Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι θα γίνει με εργαζόμενους ΑΤΕ και δάνεια

Με ρευστότητα 6,67 δισ. ευρώ «προίκισε» το υγιές χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ, που μεταβιβάστηκε στην Πειραιώς το ΤΧΣ. Συνέργειες 155 εκατ. στην τριετία και ισόποσες συνέργειες ετησίως αμέσως μετά αναμένει η Πειραιώς.

Τι θα γίνει με εργαζόμενους ΑΤΕ και δάνεια
Με ρευστότητα 6,67 δισ. ευρώ «προίκισε» το υγιές χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ που μεταβιβάστηκε στην Πειραιώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, χρηματοδοτώντας το ισόποσο χρηματοδοτικό κενό μεταξύ μεταβιβασθέντων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού.

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Μέτρων Εξυγίανσης της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, τα στοιχεία του ενεργητικού της ΑΤΕ που μεταβιβάζονται στην Πειραιώς αποτιμήθηκαν προσωρινά σε 14,72 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα, τα στοιχεία παθητικού που μεταβιβάζονται αποτιμήθηκαν προσωρινά σε 21,39 δισ. ευρώ. Επομένως, προκύπτει διαφορά 6,67 δισ. ευρώ, την οποία κανονικά θα έπρεπε να καλύψει το ΤΕΚΕ. Με δεδομένη την αδυναμία του ΤΕΚΕ, το παραπάνω ποσό καταβάλλεται στην Πειραιώς από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων πρέπει να αποτιμηθεί προσωρινώς από την Τράπεζα της Ελλάδος με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, η δε οριστική αποτίμηση πρόκειται να γίνει μετά την υποβολή σχετικής έκθεσης αποτίμησης.

Το υγιές χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ, ή αλλιώς η «καλή» ΑΤΕ, πουλήθηκε στην Πειραιώς έναντι τιμήματος 95 εκατ. ευρώ, ποσό που θα καταβληθεί στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ.

Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους της ΑΤΕ

Όλοι οι εργαζόμενοι και τα καταστήματα της ΑΤΕ μεταβιβάζονται στην Πειραιώς. Πριν όμως θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ και θα λάβουν αποζημίωση για τα χρόνια της δουλειάς τους. Για τον σκοπό αυτόν θα χρησιμοποιηθούν τα 95 εκατ. ευρώ του τιμήματος που κατέβαλε η Πειραιώς στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ. Εν συνεχεία, θα υπογράψουν νέες συμβάσεις εργασίας με την Πειραιώς.

Με δεδομένο ότι περίπου 1.800 υπάλληλοι της ΑΤΕ από τους 5.500 της εν Ελλάδι δραστηριότητας πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν έως το 2014, είναι πιθανόν μέρος τους να λάβει την αποζημίωση από το υπό εκκαθάριση πιστωτικό ίδρυμα και να μην υπογράψει οικειοθελώς σύμβαση με την Πειραιώς. Για τους υπόλοιπους ενδέχεται να υπάρξει πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης.

Ποια δάνεια δεν μεταβιβάζονται

Στην Πειραιώς μεταβιβάζονται όλες οι καταθέσεις που υπήρχαν στην ΑΤΕ και οι οποίες στις 31.12.2011 εκτιμάται ότι ανέρχονταν σε 15,74 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα υπολογίζονται στα 14,8 δισ. ευρώ.

Από το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων της ΑΤΕ δεν μεταβιβάζονται στην Πειραιώς τα εξής στοιχεία:

i) οφειλές που αφορούν την αγορά ή την επισκευή ακινήτου που χρησιμοποιείται ή πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία, οι οποίες ασφαλίζονται με εμπράγματη
ασφάλεια επί του εν λόγω ακινήτου, εφόσον ο πιστούχος βρίσκεται σε υπερημερία άνω των εκατόν ογδόντα (180) ημερών όσον αφορά την καταβολή οποιουδήποτε
χρηματικού ποσού

ii) οφειλές για τις οποίες οι πιστούχοι έχουν προβεί σε ρύθμιση των οφειλών τους, είτε δικαστικά είτε εξωδικαστικά, εφόσον ο πιστούχος βρίσκεται σε υπερημερία
άνω των τριάντα (30) ημερών όσον αφορά την καταβολή οποιουδήποτε χρηματικού ποσού

iii) οφειλές οι οποίες πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

? θεμελιώνονται σε δανειακή ή σε άλλου είδους πιστοδοτική σύμβαση, η οποία αποσκοπεί στη χρηματοδότηση της δραστηριότητας του πιστούχου στους κλάδους της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας, των δασών ή του λοιπού αγροτικού τομέα,

? ο πιστούχος δεν έχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων κατηγορίας Γ΄,
 
? ο πιστούχος βρίσκεται σε υπερημερία άνω των τριακοσίων εξήντα (360) ημερών όσον αφορά την καταβολή οποιουδήποτε χρηματικού ποσού.

iv) οφειλές που δεν εμπίπτουν στις ανωτέρω κατηγορίες, εφόσον ο πιστούχος βρίσκεται σε υπερημερία άνω των ενενήντα (90) ημερών όσον αφορά την καταβολή
οποιουδήποτε χρηματικού ποσού.

Προβλέψεις 1,27 δισ. ευρώ

Στην Πειραιώς μεταβιβάζονται και οι προβλέψεις 1.270.720.000 ευρώ, τις οποίες είχε διενεργήσει η ΑΤΕ για την προσαρμογή της αξίας του δανειακού χαρτοφυλακίου. Εξ αυτών το ποσό των 459.610.000 ευρώ αποτελεί γενικές προβλέψεις και τα 811.110.000 ειδικές προβλέψεις.

Ομόλογα σε τρέχουσα αξία

Όπως αποκάλυψε το Euro2day, στην Πειραιώς μεταβιβάζονται και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα της ΑΤΕ σε τρέχουσα αξία (ελήφθη υπ' όψιν η τιμή στο κλείσιμο της 25ης Ιουλίου). Εξαιρέθηκε το ομόλογο του ελληνικού δημοσίου (ISIN GR0514017145), το οποίο αποτιμάται σύμφωνα με τη λογιστική αξία της 31ης Μαΐου 2012.

Τέλος, στην Πειραιώς μεταβιβάζονται οι εξής θυγατρικές και συμμετοχές της ΑΤΕ:

ΑΤΕ Α.Ε.Δ.Α.Κ., FBB - ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε., ATEbank Romania S.A., ΑΙΚBanca και ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ. 

Η επίσημη ανακοίνωση της Ττ. Πειραιώς

Συνέργειες 155 εκατ. στην πρώτη τριετία και στη συνέχεια 155 εκατ. ετησίως αναμένει η Τράπεζα Πειραιώς από τη συμφωνία απορρόφησης της "καλής" ΑΤΕ, ενώ αποκτά μερίδιο 19% στις καταθέσεις και 16% στα δάνεια, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει η τράπεζα, "ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012 η μεταβίβαση από τον ειδικό εκκαθαριστή στοιχείων ενεργητικού και παθητικού του υγιούς τμήματος της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Α.Ε. έναντι τιμήματος €95 εκατ.

Βασική παράμετρο του εγχειρήματος αποτέλεσε η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία που αποκτήθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς περιλαμβάνουν:

- €21,4 δισ. στοιχεία παθητικού, εκ των οποίων €14,3 δισ. καταθέσεις, €6,7 δισ. διατραπεζικές υποχρεώσεις και €0,4 δισ. λοιπές υποχρεώσεις,

- €14,7 δισ. στοιχεία ενεργητικού, εκ των οποίων €10,6 δισ. χορηγήσεις μετά από προβλέψεις και €4,2 δισ. λοιπά στοιχεία ενεργητικού.

Η διαφορά των €6,7 δισ. μεταξύ της προσωρινώς αποτιμηθείσας αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού θα καλυφθεί, σύμφωνα με τη νομοθεσία, από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτική Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Επιπλέον, για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν από τα μεταβιβαζόμενα στοιχεία ενεργητικού, το ΕΤΧΣ θα εισφέρει ως κεφάλαιο €0,5 δισ. στην αποκτώσα Τράπεζα Πειραιώς, ώστε ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (pro-forma, Μαρτίου 2012) να διατηρηθεί άνω του ελάχιστου επιτρεπτού ορίου (8%).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέχουν στις σχετικές αποφάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος στους συνδέσμους:
http://www.bankofgreece.gr/BoGDocuments/EME_4_1_27-7-2012.pdf και
http://www.bankofgreece.gr/BoGDocuments/EME_4_3_27-7-2012.pdf  

Με την απόκτηση των παραπάνω στοιχείων ενεργητικού και παθητικού:
- αναβαθμίζεται σημαντικά η θέση και η παρουσία του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στις τραπεζικές εργασίες στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς 19% στις καταθέσεις και 16% στις χορηγήσεις (στοιχεία Μαρτίου 2012)

- δημιουργούνται συνέργειες που εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα €155 εκατ. στο τέλος της πρώτης τριετίας και στη συνέχεια σε €155 εκατ. ετησίως, μετά από φόρους

- βελτιώνεται ο δείκτης χορηγήσεις προς καταθέσεις στο 124%

- βελτιώνεται η διάρθρωση τόσο των χορηγήσεων (26% στεγαστικά δάνεια) όσο και των καταθέσεων (28% καταθέσεις ταμιευτηρίου)

Το σύνολο του ενεργητικού pro-forma (Μάρτιος 2012) ανέρχεται σε €74 δισ., των καταθέσεων σε €35 δισ. και των χορηγήσεων μετά τις προβλέψεις σε €44 δισ.

Το προσωπικό του ομίλου θα ανέλθει σε 17.000 εργαζόμενους και το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων σε 1.230, με παρουσία σε εννέα ακόμη χώρες εκτός Ελλάδος.

Χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς για τη συναλλαγή ήταν η Lazard Freres".

ΑΤΕ: Ειδικός εκκαθαριστής ο κ. Νικόλαος Μαράντος - Η απόφαση

Ο κ. Νικόλαος Μαράντος του Δημητρίου τοποθετήθηκε ειδικός εκκαθαριστής στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ της Ελλάδος σύμφωνα με την από 27 Ιουλίου 2012 απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (τεύχος Β, Αριθμός Φύλλου 2208) της 27ης Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή 27 Ιουλίου αποφασίστηκε η διάσπαση των υγιών στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της ΑΤΕ και η πώλησή τους στην Πειραιώς έναντι του συμβολικού τιμήματος των 95 εκατ. ευρώ. Η άδεια της ΑΤΕ ανακλήθηκε και η τράπεζα ετέθη σε ειδική εκκαθάριση.

Αναστολή διαπραγμάτευσης για τη μετοχή της ΑΤΕ

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρίας ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. (ΑΤΕ), από τη Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Τραπέζης της Ελλάδος να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της ΑΤΕ, τη θέση της σε ειδική εκκαθάριση και τον διορισμό ειδικού εκκαθαριστή.

Αναστέλλεται ακόμη και η διαπραγμάτευση όλων των παραγώγων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο της ΑΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v