των μετοχών της Emporiki Bank, υπό την αίρεση της έγκρισης των αρμοδίων αρχών".

Από το πρωί της Παρασκευής, το euro2day μετέδιδε:

Οι εγγυήσεις θα κρίνουν, όπως όλα δείχνουν, τον νικητή της μάχης για την Εμπορική Τράπεζα καθώς, όπως διαμηνύουν στελέχη της Credit Agricole, η ποιότητα των ενεχύρων, τα οποία θα προσφέρουν οι «μνηστήρες», θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην τελική απόφαση των Γάλλων.

Όπως έγραψε το Euro2day, η Εθνική, η Alpha και η Eurobank καλούνται να καταθέσουν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου συμπληρωματικές προσφορές, με τις εγγυήσεις που παρέχουν στην Credit Agricole, ως ενέχυρο για τη διατήρηση από τον γαλλικό όμιλο ανοικτής γραμμής ρευστότητας, ύψους περίπου 1,9 - 2 δισ. ευρώ. 

Η Credit Agricole φέρεται να επιθυμεί να λάβει ως ενέχυρο υψηλής ποιότητας στοιχεία ενεργητικού, ώστε να μην υποχρεωθεί να επιβαρύνει τον ισολογισμό της, με πρόσθετες προβλέψεις, για την ανοικτή γραμμή πίστωσης που θα διατηρεί στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, αφήνεται να εννοηθεί ότι θα ήταν καλοδεχούμενα δάνεια προς εγχώριες και κυρίως ξένες επιχειρήσεις με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, ή ακόμη καλύτερα μετρητά ή συμμετοχές σε θυγατρικές, που θα συνοδεύονται με option μελλοντικής πώλησης.

«Η ποιότητα των εγγυήσεων θα αποτελέσει το καθοριστικό στοιχείο στις αποφάσεις του Δ.Σ. της Credit Agricole», σημειώνουν με νόημα στελέχη του ομίλου.

Αυτήν την άποψη δεν τη συμμερίζονται εξ ολοκλήρου στελέχη ενδιαφερόμενων τραπεζών, τα οποία αμφισβητούν αν τελικά οι εγγυήσεις θα παίξουν τόσο καθοριστικό ρόλο στην επιλογή όσο διατείνονται οι κύκλοι της C.A.

Οι ίδιοι συμπληρώνουν ότι δεν είναι εύκολο για τις τρεις ενδιαφερόμενες τράπεζες να επιδοθούν σε αγώνα δρόμου για την προσφορά των καλύτερων εγγυήσεων, σημειώνοντας ότι ρόλο στη διαδικασία έχουν και οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας όπως και άλλων χωρών στις οποίες οι ελληνικοί όμιλοι έχουν δραστηριότητες.

Σε κάθε περίπτωση, τα επιτελεία των τριών τραπεζών διεξήγαγαν και διεξάγουν πυρετώδεις επαφές τόσο με τις διοικήσεις θυγατρικών των ομίλων τους, όσο και με τις κατά τόπους ρυθμιστικές αρχές, προκειμένου να βρουν το «άριστο» μίγμα των στοιχείων ενεργητικού που θα προσφερθούν ως ενέχυρο στην Credit Agricole.

Στόχος τους είναι τα assets, τα οποία θα προσφερθούν, να δελεάζουν τη Credit Agricole, χωρίς όμως να εξασθενούν αισθητά τη δυνατότητα άντλησης ρευστότητας για τις ίδιες. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα περίπλοκη άσκηση στην οποία καθοριστικό ρόλο θα παίξει η ικανότητα της κάθε τράπεζας να υποκαταστήσει τη ρευστότητα που θα χάσει η ίδια, για να εξασφαλιστεί η αναγκαία ρευστότητα της Εμπορικής.

Την Παρασκευή συνεδρίασαν τα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής, της Alpha Bank και της Eurobank, για να εξετάσουν, με βάση πληροφορίες, τις συμπληρωματικές προσφορές που θα υποβάλουν στην Credit Argicole.

Προς το παρόν, η Eurobank δείχνει να έχει πάρει περισσότερο ζεστά από την Εθνική και την Alpha το θέμα. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η Eurobank προτίθεται να προσφέρει ένα σύνθετο σχήμα εγγυήσεων, που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως δέλεαρ για την Credit Agricole.

Όπως έχει γράψει το Euro2day, οι αρχικές προσφορές της Eurobank και της Alpha Bank βρέθηκαν ένα βήμα μπροστά από την αντίστοιχη της Εθνικής (καθώς αμφότερες αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο των δραστηριοτήτων της Εμπορικής, ενώ της Εθνικής εξαιρεί την Εμπορική Κύπρου) κι η προσφορά της Eurobank φέρεται «τεχνικά και λειτουργικά προτιμητέα» από κύκλους του γαλλικού ομίλου. Οι οποίοι όμως σημειώνουν τον ρόλο που θα παίξει το θέμα των εγγυήσεων στην τελική επικράτηση.


*To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v