Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόοδος: Δικαστικά θα κινηθεί η Laxey (update 2)

Την προσφυγή της στη δικαιοσύνη προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημά της για παροχή πληροφόρησης εκ μέρους της διοίκησης της Πρόοδος ανακοίνωσε η Laxey Partners, απευθύνοντας ταυτόχρονα δημόσια πρόσκληση στους μετόχους μειοψηφίας της Πρόοδος, ώστε να συνδράμουν τις προσπάθειές της.

Πρόοδος: Δικαστικά θα κινηθεί η Laxey (update 2)
της Αντιόπης Σχοινά

Την ανάληψη δικαστικής δράσης για την υλοποίηση των αιτημάτων της περί παροχής πληροφόρησης εκ μέρους του Δ.Σ. της Πρόοδος, στην οποία μετέχει με ποσοστό 26%, ανακοίνωσε η Laxey Partners, μετά το πέρας της μετ’ αναβολής γ.σ., όπου δεν ”πέρασε” η πρότασή της για αλλαγή της σύνθεσης του Δ.Σ.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η Laxey, απευθύνεται πλέον με δημόσια πρόσκλησή της στους μετόχους μειοψηφίας της Πρόοδος ζητώντας τη συνδρομή τους.

Τι ακριβώς ζητά η Laxey;

”Η Laxey είχε ζητήσει την παροχή των πληροφοριών αυτών με γράμμα της στις 23 Σεπτεμβρίου 2004 και στη συνέχεια με Γ.Σ. που ζήτησε και έγινε στις 10 Δεκεμβρίου 2004, χωρίς να βρει ανταπόκριση”, εξηγεί η εταιρία.

Η πλευρά Laxey πρότεινε τη διεξαγωγή της γ.σ. στις 11 Ιανουαρίου προκειμένου να ”δώσει μία ακόμη ευκαιρία στο Δ.Σ. της Πρόοδος να συμμορφωθεί με τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και του Κώδικα Δεοντολογίας Θεσμικών Επενδυτών […] αλλά και πάλι το Δ.Σ. της Πρόοδος αρνήθηκε και την παροχή των σχετικών πληροφοριών και τη συμμετοχή εκπροσώπου της Laxey στο Δ.Σ. της Πρόοδος”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η πλευρά της ξένης επενδυτικής εταιρίας εγείρει θέμα ορθής εταιρικής διακυβέρνησης, αφού έχει ήδη κάνει λόγο για έλλειμμα πληροφόρησης αναφορικά με τις ιδιαίτερες σχέσεις της Πρόοδος με τον όμιλο Eurobank και θυγατρικές του εταιρίες.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί είχε πραγματοποιηθεί σε ήπιο κλίμα η γ.σ. της εταιρίας. Η απαρτία ξεπέρασε το 71% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ για μία ακόμη φορά δεν υπήρξε οτιδήποτε νεώτερο αναφορικά με την παροχή πληροφοριών που έχει ζητήσει η Laxey.

Σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε το 64,84% των παρευρεθέντων της γ.σ., η σύνθεση του Δ.Σ. δεν τροποποιείται και εκτιμάται ότι θα παραμείνει ίδια έως το 2006, οπότε λήγει η θητεία των παρόντων μελών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπόλοιπο 35,15% των παρεβρεθέντων ψήφισε υπέρ της ανάκλησης του Δ.Σ.

Κατά τη διάρκεια της γ.σ. εκπρόσωπος της Laxey κατέθεσε επιστολή (*), η οποία ζήτησε να κατατεθεί στα πρακτικά και να αναγνωστεί στους μετόχους. Το προεδρείο της γ.σ. απεδέχθη την καταχώρηση στα πρακτικά, όχι όμως και την ανάγνωση και συζήτησή της στη γ.σ., καθώς, όπως είπαν, δεν είχε προαναγγελθεί στα θέματα της συνέλευσης.

Στη συγκεκριμένη επιστολή, η οποία απευθύνεται στους μετόχους της εταιρίας, η Laxey επικαλείται για άλλη μία φορά την άρνηση του Δ.Σ. να παράσχει τα ζητηθέντα στοιχεία για τις συναλλαγές της εταιρίας σε μετοχές Ε.Ε.Χ. και τις τοποθετήσεις σε μερίδια Α/Κ.

”Ήδη στην αναβληθείσα γ.σ. της 10ης/12/2004 κατέπεσαν τα προσχήματα, αφού οι εκπρόσωποι της εταιρίας σας αρνήθηκαν και πάλι να παράσχουν στοιχεία για τις επενδύσεις της εταιρίας, χωρίς πλέον να δύνανται να δικαιολογήσουν πειστικά τη στάση τους αυτή” αναφέρει η Laxey.

Σε άλλο σημείο της επιστολής, η Laxey σημειώνει ”ότι από τα δημοσιευμένα στοιχεία και μόνο προκύπτει ότι η εταιρία σας έχει σε κάθε περίπτωση προβεί σε επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία διαχειρίζεται η EFG ΑΕΔΑΚ, καθώς και σε μετοχές άλλων εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου, όπως της ΔΙΑΣ ΑΕΕΧ, προς τις οποίες παρέχει επενδυτικές συμβουλές ο σύμβουλος επενδύσεων της εταιρίας σας, η EFG Telesis Finance ΑΕΠΕΥ του ομίλου Eurobank”.

Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες, η ξένη εταιρία τονίζει πως ”οι επενδύσεις αυτές οδηγούν στην είσπραξη πολλαπλών προμηθειών από τους συμβούλους και διαχειριστές για τα ίδια ουσιαστικά κεφάλαια που περιφέρονται στον ίδιο τον όμιλο και θέτουν σε αμφιβολία τα κριτήρια με τα οποία ασκείται η διαχείριση της εταιρίας, αλλά και η διοίκησή της, αφού το Δ.Σ. τη δεν δίστασε να πει ψέματα εγγράφως και δημοσίως στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε την 16η/12/2004 ότι δήθεν η εταιρία δεν επενδύσει σε αμοιβαία κεφάλαια της EFG Eurobank Ergasias”.

Αφού παραθέτει τα όσα έχουν ήδη ειπωθεί κατά την προηγούμενη γ.σ., η Laxey δηλώνει: ”θα ξεκινήσουμε τη δικαστική επιδίωξη της ικανοποίησης του αιτήματός μας, ζητώντας την παροχή πληροφοριών, σύμφωνα με τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920, της αρχής Εταιρικής Διακυβέρνησης και του Κώδικα Δεοντολογίας των θεσμικών επενδυτών, καθώς και την επίδειξη κάθε εγγράφου σχετικού με τις ως άνω συναλλαγές και επενδύσεις”.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Πρόοδος τονίζει ότι ”η διοίκηση της εταιρίας τιμώντας την εμπιστοσύνη των μετόχων της, δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει με συνέπεια την προσπάθειά της για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία της στα πλαίσια πάντα των νομοθετικών διατάξεων, του Κώδικα Δεοντολογίας των Θεσμικών Επενδυτών και της σωστής Εταιρικής Διακυβέρνησης”.

Σχετικό δελτίο τύπου της εταιρίας κάνει λόγο για την αύξηση της εσωτερικής αξίας της μετοχής κατά 19,77% μέσα στο 2004, ενώ επισημαίνει πως η απόδοση αυτή ”κατατάσσει την Πρόοδο στην πρώτη θέση μεταξύ των 20 εταιριών του κλάδου”. Ακόμη, τονίζεται ότι επίσης στο 2004, η τιμή της μετοχής αυξήθηκε κατά 34,23%, καθώς και το ότι το λειτουργικό κόστος της Εταιρείας διατηρείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Καθώς οι εξελίξεις δεν σταματούν, όλο και περισσότερες φωνές της ελληνικής αγοράς ζητούν αποσαφήνιση των όσων διαδραματίζονται στην Πρόοδος, αλλά και στην Εξέλιξη (βλ. σχετικό θέμα), όπως και πιστοποίηση της δεοντολογίας των κινήσεων των διοικήσεων.

Το θέμα απασχόλησε μάλιστα και τους Financial Times, οι οποίοι την περασμένη Παρασκευή δημοσίευσαν σχετικό άρθρο, στο οποίο επεσήμαιναν τα ερωτηματικά γύρω από τη συμπεριφορά του Δ.Σ. της Πρόοδος και έκαναν ευθέως λόγο για ”ελλιπή ποιότητα εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα”.

* Ολόκληρη η επιστολή της Laxey προς τους μετόχους της Πρόοδος, αλλά και η ανακοίνωση μέσω της οποίας αναγγέλλεται η ανάληψη δικαστικής δράσης δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v