Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JUMBO: Δεν... έχασε το χρόνο της στην κρίση!

«Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης δεν πήγαν χαμένα για την JUMBO», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Απόστολος Βακάκης κατά τη χθεσινή παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

JUMBO: Δεν... έχασε το χρόνο της στην κρίση!
«Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης δεν πήγαν χαμένα για την JUMBO», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Απόστολος Βακάκης κατά τη χθεσινή παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, συμπληρώνοντας:

"Εμείς δουλεύουμε όλο αυτό το διάστημα γνωρίζοντας πως βρισκόμαστε σε έναν έντονα πτωτικό κύκλο της αγοράς, αλλά όχι σε κλίμα καταστροφολογίας. Στόχος της δουλειάς μας είναι μετά τη σταθεροποίηση της οικονομίας, όποτε αυτή και αν έρθει, εμείς να βγούμε ισχυρότεροι σε σχέση με την περίοδο πριν από την έναρξη της κρίσης".

"Η σταθεροποίηση της οικονομίας δεν βλέπω να έρχεται ούτε το 2012, ούτε το 2013. Το guidance άλλωστε που δώσαμε για την τρέχουσα χρήση (λήγει στις 30/6/2013) είναι βασισμένο σε πτώση της αγοράς κατά 8%-9%. Όλη η αγορά κατεβαίνει σταδιακά σε επίπεδα που είναι συμβατά με τις δυνατότητες της οικονομίας. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει αργά και βασανιστικά, αλλά είναι αναπόφευκτο.

Η κρίση παρατείνεται και από τη στάση των τραπεζών, με αποτέλεσμα να διατηρούνται ζωντανές και οι επιτυχημένες και οι αποτυχημένες επιχειρήσεις και έτσι οι αδύναμοι να παρασύρουν σταδιακά προς τα κάτω και τους ισχυρούς.

Είμαι βέβαιος πως η χώρα θα καταφέρει να ισοσκελίσει τα δημόσια έσοδα με τις κρατικές δαπάνες, έστω και αν αυτό γίνει με έναν… ελληνικό τρόπο. Ανησυχώ ωστόσο για το κατά πόσον θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις".

Μέσα σε αυτήν τη συγκυρία, η JUMBO θα συνεχίσει το επενδυτικό της πρόγραμμα, δημιουργώντας έξι νέα καταστήματα (πέντε στην Ελλάδα και ένα στη Βουλγαρία) στην τρέχουσα χρήση, περιορίζοντας όμως το ύψος των επενδύσεων γύρω στα 35-40 εκατ. ευρώ.

"Θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε ότι το 2014 έρχεται η περίοδος όπου θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουμε το δανεισμό μας και θα πρέπει να προνοήσουμε έτσι ώστε οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες να γίνουν επί ίσοις όροις", αναφέρθηκε χαρακτηριστικά (ο εισηγμένος όμιλος στις 30/6/2012 διέθετε θετικό καθαρό ταμείο).

Η μεγαλύτερη προσοχή πάντως στις ταμειακές ροές δεν θα γίνει σε βάρος των μετόχων, αλλά με κάποια μείωση των επενδύσεων (περίπου το 1/3 των νέων καταστημάτων θα χτιστεί σε ιδιόκτητους χώρους, έναντι προηγούμενης αναλογίας 2/3).

Σύμφωνα με τον κ. Βακάκη, η εταιρεία προτίθεται να συνεχίσει κατά τη διάρκεια της κρίσης να ανταμείβει με κάποια μορφή τους μετόχους (μέρισμα, ή επιστροφή κεφαλαίου, ή αγορά ιδίων μετοχών), ενώ παράλληλα θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανεβάσει την αξία της περιουσίας των μετόχων μακροπρόθεσμα.

Η φετινή πορεία

Για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης, η Jumbo έχει προβλέψει αύξηση πωλήσεων μεταξύ του 0% και του 2% και καθαρά κέρδη γύρω στα 70 εκατ. ευρώ. Η πρόβλεψη για μειωμένη κερδοφορία προϋποθέτει υποχώρηση του μικτού περιθωρίου κέρδους κατά 400 μονάδες βάσης εξαιτίας: α) της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου, β) της αύξησης των ναύλων, γ) των πληθωριστικών πιέσεων που ασκούνται στις χώρες από τις οποίες προμηθεύεται τα προϊόντα της.

Κατά το πρώτο τρίμηνο της χρήσης πάντως (ασθενές λόγω αρνητικής εποχικότητας), η πορεία είναι καλύτερη των αρχικών προβλέψεων, με το στόχο των πωλήσεων να πιάνεται ή και να ξεπερνιέται και με τη μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους να είναι σχετικά χαμηλότερη των προβλέψεων.

Η επέκταση στο εξωτερικό

Στη Βουλγαρία, στο τέλος του 2012 θα ξεκινήσει να λειτουργεί το όγδοο κατάστημα της εισηγμένης και σύμφωνα με τον κ. Βακάκη «επιδιώξαμε στη συγκεκριμένη χώρα να αποκτήσουμε δίκτυο σε πολλές πόλεις χωρίς να γίνουμε αντιληπτοί. Στη Ρουμανία αντίθετα (το 2014 αναμένεται να λειτουργήσει το πρώτο κατάστημα) θα αναπτυχθούμε πολύ διαφορετικά. Εκεί υπάρχει διαθέσιμος χώρος που δεν υπήρχε στη Βουλγαρία. Θα κινηθούμε πιο επιλεκτικά και πιο γρήγορα, με στόχο τα οκτώ καταστήματα, με ρυθμό 2-3 νέων καταστημάτων ετησίως».

Σύμφωνα τέλος με τον πρόεδρο της Jumbo, άλλες ενδιαφέρουσες αγορές για το μέλλον είναι αυτές της Τουρκίας και των χωρών της Βόρειας Αφρικής, ωστόσο αυτές θέλουν πολύ καλή προετοιμασία και απαραίτητα την ύπαρξη τοπικού συνεταίρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v