Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Στα 199,8 εκατ. τα προσαρμοσμένα κέρδη

Στα 199,8 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ στο α΄ εξάμηνο καταγράφοντας άνοδο 49,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Στα 199,8 εκατ. τα προσαρμοσμένα κέρδη
Ανθεκτικότητα, παρά το πολύ δύσκολο περιβάλλον, καταγράφουν τα οικονομικά μεγέθη του ΟΤΕ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Ο αυστηρός έλεγχος του κόστους είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας κατά 5%, παρά τη μείωση των εσόδων, την ίδια ώρα τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 68%, ενώ το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA διαμορφώθηκε στο 35%.

Τα λειτουργικά έξοδα του ομίλου μειώθηκαν κατά 10,3%, που αντιστοιχεί σε μείωση 117 εκατ. ευρώ, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός ότι σημειώθηκε περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού, ο οποίος το τελευταίο 12μηνο έχει μειωθεί κατά 1 δισ. ευρώ

Ο κύκλος εργασιών στο β΄ τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 1.189 εκατ ευρώ. Άξιο λόγου είναι το γεγονός ότι μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον από πλευράς τόσο ρύθμισης όσο και ανταγωνισμού η μείωση των εσόδων στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας παρέμεινε περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτήν των προηγούμενων τριμήνων.

Αυτό από τον όμιλο θεωρείται αποτέλεσμα:

-Των νέων προσφορών στα προγράμματα double play που διέθεσε ο ΟΤΕ τον Μάιο και οι οποίες βρήκαν θετική ανταπόκριση στην αγορά.

-Της συνεχούς έμφασης που δίνεται στη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη (ποιοτικές υπηρεσίες, αναδιοργάνωση call centers, αναβάθμιση δικτύου πωλήσεων, καλύτερη εξυπηρέτηση).

Την ίδια ώρα φαίνεται ότι αποδίδουν καρπούς οι προσπάθειες περικοπής κόστους.

Ειδικότερα τα συνολικά λειτουργικά έξοδα σε επίπεδο ομίλου ανήλθαν σε €781,3 εκατ. το β΄ τρίμηνο του 2012, σε σχέση με €851,6 εκατ. το β΄ τρίμηνο του 2011, μειωμένα κατά 8,3%. Η συγκράτηση του κόστους είναι εμφανής σε όλες τις μονάδες του ομίλου, με χαρακτηριστικές τις επιδόσεις στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, όπου η μείωση των λειτουργικών εξόδων διαμορφώθηκε στο αξιοσημείωτο 11,4%. Επίσης ενδεικτικό είναι ότι στη σταθερή τηλεφωνία Ρουμανίας τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 9%.

Ικανοποίηση και από την Deutsche Telekom

Την ικανοποίησή της για τις επιδόσεις του ΟΤΕ εξέφρασε και η Deutsche Telekom δια στόματος των Rene Obermann και Timotheus Hottges κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού Ομίλου για το δεύτερο τρίμηνο του 2012, σήμερα το πρωί.

Χαρακτηριστικά ο CFO της Deutsche Telekom, T. Hottges, ανέφερε: «Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα και την άδικη Ρύθμιση στη σταθερή τηλεφωνία, οι συνάδελφοι στον ΟΤΕ συνεχίζουν να κάνουν εξαιρετικά δουλειά, κάτι ιδιαίτερα εμφανές όταν γίνεται σύγκριση με τον ανταγωνισμό…

Σε επίπεδο κόστους η Διοίκηση του ΟΤΕ συνεχίζει να φέρνει αποτελέσματα, πετυχαίνοντας ένα σταθερό EBITDA, με το περιθώριο αυξημένο κατά δυο μονάδες».

Ειδική αναφορά στην βελτίωση του περιθωρίου EBITDA έκανε ο και ο Rene Obermann ο οποίος δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στις επιδόσεις του ομίλου ΟΤΕ τόσο στην κινητή τηλεφωνία όσο και στις τηλεοπτικές υπηρεσίες.


ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΤΕ

Στα 199,8 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ στο α΄ εξάμηνο καταγράφοντας άνοδο 49,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας.

Από τα προσαρμοσμένα κέρδη εξαιρούνται κεφαλαιακά κέρδη €211,3 εκατ. από την πώληση της συμμετοχής του ΟΤΕ στην Telecom Serbia το α΄ εξάμηνο του 2012 και €40,9 και €8,3 εκατ. αντίστοιχα το α΄ εξάμηνο του 2011 και το β΄ τρίμηνο του 2011, λόγω της μετά φόρων επίδρασης των προγραμμάτων εθελούσιας αποχώρησης.

Τα καθαρά κέρδη του Οργανισμού διαμορφώθηκαν στο εξάμηνο στα 411,1 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 344,9%.

Στο β΄ τρίμηνο
τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 104,5 εκατ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 68%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ, σημείωσε τα εξής:

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τις ισχυρές επιδόσεις μας το β΄ τρίμηνο του έτους, έχοντας πετύχει προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία αυξημένη κατά 2,4%, καθαρά κέρδη υψηλότερα κατά 68% και περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού μας κατά €151 εκατ. Αντιμετωπίζοντας δύσκολες συνθήκες σε όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε, καταφέραμε να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας σε πολλές από τις αγορές μας και να συγκρατήσουμε τη μείωση των εσόδων μόλις στο 5%.

Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι οι συνεχείς και στοχευμένες προσπάθειες μείωσης κόστους των τελευταίων ετών αποδίδουν καρπούς και ενισχύουν την κερδοφορία του ομίλου. Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν περισσότερο από 10%, με σημαντικές μειώσεις σε κάθε έναν από τους τομείς που μπορούμε να επηρεάσουμε. Ειδικότερα, οι δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν κατά 13% σε επίπεδο ομίλου και 18% σε επίπεδο σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας. Επίσης, κατά το τρίμηνο επιτύχαμε περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού, καθώς συνεχίσαμε να παράγουμε σημαντικές θετικές ταμειακές ροές».

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Για το δεύτερο εξάμηνο του έτους δεν αναμένουμε κάποια σημαντική βελτίωση στο λειτουργικό περιβάλλον των αγορών όπου δραστηριοποιούμαστε. Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα και οι αναμενόμενες μειώσεις στα τέλη διασύνδεσης στις περισσότερες από τις αγορές μας θα επηρεάσουν τις χρηματοοικονομικές μας επιδόσεις. Παρ' όλα αυτά, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να προασπίζουμε τη θέση μας στην αγορά και να εστιάζουμε στην περαιτέρω μείωση του κόστους λειτουργίας μας και στην ενίσχυση των χρηματοοικονομικών μας».

Οικονομικά μεγέθη ομίλου

Το β΄ τρίμηνο του 2012 τα συνολικά έσοδα του ομίλου ΟΤΕ ελαττώθηκαν κατά μόλις 5,2%, παρουσιάζοντας περιορισμένη μείωση, δεδομένων των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και του κανονιστικού περιβάλλοντος σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούνται οι εταιρίες του.

Στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, η μείωση των εσόδων παρέμεινε περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτήν των προηγούμενων τριμήνων. Τον Μάιο του 2012 ο ΟΤΕ προώθησε νέες προσφορές στα προγράμματα double play, οι οποίες βρήκαν θετική ανταπόκριση στην αγορά. Η σταθερή τηλεφωνία στη Ρουμανία σημείωσε μείωση εσόδων 5,9%, καθώς η μείωση στα έσοδα από τις υπηρεσίες φωνής αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση της ζήτησης σε υπηρεσίες τηλεόρασης και ευρυζωνικότητας.

Στην κινητή τηλεφωνία, η Cosmote Ελλάδας σημείωσε περιορισμένη μείωση εσόδων από υπηρεσίες κατά 4,3%. Στις διεθνείς δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας, οι τάσεις στη Βουλγαρία και στην Αλβανία παρέμειναν περίπου αμετάβλητες, ενώ η Cosmote Ρουμανίας επηρεάστηκε αρνητικά από τις περικοπές των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα μία οριακή μείωση εσόδων, επίδοση σημαντικά καλύτερη πάντως από αυτήν της αγοράς.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, ανήλθαν σε €781,3 εκατ. το β΄ τρίμηνο του 2012, σε σχέση με €851,6 εκατ. το β΄ τρίμηνο του 2011. Αυτή η κατά 8,3% μείωση στα συνολικά λειτουργικά έξοδα οφείλεται άμεσα στα μέτρα μείωσης κόστους που πήρε ο ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, οι δαπάνες προσωπικού συνολικά μειώθηκαν κατά 13% σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2011.

Τα λειτουργικά έξοδα, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τα έσοδα σε όλες τις βασικές λειτουργικές μονάδες του ομίλου, με αξιοσημείωτη την κατά 11,4% μείωση στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας.

Αντανακλώντας τις συνεχείς προσπάθειες μείωσης του κόστους και παρά τη μείωση κατά €65,8 εκατ. στα συνολικά έσοδα, η ενοποιημένη προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA αυξήθηκε κατά €9,8 εκατ. στο τρίμηνο. Κατά συνέπεια, το περιθώριο προσαρμοσμένης κερδοφορίας EBITDA του ομίλου ανήλθε στο 35% σε σύγκριση με το 32,4% το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 68% το τρίμηνο, φτάνοντας τα €104,5 εκατ., σε σχέση με €62,2 εκατ. το β΄ τρίμηνο του 2011. Επιπλέον της υψηλότερης λειτουργικής κερδοφορίας ΕΒΙΤDΑ, η βελτίωση των ενοποιημένων καθαρών κερδών οφείλεται και στη μείωση κατά €17,3 εκατ. των χρηματοοικονομικών εξόδων, λόγω της μείωσης του δανεισμού καθώς και της κερδοφόρου επαναγοράς ομολόγων από την αγορά.

Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία το β΄ τρίμηνο του 2012 διαμορφώθηκαν σε €100,9 εκατ. (ή 8,5% των εσόδων), μειωμένες κατά 26% από το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (€136,4 εκατ. ή 10,9% των εσόδων, το β΄ τρίμηνο του 2011). Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, στη σταθερή τηλεφωνία Ρουμανίας και στις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας ανήλθαν σε €31,3 εκατ., €13,3 εκατ. και €55,1 εκατ. αντίστοιχα.

Στο τρίμηνο, οι καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές του ομίλου ανήλθαν σε €241,8 εκατ., σε σχέση με €322 εκατ. το β΄ τρίμηνο του 2011. Η μείωση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη ανάγκη για κεφάλαια κίνησης κατά τη διάρκεια της περιόδου, κυρίως λόγω των συνθηκών του περιβάλλοντος, αλλά και του χρονισμού κάποιων εποχικών πληρωμών. Οι καθαρές ταμειακές ροές ανήλθαν σε €140,9 εκατ. το β΄ τρίμηνο του 2012.

Λόγω των ισχυρών ταμειακών ροών, και παρά την κατανάλωση κεφαλαίου κίνησης, ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του ομίλου μειώθηκε σχεδόν κατά €1 δισ. ή περισσότερο από 22% τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα, φτάνοντας τα €3,2 δισ. Στις 30 Ιουνίου 2012 ο όμιλος ΟΤΕ κατείχε βραχυπρόθεσμα ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στα λοιπά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, συνολικού ύψους €347,9 εκατ., στα ίδια επίπεδα δηλαδή με το τέλος του 2011.

Κινητή τηλεφωνία, Ελλάδα

Στο τέλος του β΄ τριμήνου του 2012, η πελατειακή βάση της Cosmote διαμορφώθηκε σε 7,9 εκατομμύρια, αυξημένη κατά 1,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σε ένα οικονομικά δυσμενές περιβάλλον, που εξακολουθεί να επηρεάζει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, τα έσοδα από υπηρεσίες μειώθηκαν περίπου 4% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2011, κυρίως λόγω της πτώσης στα έσοδα από υπηρεσίες καρτοκινητής και στα τέλη διασύνδεσης. Συνολικά, τα έσοδα της εταιρείας μειώθηκαν κατά 6,6%, επηρεασμένα και από την πτώση στις πωλήσεις συσκευών κινητής τηλεφωνίας.

Η μείωση των εσόδων από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας το β΄ τρίμηνο του 2012, σε συνέχεια της κατά 1% αύξησης το α΄ τρίμηνο του έτους, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι το β΄ τρίμηνο του 2011 η αγορά ανέκαμψε μετά τον πόλεμο τιμών στην καρτοκινητή το προηγούμενο διάστημα. Η απόκλιση αυτή λόγω διαφορετικής βάσης σύγκρισης αναμένεται να ενταθεί το β΄ εξάμηνο του έτους και λόγω της επίδρασης που εκτιμάται ότι θα έχει στα έσοδα της εταιρίας η επιβεβλημένη από τη ρυθμιστική αρχή μείωση των τελών τερματισμού καθώς και οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.

Ο δείκτης μικτού AMOU το α΄ εξάμηνο του 2012 μειώθηκε κατά 5,5% στα 289,8 λεπτά. Την ίδια περίοδο, ο δείκτης μικτού ARPU ανήλθε σε 14,8 ευρώ, μειωμένος κατά 1,6% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2011, ως αποτέλεσμα της πτώσης του ARPU στην καρτοκινητή.

Γεγονότα τριμήνου

Ανακυκλούμενη πίστωση 900 εκατ. ευρώ (ομολογιακό δάνειο)

Τον Απρίλιο του 2012, ο OTE προχώρησε σε προπληρωμή συνολικού ποσού ύψους 300 εκατ. ευρώ, το οποίο παρέμεινε δεσμευμένο και διαθέσιμο για επαναχρησιμοποίηση. Την 1η Ιουνίου 2012, ο ΟΤΕ προχώρησε σε πλήρη ανάληψη του ποσού αυτού. Στις 30 Ιουνίου 2012 το υπόλοιπο του ομολογιακού δανείου ανέρχεται σε 896,8 εκατ. ευρώ. Καθώς το δάνειο λήγει εντός δώδεκα μηνών από την ημερομηνία της κατάστασης χρηματοοικονομικής θέσης, βρίσκεται στο βραχυπρόθεσμο μέρος μακροπρόθεσμων δανείων στον ισολογισμό του ομίλου ΟΤΕ.

Επαναγορά ομολόγων

Τον Ιούνιο του 2012 η OTE PLC. προχώρησε σε μερικές επαναγορές συνολικού ονομαστικού ύψους 46,9 εκατ. ευρώ κάτω από το ομόλογο λήξης Αυγούστου 2013, ταυτόχρονα με την καταβολή δεδουλευμένων τόκων. Το συνολικό κέρδος ανέρχεται σε 13,6 εκατ. ευρώ συνεπεία της προπληρωμής υπό το άρτιο.

Έκθεση Φορολογικής Συμμόρφωσης

Για τις ελληνικές εταιρίες του ομίλου, η Έκθεση Φορολογικής Συμμόρφωσης για την οικονομική χρήση 2011 έχει εκδοθεί χωρίς ουσιαστικές προσαρμογές όσον αφορά το έξοδο φόρου και την αντίστοιχη πρόβλεψη φόρου, όπως αυτά αντικατοπτρίζονται στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του 2011. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, η οικονομική χρήση 2011 θα πρέπει να θεωρείται οριστική για σκοπούς φορολογικού ελέγχου μετά από δεκαοκτώ μήνες από την υποβολή της Έκθεσης Φορολογικής Συμμόρφωσης προς το υπουργείο Οικονομικών.

Προοπτικές

Για το δεύτερο εξάμηνο του 2012 ο ΟΤΕ αναμένει περαιτέρω πιέσεις στα έσοδά του, καθώς στις δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες και στο ανταγωνιστικό περιβάλλον προστίθενται πλέον και οι περικοπές των τελών τερματισμού, που επιβάλλει η ρύθμιση στις περισσότερες από τις αγορές όπου λειτουργεί ο όμιλος.

Η συνεχής και απαρέγκλιτη εφαρμογή των προγραμμάτων συγκράτησης κόστους του ΟΤΕ αναμένεται να τον βοηθήσει να μετριάσει την επίδραση της μείωσης των εσόδων στην κερδοφορία του και στη χρηματοοικονομική του απόδοση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v