Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΜΠ:Λύση στο funding gap - «Κλειδί» οι εγγυήσεις

Τι προβλέπει ο συμβιβασμός μεταξύ Credit Agricole και αρχών. Η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από τους Γάλλους, οι εγγυήσεις και το χρονοδιάγραμμα. Συμπληρωματικές προσφορές ζήτησε η CA.

ΕΜΠ:Λύση στο funding gap - «Κλειδί» οι εγγυήσεις
Σε συμβιβαστική λύση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού (funding gap) της Εμπορικής κατέληξαν οι ρυθμιστικές αρχές και η Credit Agricole, με αποτέλεσμα να επανακινείται η διαδικασία πώλησης της εν Ελλάδι θυγατρικής του γαλλικού ομίλου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Euro2day, από τραπεζικές πηγές, η συμφωνία προβλέπει ότι η Credit Agricole θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που θα έχει η Εμπορική Τράπεζα, κατά την ημερομηνία συγχώνευσής της με την πλειοδότρια τράπεζα. Ως αντάλλαγμα οι Γάλλοι θα λάβουν εγγυήσεις για την παρεχόμενη ρευστότητα.

Πρακτικά, η Credit Agricole αποδέχθηκε να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το άνοιγμα της Εμπορικής, το οποίο, μετά την εισφορά 2,5 δισ. ευρώ έναντι μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου, έχει περιοριστεί σε κάτι λιγότερο από 2 δισ. ευρώ, και να λάβει ως ενέχυρο για το παραπάνω ποσό δάνεια ή έσοδα του ομίλου που θα πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό πώλησης.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, η Credit Agricole αναμένεται να ζητήσει -αν δεν το έχει πράξει ήδη- από τις τρεις ενδιαφερόμενες τράπεζες (ΕΤΕ, Alpha Bank, Eurobank) να υποβάλουν συμπληρωματικές προσφορές που θα περιλαμβάνουν και τις εγγυήσεις που προτίθεται να παράσχουν στον γαλλικό όμιλο ως αντάλλαγμα για τη διατήρηση γραμμών χορήγησης ρευστότητας στην Εμπορική.

Είναι πιθανόν οι Γάλλοι να ζητήσουν από τους τρεις μνηστήρες και χρονοδιάγραμματα αποδέσμευσής τους από την υποχρέωση κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού της Εμπορικής.

Η διαδικασία υποβολής συμπληρωματικών προσφορών για τις εγγυήσεις που ζητούν οι Γάλλοι εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 1-2 εβδομάδες και εν συνεχεία το διοικητικό συμβούλιο της Credit Agricole θα είναι σε θέση να λάβει την απόφαση για την πώληση της Εμπορικής.

Προς το παρόν, η διοίκηση της γαλλικής τράπεζας κρατά κλειστά τα χαρτιά της και δεν φέρεται, σύμφωνα με κύκλους του ομίλου, να έχει δηλώσει την προτίμησή της για κάποια εκ των τριών προσφορών που έχει στα χέρια της από τις 7 Αυγούστου. Δύο από τις τρεις προσφορές, με βάση τις ίδιες πηγές, έχουν ξεχωρίσει, αλλά καμία από αυτές δεν είναι συνολικά τόσο ελκυστική ώστε να κατοχυρώσει προβάδισμα.

Άλλωστε, πολλά θα κριθούν από τις εγγυήσεις που θα παράσχουν οι τρεις ενδιαφερόμενοι - και το χρονοδιάγραμμα εξάλειψης της χορηγούμενης από την Credit Agricole ρευστότητας. «Προτεραιότητα των Γάλλων ήταν και παραμένει η διακοπή της έκθεσης στην Ελλάδα. Να σταματήσουν, δηλαδή, να ενοποιούν την Εμπορική και να καλύπτουν το χρηματοδοτικό της άνοιγμα», σημειώνουν με νόημα στελέχη του ομίλου, αποτυπώνοντας ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι μάλλον το κλειδί για την πορεία των εξελίξεων και την ανάδειξη του νικητή της διαδικασίας.

Κρυφό ατού τα ναυτιλιακά δάνεια

Κρυφό ατού στην υπόθεση των εγγυήσεων που ζητούν οι Γάλλοι θα είναι τα ναυτιλιακά δάνεια της Εμπορικής. Όπως έγραψε το Euro2day, η Credit Agricole παρείχε στις ενδιαφερόμενες τράπεζες τη διακριτική ευχέρεια να συμπεριλάβουν ή όχι στις προσφορές τους μέρος του ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου της Εμπορικής. Και αυτό διότι έχει ήδη λάβει την απόφαση να αποσχίσει τα ναυτιλιακά δάνεια αξίας 900 εκατ. ευρώ από την Εμπορική και να τα εισφέρει σε εταιρεία ειδικού σκοπού στο Λουξεμβούργο.

Και οι τρεις τράπεζες συμπεριέλαβαν στις προσφορές τους τα παραπάνω δάνεια, τα οποία θα μπορούσαν να δοθούν ως ενέχυρο από τον αγοραστή στην Credit Agricole για κάλυψη μέρους της χορηγούμενης από τους Γάλλους ρευστότητας.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v