Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Η αποκρατικοποίηση και οι πιθανοί υποψήφιοι

Νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, και πριν εκδοθούν οι αποφάσεις της Ε.Ε. επί των προσφυγών διεθνών ανταγωνιστών του, βγάζει το ΤΑΙΠΕΔ στον αέρα τον διαγωνισμό για την πώληση του 29% του ΟΠΑΠ.

ΟΠΑΠ: Η αποκρατικοποίηση και οι πιθανοί υποψήφιοι
Νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, και πριν εκδοθούν οι αποφάσεις της Ε.Ε. επί των προσφυγών διεθνών ανταγωνιστών του, βγάζει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στον αέρα τον διαγωνισμό για την πώληση του 29% του ΟΠΑΠ.

Στην αγορά γνώριζαν πως η διαδικασία θα ξεκινήσει περί τα μέσα Οκτωβρίου, αλλά τελικά το θέμα θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ την Τετάρτη.

Ο ΟΠΑΠ κι οι εταρείες ενέργειας (ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ κ.λπ.) θεωρούνται τα «φιλέτα» του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αναμένεται διαγκωνισμός ελληνικών και διεθνών ομίλων.

Όπως δήλωσε προ ημερών στο πρακτορείο Bloomberg ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Κ. Λουρόπουλος, ο ΟΠΑΠ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λοταρία του κόσμου και η πιο κερδοφόρα εισηγμένη επιχείρηση του κλάδου πανευρωπαϊκά.

Στα θετικά προσμετρώνται και η συμμετοχή στον διαγωνισμό για τα Κρατικά Λαχεία και το Ξυστό, καθώς και η επέκταση στο Internet και στις παιγνιομηχανές (VLTs).

Τα... μαρκαρίσματα άρχισαν από χθες με αφορμή τον νομικό σύμβουλο που είχε επιλέξει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα είναι οι προδιαγραφές του διαγωνισμού για τους υποψήφιους αγοραστές. Στελέχη διεθνών λοταριών και άνθρωποι που έχουν πρόσβαση σε κύκλους που αποφασίζουν για την τύχη του ΟΠΑΠ θεωρούν πως πρέπει να αποκλειστούν τα επενδυτικά funds και πως ο αγοραστής πρέπει να είναι operator (να λειτουργεί δηλαδή λοταρία).

«Αν είναι operator θα έχει λόγους να ενισχύει οργανικά τον ΟΠΑΠ, ενώ αν είναι fund μπορεί να κερδοσκοπήσει και να τον αποδομήσει», είναι το κεντρικό σημείο της επιχειρηματολογίας τους.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η σύνταξη των προδιαγραφών αναμένεται να φουντώσει η ονοματολογία: Στους υποψηφίους φέρεται να συγκαταλέγονται η ιταλική Lottomatica, η βρετανική Camelot, καθώς και Γάλλοι, Αυστριακοί κ.ά., ενώ πλήθος σεναρίων κυκλοφορεί ήδη για τους εγχώριους συνεταίρους των συγκεκριμένων διεθνών ομίλων.

Προχωρά το θέμα των κρατικών λαχείων

Στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να εγκριθούν και τα τελικά κείμενα των συμβάσεων που πρόκειται να υπογράψει ο όμιλος που θα επικρατήσει στον διαγωνισμό για τα Κρατικά Λαχεία και το Ξυστό.

Οι υποψήφιοι που συνεχίζουν στο επόμενο στάδιο και καλούνται να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές είναι η αυστριακή Osterreichische Lotterien Gesellschaft, η κοινοπραξία της ιταλικής Sisal S.p.A. με τον όμιλο Κοπελούζου (Damco Energy και Damlot) και η κοινοπραξία του ΟΠΑΠ με Lottomatica (Ιταλία), Intralot και Scientific Games (ΗΠΑ).

Οι προκριθέντες υποψήφιοι θα λάβουν την Πρόσκληση Κατάθεσης Δεσμευτικών Προσφορών για τη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας και οδηγίες για την υποβολή της προσφοράς τους μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο διαγωνισμός για Κασσιόπη

Στο προσεχές Δ.Σ. θα εγκριθούν τα αντίστοιχα κείμενα ώστε να ξεκινήσει και η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του ακινήτου έκτασης 500 στρεμμάτων στην περιοχή της Κασιόπης στην Κέρκυρα. 

Σε αυτόν τον διαγωνισμό εκδηλώθηκε ενδιαφέρον μόνο από μία εταιρεία, και συγκεκριμένα από τον αμερικανικό όμιλο NCH, ο οποίος κατέθεσε προσφορά μέσω των funds NCH New Europe Property Fund II LP και NCH Balkan Fund L.P.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v