Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Εμπορική, το …γοβάκι και οι άλλες τράπεζες

Γιατί η Credit Agricole συζητά από θέση ισχύος τη συγχώνευση της Εμπορικής. Οι γενναίες προβλέψεις, τα νέα κεφάλαια που θα χρειαστεί η Εμπορική και το στενό…γοβάκι για τα πόδια των ελληνικών τραπεζών.

Η Εμπορική, το …γοβάκι και οι άλλες τράπεζες
Η Credit Agricole επιδιώκει να μειώσει την έκθεσή της στην Ελλάδα. Αυτό, όμως, δεν συνεπάγεται ότι θα πουλήσει ή θα εισφέρει άρον-άρον την Εμπορική σε άλλη τράπεζα και θα φύγει.

Έχοντας επιτύχει την πρόσβαση της Εμπορικής στον ELA, οι Γάλλοι έχουν εξαλείψει τη χρηματοδότησή της από τη μητρική και επομένως τον κίνδυνο funding.

Το επόμενο βήμα τους δεν είναι άλλο από τη μείωση της μετοχικής τους έκθεσης. Συγχώνευση της Εμπορικής με μεγάλη εγχώρια τράπεζα θα μειώσει το ποσοστό της C.A. και επομένως δεν θα την ενοποιεί.

Σε αντίθεση, όμως, με την επικρατούσα αντίληψη, η Credit Agricole θα διαπραγματευθεί με τις εγχώριες τράπεζες από θέση ισχύος.

Πρώτον, επειδή είναι ένας από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς ομίλους.

Με ευχερή, ακόμη, πρόσβαση σε φθηνή ρευστότητα και Core Tier I (βάσει των τελευταίων stress tests) 10,4% είναι όμιλος που θα ήθελαν συνεταίρο αρκετές, αν όχι όλες, οι ελληνικές τράπεζες.

Δεύτερον, επειδή οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει και ρυθμιστικό ρόλο στις εξελίξεις έχουν πλέον οι πιο υγιείς και όχι αναγκαστικά οι πιο μεγάλες τράπεζες.

Η Credit Agricole έχει ανακεφαλαιοποιήσει ήδη την Εμπορική για τη ζημία από το κούρεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων, κάτι που δεν έχουν πράξει ακόμη οι ελληνικές τράπεζες.

Καλείται να βάλει φρέσκα κεφάλαια στην Εμπορική για τους εξής λόγους:

- για το κούρεμα δανείων προς ΔΕΚΟ, ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ
- για τη νέα ζημία αποτίμησης λόγω της πτώσης στην τιμή των νέων κρατικών ομολόγων
- για ενδεχόμενες νέες ζημίες της τρέχουσας χρήσης
- και για τις πρόσθετες προβλέψεις που ενδέχεται να χρειαστούν για μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Με το βασικό σενάριο της BlackRock, η Εμπορική χρειάζεται απειροελάχιστα νέα κεφάλαια, λόγω των υψηλών προβλέψεων που είχε σχηματίσει τα προηγούμενα έτη.

Αν όμως σε κάποιες κατηγορίες δανείων, για παράδειγμα στα στεγαστικά, η Τ.τ.Ε.
επιλέξει το ακραίο σενάριο, η Εμπορική θα πρέπει να προχωρήσει σε υψηλότερες προβλέψεις, βάσει και του business plan που θα εγκρίνει η κεντρική τράπεζα.

Τέλος, είναι δεδομένο ότι τα κεφάλαια που θα χρειαστεί η Εμπορική, σε περίπτωση συγχώνευσης, θα προσδιοριστούν με βάση την απαίτηση τα βασικά εποπτικά της κεφάλαια να ανέρχονται στο 10% τον Ιούνιο του 2013.

Ο πήχης για Core Tier I στο 9% επί του σταθμισμένου ενεργητικού θα δείχνει πια ξεπερασμένος.

Με βάση τα παραπάνω, τα φρέσκα κεφάλαια που απαιτούνται, όπως τα εκτιμούν οι Γάλλοι, δεν είναι πολλά.

Αν επιβεβαιωθούν στις εκτιμήσεις τους, τότε το... γοβάκι της συγχώνευσης με την Εμπορική χωράει στα... πόδια μόνο κάποιων τραπεζών.

Ενδεχομένως, σε μιας μόνο!

ΥΓ.: Οι συζητήσεις για τη συγχώνευση της Εμπορικής με ελληνόκτητη τράπεζα πάγωσαν μέχρι να προσδιοριστούν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης. Τότε θα μετρηθούν και πάλι τα…νούμερα και θα δοκιμαστεί πού χωράει το… γοβάκι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v