Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Απογειώνει τις ταχύτητες στο Internet

Με ταχύτητες που θα φτάνουν έως τα 50 Mbps θα μπορούν να σερφάρουν σύντομα οι καταναλωτές που βρίσκονται σε περιοχές όπου υπάρχει εγκατεστημένο δίκτυο VDSL. Ποιες είναι, πόσο κοστίζει.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Απογειώνει τις ταχύτητες στο Internet
Με ταχύτητες που θα φτάνουν έως τα 50 Mbps, θα είναι δηλαδή διπλάσιες από τις σημερινές, θα μπορούν να σερφάρουν σύντομα οι καταναλωτές που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες υπάρχει εγκατεστημένο δίκτυο VDSL.

H Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ενέκρινε την ταυτόχρονη διάθεση στην αγορά χονδρικής και λιανικής των υπηρεσιών VDSL που θα προσφέρει στους καταναλωτές γρήγορο Internet.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιτροπή ενέκρινε τις τιμές λιανικής που πρότεινε ο ΟΤΕ και ξεκινούν από 19,90 ευρώ και φτάνουν ως τα 29,90 ευρώ τον μήνα για την παροχή στους καταναλωτές Internet μέχρι και 50 Mbps μέσω VDSL, χωρίς όμως στο κόστος να περιλαμβάνεται το πάγιο της γραμμής.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές χονδρικής, οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι χαμηλότερες σε σχέση με αυτές που είχε προτείνει ο ΟΤΕ.

Σύμφωνα με την πρόταση του ΟΤΕ προς την ΕΕΤΤ, οι τιμές λιανικής, που αφορούν VDSL τόσο από αστικά κέντρα όσο και από υπαίθριους κατανεμητές διαμορφώνονται ως εξής:

- Για Ταχύτητα Πρόσβασης έως 30 Mbps 19,90 ευρώ τον μήνα.
- Για Ταχύτητα Πρόσβασης έως 50 Mbps 29,90 ευρώ τον μήνα.

Επίσημα, πάντως, η έγκριση της ΕΕΤΤ υπολογίζεται να δοθεί την επόμενη εβδομάδα, οπότε και αναμένεται να ανακοινωθεί η ταυτόχρονη διάθεση των υπηρεσιών VDSL από τον ΟΤΕ και τους εναλλακτικούς παρόχους.

Η προσέγγιση που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα μεταξύ του ΟΤΕ και των εναλλακτικών παρόχων ήταν, όπως όλα δείχνουν, κρίσιμο σημείο προκειμένου να προχωρήσει η έγκριση των τιμολογίων, που αναμενόταν εδώ και πολύ καιρό.

Σε ετοιμότητα από τον Φεβρουάριο του 2011

Ο ΟΤΕ ήδη από τον Φεβρουάριο του 2011 δηλώνει έτοιμος να διαθέσει στους πελάτες του τις νέες υψηλές ταχύτητες, ενώ το ίδιο διάστημα ανακοίνωσε και τις τιμές χονδρικής για τους εναλλακτικούς παρόχους.

Ωστόσο, η ΕΕΤΤ με απόφασή της επέβαλε στον ΟΤΕ προσωρινά μέτρα, με τα οποία τον υποχρεώνει να μη διαθέσει τις νέες ταχύτητες στους καταναλωτές για τουλάχιστον 6 μήνες.

Νωρίτερα, τον Αύγουστο του 2011, η ΕΕΤΤ αποφάσισε ότι η διάθεση υπηρεσιών VDSL από τον ΟΤΕ θα πρέπει να γίνει έξι μήνες μετά την έγκριση των τιμών χονδρικής.

Στο τέλος του προηγούμενου χρόνου εγκρίθηκαν οι τιμές χονδρικής, ωστόσο στο τέλος Ιουνίου η ΕΕΤΤ δεν ενέκρινε τα τιμολόγια λιανικής τα οποία είχε ήδη υποβάλει κάποιους μήνες νωρίτερα ο ΟΤΕ. Στο διάστημα αυτό ο ΟΤΕ και η ΕΕΤΤ αναλώνονται σε ανταλλαγή επιστολών για επιπλέον στοιχεία σε σχέση με τα τιμολόγια, ενώ την ίδια στιγμή η CYTA ξεκινά τη διάθεση υπηρεσιών VDSL.

Ο ΟΤΕ είναι έτοιμος να προσφέρει γρήγορο Internet, με ταχύτητες που θα φτάνουν έως 50 Mbps άμεσα διαθέσιμες σε 165 περιοχές σε όλη την Ελλάδα όπου έχει εγκατασταθεί τεχνολογία VDSL από το αστικό κέντρο.

Πρόκειται για περιοχές σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Σέρρες, Καλκάνη Σερρών, Ξάνθη, Αμπελοκήπους (Ζωγράφου), Βούλα, Καλαμάκι, Βουλιαγμένη, Τερψιθέα, Γλυφάδα, ΒΙ.ΠΕ. Ασπροπύργου και Σέρρες (Νέο Σούλι) που έχουν ήδη εγκατεστημένη τεχνολογία VDSL σε υπαίθριους κατανεμητές (KV).

Μεγάλη καθυστέρηση

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η χώρα μας έχει μείνει πίσω, σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε., και σε ό,τι αφορά το πολύ γρήγορο Internet.

Η Στρατηγική 2020 για την Ευρώπη, πέρα από τον στόχο να έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι πρόσβαση στο broadband έως το 2013, θέτει επίσης ως επιπλέον στόχους έως το 2020 όλοι οι Ευρωπαίοι να έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν υψηλές ταχύτητες άνω των 30 Mbps και τουλάχιστον τα μισά νοικοκυριά στην Ευρώπη να έχουν σύνδεση στο Internet με ταχύτητες που θα ξεπερνούν τα 100 Mbps.

Οι στόχοι αυτοί στην περίπτωση της Ελλάδας θεωρείται απίθανο να πιαστούν καθώς το έργο δημιουργίας δικτύου FTTH (οπτική ίνα) παραμένει ακόμη σχέδιο επί χάρτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v